Β. Καγκαϊδης για υπόθεση ναρκωτικών: «Ότι είναι καταγεγραμμένο είναι και σχεδόν ομολογημένο»

 Β. Καγκαϊδης για υπόθεση ναρκωτικών:  «Ότι είναι καταγεγραμμένο είναι και σχεδόν ομολογημένο»

Οι  τελευταίοι 7 εκ του συνόλου των 24 κατηγορουμένων για την υπόθεση των ναρκωτικών απολογήθηκαν την Τρίτη και όλοι τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Αυτό σημαίνει ότι προφυλακίστηκαν 9 άτομα από τα 24 εμπλεκόμενα στην υπόθεση, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ζητήσαμε από το δικηγόρο Βασίλη Καγκαϊδη να επιστρατεύσει την τεράστια δικαστική εμπειρία του και έχοντας μελετήσει τη δικογραφία να σχολιάσει ως συνήγορος τριών κατηγορουμένων τις εξελίξεις της υποθέσεως.

Όπως μας εξήγησε, έπεσε η αυλαία της πρώτης ανακριτικής φάσης και όσοι θελήσουν να κάνουν προσφυγή κατά της προσωρινής κρατήσεώς τους εντός πενθημέρου, θα πρέπει να το πράξουν ζητώντας την αντικατάσταση της κρατήσεως με περιοριστικούς όρους. Όσοι δεν το επιθυμούν, θα συνεχιστεί περαιτέρω η ανάκριση. Κάποια στιγμή ο φάκελος των στοιχείων θα κατατεθεί στον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος θα ορίσει δικάσιμο για το τριμελές εφετείο κακουργημάτων. Εκεί θα κριθούν όλα τα αδικήματα, όπως η σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών.

Ερωτώμενος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εκδίκασης της υποθέσεως, ο Βασίλης Καγκαϊδης εκτίμησε ότι η περάτωση της ανακριτικής φάσεως θα διαρκέσει έξι ή επτά μήνες εάν όμως δε διαταχθεί ανάκριση και για την εμπλοκή επιπλέον προσώπων. Διαφορετικά θα προκύψει και παράταση. Σε οκτώ περίπου μήνες η υπόθεση θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα εφετών ώστε να οριστεί η δικάσιμος. Άρα δεν αποκλείεται η δικάσιμος να ορισθεί για το 2016 αφού η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και ξεπερνά τις χίλιες σελίδες.

Νέα στοιχεία και απομαγνητοφωνήσεις δεν προστέθηκαν στη δικογραφία κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών. Ο κ. Καγκαϊδης μας εξήγησε επίσης ότι άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έγινε με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Καβάλας, ώστε να παρακολουθηθούν οι συνομιλίες σύμφωνα με την κρίση της αστυνομίας. Έτσι, στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων μηνών το μηχάνημα κατέγραφε τις συνομιλίες των υπόπτων. Μάλιστα, αυτές οι συνομιλίες αποτελούν το βασικό σημείο της δικογραφίας, αφού τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν τα ευρήματα που προέκυψαν από την επί τόπου μετάβαση των αστυνομικών στις οικίες των υπόπτων.

Δύσκολη είναι η αποστολή των συνηγόρων υπερασπίσεως με δεδομένη την καταγραφή των συνομιλιών, η οποία θεωρείται σχεδόν ομολογία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βασίλης Καγκαϊδης, ότι είναι καταγεγραμμένο είναι και σχεδόν ομολογημένο, άρα δύσκολα αντικρούεται. Εξάλλου, όταν μια συνομιλία καταγράφεται σε ανύποπτο χρόνο υπάρχει και η σχετική ελευθεριότητα στον προφορικό λόγο.

 

Διαβάστε επίσης