• 15 Μαΐου 2024,

Γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου

 Γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου

Ικανοποιητική ήταν χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Καβάλας, η προσέλευση και η συμμετοχή των γιατρών του νοσοκομείου στην έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Καβάλας.

Το προεδρείου του συλλόγου ενημέρωσε τους γιατρούς του νοσοκομείου για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην όλη υπόθεση, δηλαδή το ενδεχόμενο οι εφημερίες αλλά και οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών να έχουν και νέα περικοπή.

Οι γιατροί εξετάζουν προσεκτικά την αντίδρασή τους ευρισκόμενοι έτσι κι αλλιώς σε κινητοποιήσεις, δηλαδή επίσχεση εργασίας εδώ κι αρκετές εβδομάδες.

Το κλίμα μεταξύ των γιατρών δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς πολλοί δεν γνώριζαν τα καινούρια μέτρα ή εν πάση περιπτώσει τις νέες δηλώσεις του υπουργού όπου οι εφημερίες σταθερά στο νοσοκομείο της Καβάλας, θα πληρώνονται με λιγότερα χρήματα.

Ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Καβάλας, Χάρης Τριανταφυλλίδης είπε στην έναρξη της διαδικασίας στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

 

«Υπάρχει ένα έγγραφο του υπουργού που απευθύνθηκε στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών κι από κει στους κατά τόπους διοικητές των νοσοκομείων, με ημερομηνία 7 Ιουλίου και του οποίου την ύπαρξη δεν γνωρίζαμε. Ουσιαστικά λάβαμε γνώση του όλου θέματος με τη συνέντευξη του υπουργού σ΄ ένα πρωϊνό μαγκαζίνο της ΝΕΤ. Αυτό έγινε την Τετάρτη που μας πέρασε κι εκεί εξέφραζε την απόλυτη θέση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση, χρήματα πέραν του δωδεκατημορίου να πληρωθούν για εφημερίες από 1 Ιουλίου και έπειτα. Το θέμα είναι όμως ότι το δικό μας νοσοκομείο λόγω αναγκών δε μπορεί να λειτουργήσει με το ποσό του δωδεκατημορίου. Έχουμε κάθε μήνα υπέρβαση περί τις 45 – 47.000 ευρώ και ο ίδιος ο διοικητής και το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο θεωρούν ότι επειδή το καθεστώς των εφημεριών είναι οριακά ανασφαλές, δε μπορούν να περικοπούν παραπέρα. Καταλαβαίνουμε ότι με την απόφαση αυτή το ποσό των 45-47.000 ευρώ κάθε μήνα βρίσκεται στον αέρα, άρα λοιπόν οι εφημερίες αυτές είναι ερωτηματικό κι ανάλογα δε θα πληρωθούν. Γι΄ αυτό κι εμείς θα πρέπει ν΄ αποφασίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε, ενημερώνοντας τον κόσμο και να δούμε τι γίνεται από δω και πέρα».

ΕΡ: Τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε δεδομένης και της επίσχεσης, που συνεχίζεται;

ΑΠ: «Υπάρχουνε τρόποι για ν΄ αντιδράσουμε κι εμείς, υπάρχουνε κοινοτικές οδηγίες για εφαρμογή εφημεριών μέχρι των αριθμό των τεσσάρων για κάθε γιατρό και εφαρμογή 48ωρου για τους ειδικευόμενους και 50 ώρες για τους ειδικούς. Δε θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να καταλήξουμε εκεί, γιατί όπως καταλαβαίνετε το νοσοκομείο θα καλύπτεται μόλις για 14 με 15 εφημερίες το μήνα, αλλά από την άλλη δε μπορείς να εφημερεύεις π.χ. ειδικότητες όπως οι χειρουργοί, μονάδα εντατικής θεραπείας, οι νεφρολόγοι, οι παθολόγοι, 8 και 9 εφημερίες το μήνα κι αυτές ουδέποτε τελικά να τις πληρώνεσαι. Γιατί πολύ απλά το κονδύλιο αντιστοιχεί στο δωδεκατημόριο δεν επαρκεί για να καλύψει το ποσό των εφημεριών. Κι από δω και πέρα είναι δεδομένο ότι άλλη περικοπή δε μπορεί να γίνει, γιατί κι η ίδια η διοίκηση δεν μπορεί να περικόψει. Είναι πάγια θέση της διοίκησης ότι δε μπορεί να περικόψει πλέον».

 

Διαβάστε επίσης