• 22 Μαΐου 2024,

Για όσους πέφτουν από τα σύννεφα – Του Χρήστου Μποσμπότη

 Για όσους πέφτουν από τα σύννεφα – Του Χρήστου Μποσμπότη

Σε έξι μήνες από τώρα, τον Μάιο του 2014, θα διεξαχθούν οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές που θα αναδείξουν τις Δημοτικές Αρχές για την επόμενη και πολύ κρίσιμη πενταετία . Ενώ οι κινήσεις από πολλούς υποψηφίους άρχισαν να εκδηλώνονται, το τοπίο παραμένει πολύ θολό και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στους περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες της Χώρας.

Η επερχόμενη προεκλογική περίοδος θα είναι τελείως διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Το κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω πολλών αστάθμητων παραγόντων.

Πρώτα απ’ όλα το ενδεχόμενο να υπάρξουν βουλευτικές εκλογές πριν από τις δημοτικές. Αυτό θα αλλάξει άρδην το τοπίο και πιθανά θα πυροδοτήσει υποψηφιότητες που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται ούτε κατά διάνοια.

Δεύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι η φημολογούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και ύπαρξη χωριστών ψηφοδελτίων για τους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους . Αυτή η αλλαγή σαφέστατα θα επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές.

Ο πλέον αστάθμητος όμως παράγων είναι οι εσχάτως εμφανιζόμενες δικαστικές εμπλοκές αιρετών αρχόντων. Ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος. Παραπομπή σε δίκη για κακούργημα οδηγεί τους αιρετούς σε αργία. Πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για μια σειρά αδικημάτων όπως απιστία, παράβαση καθήκοντος, ψευδής βεβαίωση, πλαστογραφία και άλλα, οδηγεί και πάλι σε αργία. Ενώ τελεσίδικη καταδίκη οδηγεί σε έκπτωση. Κλασικά παραδείγματα τέτοιων δικαστικών εμπλοκών ανά την Ελλάδα υπάρχουν πολλά με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κ. Ψωμιάδη που καταρχάς ετέθη σε αργία και χρέη Περιφερειάρχη ασκούσε ο Αντιπεριφερειάρχης αδερφός του Διονύσης Ψωμιάδης και μετά την τελεσίδικη καταδίκη του, του επεβλήθη η ποινή της έκπτωσης και υπήρξε εκλογή νέου Περιφερειάρχη, του κ. Τζιτζικώστα. Άλλο παράδειγμα έχουμε με την θέση σε αργία λόγω παραπομπής σε δίκη με αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κουσαθανά-Μέγα και τν αντικατάσταση του από την μανάβισσα στο επάγγελμα κ. Ειρήνη Γρυπάρη.

Εστιάζοντας στον νομό Καβάλας και στις πιθανές δικαστικές εμπλοκές αιρετών, έχουμε πληθώρα και ποικιλομορφία τέτοιων εμπλοκών που σίγουρα θα επηρεάσουν και εν πολλοίς θα διαμορφώσουν το προεκλογικό τοπίο. Έτσι έχουμε περιπτώσεις αργίας αιρετών λόγω παραπομπής σε δίκη με αμετάκλητο βούλευμα. Έχουμε πρωτόδικες καταδίκες οι οποίες επισύρουν την ποινή της αργίας των αιρετών. Ποινή η οποία ακόμη δεν έχει επιβληθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Επίσης σε επίπεδο δικαστικής διερεύνησης βρίσκονται περιπτώσεις απιστίας, μη υποβολής δηλώσεων πόθεν αίσχες, εικονικά έργα, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, εικονικές συνεδριάσεις διαφόρων νομικών προσώπων Δήμων. Απ΄ όλα έχει ο μπαχτσές. Εξίσου ποικιλόμορφες είναι και οι αντιδράσεις και ο τρόπος που ο κάθε αιρετός αντιμετωπίζει την εμπλοκή του με την δικαιοσύνη. Άλλοι ζητούν την επίσπευση των δικαστηρίων ελπίζοντας σε

 

 

αθώωση ούτως ώστε να παραδοθούν καθαροί στη κρίση των δημοτών. Άλλοι δηλώνουν ότι αν υπάρξουν υπόδικοι δεν θα πολιτευθούν. Άλλοι επιλέγουν με αναβολές να μεταφέρουν τις δικαστικές τους μάχες σε μετεκλογικούς χρόνους. Τέλος άλλοι επιλέγουν την ευπρεπή αποχώρηση από την πολιτική.

Όσο λοιπόν η Δικαιοσύνη προχωράει το κοπιώδες έργο της θα έρχονται στην επιφάνεια ευθύνες, καταδίκες, στερήσεις πολιτικών δικαιωμάτων, αποκλεισμοί από την ενασχόληση με τα κοινά. Τότε λοιπόν κανένας δεν θα δικαιολογείται να ‘πέσει από τα σύννεφα’. Είτε είναι κομματικοί μηχανισμοί που απλόχερα θα σπεύσουν να δώσουν στηρίξεις, είτε είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα τρέξουν ασθμαίνοντας να πλαισιώσουν ψηφοδέλτια, είτε είναι οι απλοί ψηφοφόροι που θα επιλέξουν κάποιον για Δήμαρχο άλλα στη πορεία ίσως τους προκύψει κάποιος άλλος. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε και έπεσε από τα σύννεφα. Όλοι γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν.

 

 

 

 

Χρήστος Σ. Μποσμπότης

Δημοτικός Σύμβουλος Παγγαίου

 

Διαβάστε επίσης