Γιόρτασε τη λήξη του έτους το 19ο δημοτικό σχολείο με σχολικό υπερθέαμα

 Γιόρτασε τη λήξη του έτους το 19ο δημοτικό σχολείο με σχολικό υπερθέαμα

Με μια σχολική γιορτή που θύμιζε υπερθέαμα, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και πλήθους γονέων, γιόρτασε το 19ο δημοτικό σχολείο Καβάλας τη λήξη του φετινού διδακτικού έτους το βράδυ της Δευτέρας. Για την προετοιμασία του πλούσιου προγράμματος της εκδήλωσης με τίτλο «Τραγουδώντας και χορεύοντας στην Ελλάδα», έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των ειδικών μαθημάτων και συγκεκριμένα:
Διδασκαλία χορών: Τοκατλίδου Μαντώ (Φυσικής Αγωγής)
Διδασκαλία τραγουδιών: Ζλατάνη Κατερίνα (Μουσικής Αγωγής)
Συγγραφή δρώμενου: Καρακατσάνη Εύη (Αγγλικής Γλώσσας)
Διδασκαλία χορών: Κούντουρας Γιώργος (Φυσικής Αγωγής)
Εικαστική επιμέλεια: Μητσιλέγκα Ειρήνη (Καλλιτεχνικών μαθημάτων)
Επιμέλεια βίντεο: Ποιμενίδου Κατερίνα (Πληροφορικής)
Γενικού συντονισμού: Πρεπόνη Κάλλη (Θεατρολόγος-Ηθοποιός)
Το πρόγραμμα της σχολικής γιορτής περιελάμβανε τα εξής:
1. Ομιλία Διευθυντή
2. Θεατρικό δρώμενο
3. Χοροί – τραγούδια – video:
α. «Γερακίνα» – Μακεδονία
β. «Κουκιά» – Θεσσαλία
γ. «Μενούσης» – Ήπειρος
δ. «Κερκυραϊκός» – Νησιά Ιονίου
ε. « Τσάμικος» – Στερεά Ελλάδα
στ. «Τσακώνικος» – Πελοπόννησος
ζ. «Σιγανός» – Κρήτη
η. «Λιανοχορταρούδια» – Θράκη
θ. « Θαλασσάκι μου» – Νησιά Αιγαίου
Ο ενθουσιασμός των μαθητών για τη συμμετοχή τους στη σχολική γιορτή αλλά και των γονέων που απολάμβαναν τις επιδόσεις των παιδιών τους ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ούτε η βροχή που προκάλεσε πολλά προβλήματα στον τεχνικό εξοπλισμό δε στάθηκε ικανή να σταματήσει την εξέλιξη. Παρά το βραχυκύκλωμα που ήταν η αιτία να καεί το αρμόνιο και να σβήσουν τα φώτα led, οι πάντες παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι το φινάλε. Οι μαθητές ανέμιζαν τα κόκκινα μαντήλια τους υπό βροχή υποκλινόμενοι στο κοινό, οι δε παριστάμενοι αποθέωναν τα πιτσιρίκια παραμένοντας στα καθίσματα έστω κι αν δεν είχαν ομπρέλες.

150 ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ!
Οι διοργανωτές είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσουν 170 καθίσματα, που όμως αποδείχθηκαν λίγα αφού άλλα 100 περίπου άτομα παρακολούθησαν όρθια το σχολικό υπερθέαμα. Τη γιορτή τίμησαν με τις παρουσίες τους ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Κουράκος και η πρόεδρος της ενιαίας σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαρία Φρατζεσκάκη.
Οι μαθητές αποδείχθηκαν κάτι περισσότερο από υπέροχοι. Όχι μόνο φαινόταν να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους αλλά είναι και αξιοπερίεργο το γεγονός ότι διόλου δε διασπάστηκε η προσοχή τους από τα «καθήκοντά» τους. Ο συντονισμός των 150 μαθητών σίγουρα δεν ήταν κάτι εύκολο. Μουσική, χορωδία και χορός δέθηκαν αρμονικά μεταξύ τους. Η ζωντανή ορχήστρα αποτελούνταν από παιδιά που έπαιζαν μπουζούκι, ακορντεόν, αρμόνιο, τουμπερλέκι, με τη βοήθεια της δασκάλας μουσικής, την ίδια στιγμή ο μαέστρος διεύθυνε τη σχολική χορωδία. Οι μαθητές ήταν ομαδοποιημένοι κατά τάξεις, με εκείνοι της Α’, Β’, Γ’ τάξης ερμήνευαν μαζί, ενώ εκείνοι της Δ’, Ε’, Στ’ τάξης αποτελούσαν την ομάδα των μεγάλων. Είναι ενδεικτικό ότι 70 παιδιά τραγουδούσαν και παράλληλα 80 παιδιά χόρευαν.
Το τολμηρό για τα σχολικά δεδομένα εγχείρημα παρουσίασης ενός μουσικοχορευτικού υπερθεάματος, δέθηκε και σκηνοθετήθηκε αναλόγως ώστε να περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο ανά γεωγραφικό διαμέρισμα σε video wall με σπικάζ από τους ίδιους τους μαθητές, που επιμελήθηκε η δασκάλα πληροφορικής. Την αφίσα και τις εικαστικές παρεμβάσεις της γιορτής είχε αναλάβει η δασκάλα καλλιτεχνικών. Ωστόσο, το κύριο βάρος της οργάνωσης έπεσε στις πλάτες των δύο δασκάλων φυσικής αγωγής και στη δασκάλα μουσικής. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της θεατρολόγου, η οποία ανέλαβε το τελικό «δέσιμο» του προγράμματος. Τέλος, παρά το βρεγμένο φινάλε της γιορτής, ακολούθησε ακόμη και τσιμπούσι με τσίπουρο και νόστιμους μεζέδες.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ
Ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Ζουγούλας πραγματοποίησε τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς που φτάνει στο τέλος της. Καλωσορίζοντας το κοινό στη σχολική γιορτή, η αναπληρώτρια διευθύντρια Μαντώ Τοκατλίδου παρέθεσε λεπτομέρειες για την οργάνωση της εκδήλωσης, τονίζοντας:
«Η ομάδα εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων του 19ου δημοτικού σχολείου Καβάλας, μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του υπουργείου παιδείας παρουσιάζει την καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο “Τραγουδώντας και χορεύοντας στην Ελλάδα”.
150 μαθητές του 19ου δημοτικού σχολείου και 1 μαθήτρια του 21ου δημοτικού βρίσκονται ταυτόχρονα στη σκηνή, σε διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά, για να τραγουδήσουν και να χορέψουν την Ελλάδα. Η ιστορία, οι λαογραφικές παραδόσεις , οι χοροί και τα τραγούδια των διαφορετικών διαμερισμάτων του Ελλαδικού χώρου εναλλάσσονται με το συνδυασμό χορογραφιών, θεατρικών ρόλων, μουσικών και οπτικών μέσων, ούτως ώστε ο θεατής να απολαμβάνει μια συνολική θεματική εικόνα για κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα.
Ο στόχος της εκδήλωσης δεν είναι απλά μια τελική γιορτή λήξης του ακαδημαϊκού έτους. Ο στόχος για τους μαθητές μας είναι ευρύτερος, να προάγει την ομαδικότητα, την συνεργασία, την εργατικότητα, τον αλληλοσεβασμό, τη συνέπεια για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Η ποικιλία των γνωστικών πεδίων που συνδυάστηκαν για την εκδήλωση, όπως θέατρο, μουσική, χορός, ιστορία, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και της Αγγλικής γλώσσας, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους αλλά και να τις συνθέσουν με ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο.
Ο συντονισμός 150 παιδιών στην σκηνή, η ομαλή συνεργασία, οι πολλές ώρες δουλειάς και η συνέπεια από τους μαθητές θεωρήθηκαν αρχικά η πρόκληση για την επιτυχία της εκδήλωσης. Θα θέλαμε να τονίσουμε όμως ότι είμαστε περήφανοι σαν εκπαιδευτικοί, και θα πρέπει και εσείς να είσαστε σαν γονείς, για τους μαθητές μας. Πίστεψαν στο στόχο, άκουσαν τις οδηγίες των δασκάλων τους, σκέφτηκαν και έπραξαν με δημιουργικό τρόπο και είναι έτοιμοι απόψε να σας παρουσιάσουν την Ελλάδα τραγουδώντας και χορεύοντας την ιστορία της, τις παραδόσεις και την πραγματικότητά της.
Όλοι οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων του σχολείου μας, εργάστηκαν πολλές ώρες σαν ομάδα με πολύ ενθουσιασμό, αγάπη και συνέπεια για την επίτευξη αυτής της καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Ο καθένας μας έβαλε την δική του καλλιτεχνική πινελιά και ελπίζουμε ο πίνακας που θα δείτε στην σκηνή να φωτίσει το βραδινό τοπίο με φως, τραγούδι, χορό και πάνω από όλα με αισιοδοξία για αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε σαν ομάδα».

Διαβάστε επίσης