• 16 Μαΐου 2024,

Γιώργος Παράσχος στην εκπομπή της ΛΦΚ στους 93,7: « Ο ΑΟΚ είναι η αγαπημένη μου ομάδα»

 Γιώργος Παράσχος στην εκπομπή της ΛΦΚ στους 93,7: « Ο ΑΟΚ είναι η αγαπημένη μου ομάδα»

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Παράσχος στην εκπομπή της ΛΦΚ στους 93,7. Αναφέρθηκε στη διετία 1995-1997 όπου ο ΑΟΚ ήταν εντυπωσιακός.

Μίλησε για τους λόγους που έφυγε από την Καβάλα, το καλοκαίρι του 1997 αλλά και την επιστροφή του το 1999.

Παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του.

Ερώτηση: Είναι χαρά μας και ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας.

Απάντηση: Χάρηκα ιδιαίτερα. Η Καβάλα για μένα είναι η αγαπημένη μου πόλη και η αγαπημένη μου, ομάδα που έχω περάσει.

Ερώτηση: Εγιναν ΑΟΚ πολλοί φίλαθλοι από την πρώτη σας θητεία, που κράτησε δυο χρόνια(1995-1997).

Απάντηση: Τότε ήταν οι καλύτερες μας χρονιές. Κάναμε μια πολύ λαμπρή πορεία με καλό ποδόσφαιρο. Σε μένα ειδικά οι δυο χρονιές αυτές ήταν σταθμός στην προπονητική μου, καριέρα.

 Ερώτηση: Το 1995 είχατε έρθει από την Καρδίτσα, όταν ο ΑΟΚ είχε υποβιβαστεί από την Α` Εθνική. Ποιος ήταν ο στόχος της διοίκησης, ο στόχος ο δικό σας και πως καταφέρατε μέσα σε μια χρονιά να επιστρέψει η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία;

Παίζοντας μάλιστα πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Απάντηση: Ο στόχος που ήρθα στην Καβάλα αρχικά ήταν να κάνουμε πρωταθλητισμό.  Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Καβάλας, την τότε διοίκηση και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία.

Εγώ ήξερα την Καβάλα από τη θητεία μου στην Καρδίτσα και ήξερα που πονούσε. Δεν κάναμε αρχικά πολλές μεταγραφές. Βασιστήκαμε περισσότερο στην ομοιογένεια που είχε αυτή η ομάδα. Κυρίως το πολύ καλό κλίμα το οποίο δημιουργήσαμε.

Μέσα από τη δουλειά μας και με τους συνεργάτες που είχα, καταφέραμε όχι μόνο να βγούμε πρωταθλητές.  Μπορώ να πω ότι βγήκαμε πολύ άνετα, με πολύ καλό ποδόσφαιρο και μια συγκομιδή βαθμών που ίσως να ήταν ρεκόρ για εκείνη την εποχή.

Ερώτηση: Εκείνη τη χρονιά το Γενάρη έγιναν και κάποιες μεταγραφές. Ήρθαν ο Παπανδρέου και ο Σίμοβιτς. Είχατε στο μυαλό σας την επόμενη χρονιά; Σχεδιάζατε για την Α` Εθνική;

Απάντηση: Μπράβο. Από τη στιγμή που είχαμε ξεφύγει από τον πρώτο γύρο, αν θυμάμαι καλά την πρώτη ήττα την κάναμε από την Προοδευτική σε ένα παιχνίδι που χάσαμε με 1-0, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας. Αυτό γινόταν με οποιαδήποτε ομάδα πήγαινε στο γήπεδο της Προοδευτικής.

Εμείς είχαμε πρώτοι. Η ατμόσφαιρα ήταν απαράδεκτη. Είχαμε προγραμματίσει όμως από τη στιγμή που η ομάδα φαινόταν ότι έκανε ένα άνετο πρωταθλητισμό.

Φροντίζαμε σιγά- σιγά να ενισχύουμε την ομάδα με κάποιους παίκτες που θα μπορούσαν να σταθούν και την επόμενη χρονιά στην Α` Εθνική.

Τότε ήμασταν μόνο με το Σίμοβιτς. Στην Α` Εθνική ενισχυθήκαμε  με τον Πις, τον Χερντάγκλ και τον Σουκασιάν.

 Ερώτηση: Όσες μεταγραφές κάνατε είχαν πιάσει με τη μια;

Απάντηση: Γνωρίζαμε λίγο πολύ αυτούς τους παίκτες. Βλέπαμε την παρουσία που είχαν ο Παπανδρέου και ο Σίμοβιτς.

Από εκεί και πέρα βοηθηθήκαμε στην Α` Εθνική από δυο ξένους, που  εντοπίσαμε στην Αυστρία. Ο κ. Κατρακυλάκης έγινε αφορμή τότε να βρούμε αυτούς τους παίκτες.

Ερώτηση: Βέβαια και οι Έλληνες ήταν πολύ καλές επιλογές.

Απάντηση: Ακριβώς. Βρήκαμε τον Κόλτση τότε. Τον είχαμε στις δοκιμές και τον πήραμε σαν επιθετικό. Έβλεπα ότι σαν επιθετικός δε μπορούσε να προσφέρει και σιγά- σιγά τον γυρίσαμε πιο πίσω.

Μετά από την Καβάλα, έκανε πολλές μεταγραφές. Εμείς βασιζόμασταν στη Β` αλλά και στην Α` Εθνική, στο σύνολο της ομάδας. Δεν είχαμε τους παίκτες του αστέρες, που θα μπορούσαν να κάνουν την πολύ μεγάλη διαφορά.

Είχαμε ένα πολύ δεμένο σύνολο.

Εκεί βασιστήκαμε.

 Ερώτηση: Από εκείνη την ομάδα, κρατήσατε επαφές με κάποιους παίκτες με κάποιους συνεργάτες σας;

Απάντηση: Με τους συνεργάτες μου, έχω τακτική επικοινωνία.  Από εκεί και πέρα έχω και πολλούς φίλους που μπορώ και επικοινωνώ και εκτός ποδοσφαίρου. Απλούς φιλάθλους. Είμαι δεμένος ακόμη με την Καβάλα.

Είχαμε τον πρόσφατο χαμό του Πρόδρομου που για μένα  ήταν η αδυναμία μου. Πήγαινε πάντοτε από τον Πρόδρομο. Πάντα περνούσα από εκεί.

 Ερώτηση: Είχαμε και το χέρι του… Θεού. Το χέρι του Παπανδρέου μας είχε δώσει την ώθηση για πολύ ψηλά. Τελικά έφταιξαν κάποιοι έξω  αγωνιστικοί παράγοντες που η ομάδα δε βγήκε στην Ευρώπη;

Απάντηση: Σίγουρα. Μην ξεχνάτε ότι τότε λειτουργούσε η παράγκα του μπάρμπα Θωμά. Θυμηθείτε τον ΠΑΟΚ που βγήκε στη θέση μας, πόσους βαθμούς ήταν πίσω.

Κερδίσαμε ένα παιχνίδι μέσα στη Βέροια,  τότε αν θυμάμαι καλά 3-4 παίκτες που ήταν στο όριο των καρτών, ήταν σημαδεμένοι.

Την επόμενη αγωνιστική παίζαμε με τον ΠΑΟΚ που θα έκρινε το ποια ομάδα θα έπαιζε στην Ευρώπη.

Μας άφησε χωρίς κάποιους βασικούς παίκτες και το χειρότερο ήταν ότι σε εκείνο το παιχνίδι, χάσαμε τον Σουκασιάν με χιαστό.

Είχα πολλά παράπονα στο Καβάλα- Αθηναϊκός από τη διαιτησία του Παπαχίτζιου. Τιμωρήθηκα.   Επίσης στο επόμενο ματς που πήγαμε στο γήπεδο Χαριλάου και κερδίσαμε με 3-1, κόντεψα να χάσω το μάτι μου.

Από κέρμα που δέχτηκα από πολύ κοντά, από οπαδό του Αρη.

Ήμουν στην κερκίδα και δέχτηκα  επίθεση από φιλάθλους του Αρη. Είχαν βάλει στόχο την Καβάλα.

Όταν γύρισα το 2000 κάπως έτσι έπεσε η Καβάλα, αν θυμηθείτε τι είχε γίνει στα τελευταία 5-6 παιχνίδια.

Ποιοι μας παίξανε, κάποιοι Ποντίκηδες και κάποιοι Κωνσταντινίδηδες. Το τι όργια κάνανε εκείνη τη χρονιά για να πέσει η Καβάλα.

Ερώτηση: Γιατί φύγατε το 1997 και δεν συνεχίσατε το έργο σας;

Απάντηση: Από τη στιγμή που τερματίσαμε στην 5η θέση, έπρεπε να κάνουμε ότι είναι δυνατό να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και να πάμε ακόμη πιο ψηλά.

Δεν μπορούσα να συμβιβαστώ στο να μειωθεί το μπάτζετ της ομάδας και να πάμε για μια σωτηρία. Σε αυτό δεν μπόρεσα να συμφωνήσω με τους τότε παράγοντες και έφυγα στον Ηρακλή.

Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οι άνθρωποι της Καβάλας.

Δεν υπήρχε άλλος λόγος.

Ερώτηση: Στη δεύτερη θητεία σας, η προσπάθεια σας ήταν να μείνει η ομάδα στην κατηγορία αλλά δεν τα καταφέρατε.

Απάντηση: Ξεκινήσαμε με ένα βαρύ σκορ από τον Πανιώνιο. Όσο όμως περνούσαν οι αγωνιστικές η ομάδα πήγαινε από το καλό στο καλύτερο.

Είχαμε 30 βαθμούς, 5 αγωνιστικές πριν το τέλος και από εκεί και μετά άρχισε το μεγάλο κυνηγητό από τη διαιτησία. Η τελευταία με τον Ποντίκη ήταν το κάτι άλλο. Μας είχε αποβάλει όλους στα Τρίκαλα.

Μας διέλυσε αυτός ο άνθρωπος. Επίσης ο Κωνσταντινίδης με την Παναχαϊκή, ο Βούλγαρης με τον Απόλλωνα. Είχαμε ένα μόνιμο κυνηγητό.

Θέλαμε 3-4 βαθμούς ακόμη. Δεν μπορέσαμε στα επόμενα παιχνίδια να πάρουμε τους απαραίτητους βαθμούς για να σωθούμε. Αυτό μου είχε μείνει.

Ηταν εφιάλτης για μένα και την ομάδα.

 Ερώτηση: Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή που ζήσατε με τον ΑΟΚ;

Απάντηση: Τη χειρότερη σας την είπα. Ηταν το μικρό διάστημα που ήρθα κα πέσαμε κατηγορία.  Είχα μεγάλη διάθεση και φαινόταν ότι θα είχαμε μια άνετη παραμονή. Ηταν η πρώτη ομάδα που έπεσε στα χέρια μου.

Δεν έχει ξαναπέσει άλλη ομάδα. Η καλύτερη ήταν το 1996-97. Μια εντυπωσιακή χρονιά με πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Μόνο χαρές μας είχε δώσει εκείνη τη χρονιά.

Σίγουρα το 3-1 μέσα στο Χαριλάου δεν ξεχνιέται, γιατί ο ΑΟΚ εκείνη την περίοδο ήταν σε τροχιά Ευρώπης.

 Ερώτηση: Ποιους παίκτες θα θέλατε να έχετε τώρα σε κάποια ομάδα σας, από τους τότε του ΑΟΚ;

Απάντηση: Κοιτάξτε έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο.

Ο Τσαπανίδης ας πούμε ήταν ένας χρήσιμος παίκτης γιατί μπορούσε να παίξει δεξιά και αριστερά. Ηταν ένας πολύ έξυπνος παίκτης έστω και αν δεν το βοηθούσε ο σωματότυπος του.

Ο Βακιρτζής στην άμυνα, που έκανε και μεταγραφή.

Ο Πις είχε κάνει ένα μεγάλο πρωτάθλημα, ήταν ένας φοβερός επαγγελματίας.  Πολλά παιδιά. Δε θέλω να αδικήσω κανέναν.

Ερώτηση: Είχατε πρόταση να αναλάβετε τον ΑΟΚ, επί εποχής Ψωμιάδη;

Απάντηση: Ναι είχα. Με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, όταν ήταν να βγει από τη Β` στην Α` Εθνική, ο ΑΟΚ.  Δεν ήθελα να συνεργαστώ.

Ερώτηση: Θα θέλατε να δουλέψετε και πάλι στον ΑΟΚ;

Απάντηση: Φυσικά. Γιατί όχι; Δυστυχώς έχει πέσει. Δεν το γνωρίζω ότι έχουν αναλάβει οι παλαίμαχοι. Μακάρι να μπορέσει να ξεφύγει από τη μετριότητα που βρίσκεται στα τελευταία χρόνια.

Γιατί όχι;  Αυτό πρέπει να γίνει σύντομα. Εμείς μεγαλώσαμε. Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης