• 9 Μαΐου 2024,

Γραφειοκρατική η καθυστέρηση του ΣΤΗΡΙΖΩ

 Γραφειοκρατική η καθυστέρηση του ΣΤΗΡΙΖΩ

Σημαντική είναι η χρονική καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ ενώ λόγω ορισμένων κριτηρίων ίσως οι δικαιούχοι κάθε δομής να προκύψουν μειωμένοι αριθμητικά. Το θέμα σχολίασε χθες το πρωί από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος επεσήμανε:

«Ο ρόλος των κοινωνικών δομών δεν προβλέπει την καθημερινή σίτιση και διατροφή των οικογενειών, αλλά προορίζονται ώστε να προσφέρουν κάποιο συμπλήρωμα σε άτομα που ακροβατούν στο επικίνδυνο όριο της πείνας. Κυρίως εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας που βιώνουν τα προαναφερόμενα άτομα και οι οικογένειές τους. Εκείνο που οφείλουμε εμείς να κάνουμε, είναι να δώσουμε κατά το δυνατόν σε περισσότερους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να τραφούν. Γι’ αυτό οι δικαιούχοι της μίας δομής δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται και από τις υπηρεσίες της άλλης δομής».

Μέχρι σήμερα τετρακόσιες είναι οι δικαιούχες οικογένειες του προγράμματος, έστω κι αν στο παρελθόν οι ευεργετούμενοι του κοινωνικού παντοπωλείου ανέρχονταν σε 580 οικογένειες. Κατόπιν όμως της επισταμένης έρευνας που διενέργησαν οι εργαζόμενοι και κοινωνικοί λειτουργοί του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ, προέκυψε η διαπίστωση ότι ορισμένοι δικαιούχοι ήταν εύποροι.

Ποσό 50.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του δήμου Καβάλας ώστε να στηριχθεί η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία θα συνεχιστεί έστω κι αν «φρενάρουν» οι προσφορές και οι χορηγίες των ιδιωτών. Η χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος ανάγεται κατά κύριο λόγο στη γραφειοκρατία, αφού ως χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να πληροί όλους τους τυπικούς κανόνες.

Ένας εκ των κανόνων ήταν η πρόσληψη των εργαζομένων με αντικειμενικά κριτήρια. Ανέκυψε όμως η ένσταση του συλλόγου κοινωνικών λειτουργών διότι 3 εκ των 13 απασχολούμενων κοινωνικών λειτουργών δεν κατείχαν τίτλο αγγλικής γλώσσας Proficiency αλλά τίτλο Lower. Εξαιτίας λοιπόν της συγκεκριμένης εντάσεως καθυστερεί η πληρωμή των υπολοίπων 26 εργαζομένων. Ενίοτε δηλαδή, οι ενέργειες των συνδικαλιστών στρέφονται ενάντια στους συναδέλφους τους.

 

Διαβάστε επίσης