• 19 Μαΐου 2024,

Γόνιμη η νέα συζήτηση Επαγγελματιών & δήμου για τους πεζόδρομους

 Γόνιμη η νέα συζήτηση Επαγγελματιών & δήμου για τους πεζόδρομους

Επί δύο ώρες, το απόγευμα της Δευτέρας, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου – της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών – του Επιμελητηρίου, διαβουλεύθηκαν με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον αντιδήμαρχο τεχνικών Φίλιππο Φιλιππίδη αναφορικά με τον κανονισμό των πεζόδρομων και τη μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου. Στο τραπέζι του διαλόγου είχε απλωθεί ο χάρτης των πεζόδρομων και οι συζητητές εξέτασαν κάθε πεζόδρομο μεμονωμένα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Γιάννης Παναγιωτίδης μας εξήγησε ότι ζητούμενο είναι η εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού. Για ορισμένους πεζόδρομους όπου σημειώνονται προβλήματα λόγω στενότητας, θα απαιτηθεί η ειδική μέριμνα του δήμου, κατόπιν συζητήσεως με τους παρακείμενους επαγγελματίες. Τα θέματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση εάν θα υπάρχουν αιτήματα από κάποιο κατάστημα. Η διοίκηση του δήμου έλαβε τα μηνύματα της αγοράς. Πάντως, στις περιπτώσεις των στενών πεζόδρομων, προτεραιότητα θα δίνεται στον ελεύθερο χώρο και την απρόσκοπτη έλευση των πεζών, άρα ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων θα μειωθεί.

Σχετικά με το ζήτημα της αδειοδότησης των καταστημάτων, η δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται πρόβλημα για τους επαγγελματίες που είχαν καταθέσει αίτηση πριν τη ψήφιση του κανονισμού. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός τότε θα αρχίσει και η έκδοση των αδειών. Η συνάντηση της Δευτέρας πάντως ήταν ουσιαστική κι άκρως ικανοποιητική.

Με την έναρξη των εργασιών επί της οδού Βενιζέλου να επίκεινται, ο κ. Παναγιωτίδης μας μίλησε για την πειραματική εφαρμογή της μονοδρόμησης, προκειμένου να διαπιστωθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Εκπρόσωποι της αγοράς και διοικούντες του δήμου συμφώνησαν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα απαιτήσει αστυνόμευση. Επιπλέον, η επιτυχία της μονοδρόμησης συναρτάται άμεσα με την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας επί της οδού Ερυθρού Σταυρού.

Διαβάστε επίσης