• 19 Μαΐου 2024,

Δίκη «αστραπή» σε δικαστήριο «φρούριο»

 Δίκη «αστραπή» σε δικαστήριο «φρούριο»

Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 1.00 το μεσημέρι, διήρκεσε χθες στο μεικτό ορκωτό Καβάλας η συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη γνωστή υπόθεση της δολοφονίας της Ζωής Δαλακλίδου, από τον Χρήστο Παπάζογλου στην Ξάνθη, το Δεκέμβριο του 2002. Το δικαστήριο εξέδωσε μία απόφαση αναμενόμενη. Καταδίκασε τον Χρήστο Παπάζογλου μια φορά σε ισόβια κάθειρξη, συν 25 χρόνια επιπλέον φυλάκιση.

Η διαδικασία κύλησε πολύ γρήγορα. Εξαιτίας αυτής της δίκης, το δικαστικό μέγαρο Καβάλας είχε μετατραπεί σε πραγματικό «φρούριο». Νωρίς το πρωί πριν αρχίσει η δίκη, ο χώρος του δικαστηρίου, και της αίθουσας όπου συνεδρίασε το μεικτό ορκωτό, ερευνήθηκε από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Η ομάδα ΟΠΚΕ Καβάλας που μετέφερε το πρωί τον κατηγορούμενο από το κτήριο της Δ/νσης στο δικαστικό μέγαρο, κρατήθηκε μέχρι ν΄ αρχίσει η δίκη στα κρατητήρια στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου.

Ένδεκα αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει τον κατηγορούμενο όταν μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, φορούσε δε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Σωματικοί έλεγχοι γινόταν σε δυο φάσεις. Στην είσοδο των πολιτών στο κτήριο, αλλά και ειδικότερα στην είσοδο των πολιτών στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το δικαστήριο. Για τα μέτρα παρών ήταν ο αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Σαλαμάγκας, ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας κ. Α. Κοσκερίδης και ο υποδιευθυντής Καβάλας κ. Γ. Γκράνας.

Η δίκη άρχισε στις εννέα και δέκα το πρωί. Ο συνήγορος υπεράσπισης διορισμένος απ΄ το δικαστήριο ζήτησε να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και ν΄ αναβληθεί η δίκη. Το δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, απέρριψε το αίτημα. Νωρίτερα ο κατηγορούμενος αφού άκουσε τις σε βάρος του κατηγορίες, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Οι συγγενείς του θύματος ήταν αρκετοί. Απέφυγαν να μπούνε νωρίς στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το δικαστήριο, εισήλθαν σταδιακά και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θα λέγαμε ότι ήταν διακριτικοί. Αδιαφόρησαν στην έναρξη της διαδικασίας για τον κατηγορούμενο και ιδιαίτερα αξιοπρεπείς, μέσα στην μεγάλη θλίψη που φάνηκε να τους επηρεάζει ακόμα και τώρα.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέα ζήτησε την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά του κατηγορούμενου, κάτι που υιοθέτησε και το δικαστήριο, με την απόφασή του.

 

 

Διαβάστε επίσης