• 19 Μαΐου 2024,

Δαπάνες – έσοδα – έργα στην οικονομική επιτροπή

 Δαπάνες – έσοδα – έργα στην οικονομική επιτροπή

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η χθεσινή 33η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Πάρθηκαν αποφάσεις που έχουν σχέση με δαπάνες του Δήμου. Αφορούν τα έξοδά του και τα δημοτικά έργα ορισμένα από τα οποία θα εκτελεστούν άμεσα, με αποφάσεις που λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα αυτό το διάστημα. Στην ημερήσια διάταξη ενεγράφησαν, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν 8 έκτακτα θέματα. Το 1ο αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας, το 2ο τρίμηνο του 2015. Ο Δημοσθένης Τουλκίδης αντιδήμαρχος επί των οικονομικών περιέγραψε τα δεδομένα με συγκεκριμένες φράσεις: «Την παλεύουμε στα έσοδα, Τα τακτικά έσοδά μας είναι καλούτσικα. Το ΕΣΠΑ έχουμε να το δούμε καιρό. Ρυθμίστηκαν χρέη δημοτών στο Δήμο Καβάλας, ενός εκατομμυρίου ευρώ. Να δούμε όμως πόσες από τις ρυθμίσεις θα τηρηθούν». Αυτές ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Τουλκίδη μιλώντας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας, σήμερα, έχοντας μπροστά του στοιχεία, του 2ου τριμήνου του 2015.

Όπως είπε ο κ. Τουλκίδης παρά τα κάπιταλ κοντρόλ την προηγούμενη εβδομάδα το ταμείο του Δήμου εισέπραξε 12.000 ευρώ, από χρέη δημοτών προηγούμενων ετών.

Ο κ. Τουλκίδης προέβλεψε ότι η κατάσταση του Δήμου Καβάλας το 3ο τρίμηνο του 2015 μάλλον θα είναι χειρότερη, από το 2ο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Χθες εγκρίθηκε η αγορά εξοπλισμού έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς υπαλλήλους που ή θα στελεχώσουν τη δημοτική αστυνομία ή εάν δεν δημιουργηθεί δημοτική αστυνομία, θα επανδρώσουν το τμήμα ελέγχου του Δήμου Καβάλας.

Θα πρέπει οι υπάλληλοι αυτοί που θα κάνουν τους ελέγχους ακόμα κι αν δεν είναι δημοτικοί αστυνομικοί, να φαίνεται ότι είναι υπάλληλοι του Δήμου, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές οι σχολικοί φύλακες που εργάζονται κανονικά στο Δήμο Καβάλας, θα έχουν ξεχωριστό εξοπλισμό, όπως και οι ελεγκτές ή δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Καβάλας.

Ορίστηκε τέλος λαϊκών αγορών για το 2016, ότι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, και το 2015. Ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη λαϊκή αγορά του Δήμου Καβάλας, 50 λεπτά για τη λαϊκή αγορά των Κρηνίδων.

Παρελήφθησαν μελέτες αποτύπωσης παιδικών χαρών όλου του Δήμου Καβάλας, δημοτικών ακινήτων παράκτιας ζώνης Δήμου Καβάλας. Με απευθείας ανάθεση θα εκτελεστεί από τον κ. Αναστασιάδη έργο 12.000 ευρώ, επισκευής του τρούλου της εκκλησίας των Κοιμητηρίων και του εκεί γραφείου. Οι ζημιές στην εκκλησία προέρχονται από νερά της βροχής, γι΄ αυτό και ο τρούλος πρέπει αμέσως να επισκευασθεί.

Εγκρίθηκε δαπάνη 6.000 ευρώ για τον φωτισμό, τα ηλεκτρολογικά και την ύδρευση του δρόμου προς την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος στο περιαστικό δάσος της Καβάλας. Οι εργασίες γίνονται αυτό το διάστημα για να είναι έτοιμος ο δρόμος που θα εξυπηρετήσει τους πιστούς στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα.

Τέλος καθορίστηκε δημοτικό τέλος που προβλέπει καινούρια νομοθεσία κοινόχρηστου χώρου για τα κουβούκλια των περιπτέρων. Μέχρι τώρα τα περίπτερα πλήρωναν και πληρώνουν δημοτικό τέλος για τις επιπλέον κατασκευές τους. Με βάση τον καινούριο νόμο του 2014, κάθε ένα από τα 53 περίπτερα του Δήμου Καβάλας, θα πληρώνει πενήντα ευρώ το χρόνο, τέλος κοινόχρηστου χώρου, για το κουβούκλιό του.

Διαβάστε επίσης