• 19 Μαΐου 2024,

Το βιβλίο του φεστιβάλ Φιλίππων

 Το βιβλίο του φεστιβάλ Φιλίππων

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο, παρουσιάστηκε μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Φιλίππων, που ευρύτερα θα γίνει γνωστή με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 8.30 το απόγευμα στην «Παλιά Μουσική». Πρόκειται για το βιβλίο του φεστιβάλ Φιλίππων. Ήταν ο Θοδωρής Γκόνης, ο Νίκος Καραγιαννακίδης, ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Κοσμάς Χαρμπαντίδης.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με την εκδοτική εταιρία «Κάπα» συγκέντρωσαν σ΄ έναν τόμο κείμενα και θεατρικά έργα που γράφτηκαν ειδικά για το φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις του από το 2009 μέχρι  και το 2014.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση που προαναφέραμε τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξη τύπου με αφορμή την εκδήλωση και το βιβλίο, η συζήτηση γενικεύθηκε. Έφθασε σε θέματα που αφορούν το φεστιβάλ Φιλίππων επί εποχής Γκόνη, ακόμη και στην πόλη της Καβάλας πως λειτουργεί και πως επηρεάζεται από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Ο Ν. Καραγιαννακίδης κείμενο του οποίου φιλοξενείται στο βιβλίο, είπε ότι έγινε από την εκδοτική εταιρία «Κάπα», πολύ καλή δουλειά. Μίλησε επίσης με τα καλύτερα λόγια για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Θοδωρή Γκόνη.

Ο Θ. Γκόνης ευχαρίστησε την εκδοτική «Κάπα» και στη συνέχεια είπε: «Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει αδυναμία στα κείμενα και τους συγγραφείς. Είμαστε υπερήφανοι για τους συγγραφείς και τα κείμενά τους. Είναι σημαντικό ένα φεστιβάλ να έχει τη δική του περιουσία. Είμαι ευγνώμων προς τους συγγραφείς και προς την Καβάλα. Μ΄ ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες μπλέξαμε τόσο πολύ κόσμο στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Με την ευκαιρία της έκδοσης αυτού του βιβλίου, δεν ξεχνώ το χώρο του απεντομωτηρίου  όπου φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις του φεστιβάλ παρά το ότι αυτό σήμερα δεν λειτουργεί, είναι κλειστό».

Ο Διαμαντής Αξιώτης από την πλευρά του είπε μεταξύ των άλλων: «Η εκδήλωση τη Δευτέρα είναι μία γιορτή. Ευχαριστώ το Θοδωρή Γκόνη για την προσφορά του στην πόλη της Καβάλας. Ευχαριστούμε τον κ. Γκόνη για τους χώρους που ανέδειξε. Το βιβλίο εκδόθηκε, προετοιμάστηκε μέσα σ΄ ενάμιση μήνα. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να το έχουμε στα χέρια μας».

Ο Αξιώτης είπε ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και του φεστιβάλ Φιλίππων εκώφευσαν το 2010 όταν τους κατέθεσε παρόμοια πρόταση, τα κείμενα τότε του φεστιβάλ να εκδοθούν από εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης.

Ο Κοσμάς Χαρμπαντίδης μίλησε κυρίως για το Θ. Γκόνη. Είπε μεταξύ των άλλων: «Ο Θοδωρής Γκόνης ήταν ένας τυφώνας για το φεστιβάλ Φιλίππων. Το έβγαλε από την ανυποληψία. Το είχαν καταντήσει μίζερη και οικογενειακή υπόθεση. Όλα αυτά σε εποχή κρίσης. Το αναβάθμισε, κινητοποίησε το ντόπιο δυναμικό. Ανέδειξε αρκετούς ανθρώπους. Απόρροια αυτού του τυφώνα είναι το συγκεκριμένο βιβλίο. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε αυτό που έστησε ο Θ. Γκόνης. Κινητοποίησε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τον ευχαριστώ που δύο φορές με εμπιστεύτηκε».

 

Διαβάστε επίσης