• 18 Μαΐου 2024,

Δεύτερη συνεδρίαση για το Δ/Σ Καβάλας – Έκτακτη πρόσκληση για τον ΤΑΡ την Πέμπτη

 Δεύτερη συνεδρίαση για το Δ/Σ Καβάλας –  Έκτακτη πρόσκληση για τον ΤΑΡ την Πέμπτη

Με τις επισημάνσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργου Γραμμένου για τη λειτουργία του σώματος άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση. Οι επισημάνσεις σχετίζονταν με το κάπνισμα που απαγορεύεται εντός των χώρων του δημαρχείου, με τις τοποθετήσεις που πρέπει να γίνονται πλησίον των μικροφώνων ώστε να καταγράφονται, με τα κινητά τηλέφωνα που θα πρέπει να θέτονται στο αθόρυβο, αλλά και με την οικονομία του χρόνου που ζητήθηκε κυρίως από τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Χθες βρισκόταν στη συνεδρίαση και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ενημέρωσε το σώμα για τη διατήρηση της κοινής γραμμής με μπροστάρη το δήμο για την υπόθεση του αγωγού ΤΑΡ, που αποφασίστηκε στην κυριακάτικη συνεδρίαση στις Κρηνίδες. Εντός της εβδομάδας θα ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για το θέμα αλλά και θα αναγνωρισθεί οικονομική βοήθεια προς το σύλλογο αγροτών προκειμένου να κινηθεί και νομικά κατά της προτεινόμενης όδευσης.
Αναφορικά με τα σχολικά κτήρια, η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος μόνο για τους χώρους και όχι για τις μετακινήσεις των μαθητών ή για το διδακτικό προσωπικό των σχολείων. Για τη νέα «βόμβα» που έσκασε το πρωί της Δευτέρας και το πρόστιμο των 616.00 ευρώ που προέκυψε κατόπιν έρευνας στους παιδικούς σταθμούς για τα έτη 2011 και 2012, μίλησε επίσης η κ. Τσανάκα. Συγκεκριμένα, η δήμαρχος εξήγησε ότι το πρόστιμο προέκυψε εξαιτίας των μετακινήσεων των νηπίων που πολλές φορές ζητήθηκαν από τους γονείς, κάτι όμως που δεν επιτρέπονταν αφού το πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι ευρωπαϊκό και αρκούντως αυστηρό. Το προσωπικό των παιδικών σταθμών στο εξής θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό. Ο δήμος από την πλευρά του θα καταθέσει προσφυγή, κατόπιν και της επίσημης ανακοινώσεως που έστειλε η ΕΕΤΑΑ ΑΕ, φορέας υλοποιήσεως του προγράμματος δωρεάν τροφείων.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής ζήτησε στην έκτακτη συνεδρίαση για τον αγωγό να παραστεί και η περιφέρεια ΑΜΘ, διότι έκρινε ότι το μέτωπο κατά της όδευσης δεν είναι αρραγές.
Για τον αγωγό ΤΑΡ ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε να διαχωριστεί το θεσμικό από το πολιτικό κομμάτι, ενώ ο Βαγγέλης Παππάς αναρωτήθηκε τι ακριβώς υπέγραψε στις 10 Σεπτεμβρίου ο κ. Μανιάτης, χαρακτήρισε δε όσα λέγονται ως «παραμυθάκι των Αθηναίων». Συμπλήρωσε ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε, ζήτησε την παρουσία του περιφερειάρχη στην έκτακτη συνεδρίαση του σώματος κι αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να συζητούνται οι περιβαλλοντικοί όροι όταν δεν αποφασίστηκε η ακριβής όδευση.
Κάτι δεν πάει καλά με το «αρραγές μέτωπο» ενάντια στην όδευση του αγωγού ΤΑΡ, διαπίστωσε και ο Άρης Βέρρος, προβλέποντας αγώνα που θα αρχίσει νομικά και θα συνεχιστεί στα χωράφια των αγροτών. Η όδευση προκαλεί προβλήματα σε όλη την τοπική κοινωνία, η μείωση της καλλιεργήσιμης γης ομοίως προκαλεί προβλήματα, ενώ ερωτήματα ανακύπτουν για την ασφάλεια των κατοίκων. Ο Χρήστος Ποτόλιας αποφάνθηκε ότι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί για τον αγωγό προφανώς δεν ήταν οι ορθοί, αφού τελικά η σύμβαση υπεγράφη από τον υπουργό. Βεβαίως αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη μιας και η κυβέρνηση πάντοτε τάσσεται στο πλευρό των μεγάλων συμφερόντων. Ο Παράσχος Αγανικόλας αναρωτήθηκε ποιο θα είναι το όφελος της Καβάλας από την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού που θα καταστρέψει τον πρωτογενή τομέα, ενώ ζήτησε ακόμη και δημοψήφισμα για να σταματήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Δ/Σ στοχεύει στην επικαιροποίηση της προηγούμενης αποφάσεως του σώματος, υπέρ της στηρίξεως των αγροτών και κατά της προτεινόμενης όδευσης από την κατασκευάστρια εταιρεία. Σ’ αυτή μάλιστα θα κληθούν να παραστούν δήμαρχοι όχι μόνο από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, αλλά και από όμορες περιφερειακές ενότητες που θίγονται από την όδευση. Κατόπιν συμφωνίας όλου του σώματος, στις 7:30 το απόγευμα της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση.
Αναφορικά με το ζήτημα των μετακινήσεων νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Σιμιτσής διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πρόστιμο αλλά για επιστροφή χρημάτων, για μία δημοσιονομική διόρθωση που έχει καταγραφεί και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις επί καβαλιώτικου εδάφους. Για επιδρομή από τα ελεγκτικά όργανα σε όσους φορείς χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ μίλησε ο κ. Σιμιτσής, με σκοπό να επιστραφούν ποσά μέσω έξυπνου κυβερνητικού κόλπου. Μόλις φέτος έφτασε η νομική επανόρθωση, αυτό όμως σημαίνει ότι εξαρχής δεν υπήρξε κάποια παρανομία. Παρόμοιο πρόβλημα πάντως αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας που κατάφεραν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δωρεάν τροφείων, γι’ αυτό λοιπόν κι αναγκάστηκε να παρέμβει η ΕΕΤΑΑ ΑΕ.
Για το πρόστιμο των 616.000 ευρώ ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο του νομικού προσώπου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Λεωνίδα Παππά να θωρακίσει με επιχειρήματα ο δε δήμος να κυνηγήσει νομικά το ζήτημα ώστε να γλιτώσει από την επιστροφή των χρημάτων. Ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, πήρε το λόγο και αποσαφήνισε ότι στο δήμο προτάθηκε η δημοσιονομική διόρθωση κι άρα δεν πρόκειται για ένα βεβαιωμένο πρόστιμο.
Ηθικά και νομικά ο δήμος έχει δίκιο, αφού δε νοείται να χωρίζονται για παράδειγμα δύο αδέλφια μιας οικογένειας, επειδή αυτό ορίζει η χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Το ποσό είναι μεγάλο διότι ο δήμος Καβάλας είναι ο πρώτος στη χώρα στην απορρόφηση ανάλογων κονδυλίων για τα τροφεία των παιδικών σταθμών, προέβλεψε δε ότι η έκβαση της υποθέσεως θα είναι αίσια και είτε το ποσό θα μειωθεί στο μισό είτε το πρόστιμο θα ακυρωθεί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης