Δε σέβονται ούτε τα σχολεία – Καταγγέλθηκαν δύο περιστατικά διαρρήξεων

 Δε σέβονται ούτε τα σχολεία – Καταγγέλθηκαν δύο περιστατικά διαρρήξεων

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε το πρωί της Δευτέρας την πρόεδρο της ενιαίας δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Καβάλας Μαρία Φραντζεσκάκη, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τη διευθύντρια του 2ου λυκείου με το οποίο ενημερώθηκε ότι άγνωστοι δράστες επιχείρησαν να διαρρήξουν το σχολείο. Εξαιτίας της απομονωμένης περιοχής όπου βρίσκεται το σχολείο, αλλά και του γεγονότος ότι το κτήριο διαρκώς πέφτει θύμα βανδαλισμών με απρεπείς ζωγραφιές και λεξιλόγιο, μόλις προ μίας εβδομάδας τοποθετήθηκαν προβολείς ανίχνευσης. Οι προβολείς φαίνεται ότι έσωσαν το κτήριο, αφού μόλις οι δράστες εισήλθαν στο χώρο τα φώτα άναψαν και χτύπησε ο συναγερμός, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι διαρρήκτες να τραπούν σε φυγή.

Η άκαρπη προσπάθειά τους όμως, οδήγησε τους δράστες να προσανατολισθούν σε άλλο σχολείο και συγκεκριμένα στο 6ο γυμνάσιο. Εκεί εφάρμοσαν το σχέδιό τους και κατάφεραν να διαρρήξουν το πρόσφατα ανακαινισμένο κυλικείο του σχολείου, όπως τουλάχιστον ενημέρωσε την κ. Φραντζεσκάκη η διευθύντρια του γυμνασίου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που τα σχολεία πέφτουν θύματα διαρρηκτών, τα περιστατικά αφορούν στα κυλικεία των κτηρίων. Έχουν σημειωθεί όμως και άλλα περιστατικά, όπως εκείνο που συνέβη τα Χριστούγεννα στο σχολείο του Αμυγδαλεώνα, όπου οι δράστες διέρρηξαν την αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφαιρώντας τμήματα εξ αυτών.

Η δημοτική αρχή δε μπορεί να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η έλλειψη των σχολικών φυλάκων δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους στη διοίκηση, διότι κάποιες σχολικές μονάδες βρίσκονται σε πραγματικά απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το 5ο λύκειο και το 7ο γυμνάσιο – 2ο λύκειο. Χωρίς φύλαξη τα σχολεία γίνονται εύκολοι στόχοι για επίδοξους διαρρήκτες. Η διοίκηση του δήμου αναμένει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων.

Διαβάστε επίσης