Δημαρχιακό ταξίδι στην Αθήνα – Οι «παπατζήδες», η γραφειοκρατία και οι πληρωμές

 Δημαρχιακό ταξίδι στην Αθήνα  – Οι «παπατζήδες», η γραφειοκρατία και οι πληρωμές

Στην Αθήνα ταξίδεψε την Τρίτη ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, όπου πραγματοποίησε πολλές επαφές για όλα τα σημαντικά ζητήματα του που απασχολούν το δήμο. Χθες το πρωί κι αφού είχε επιστρέψει στην Καβάλα ο κ. Σιμιτσής μας ενημέρωσε για τις επαφές του μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ.

ΤΟ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΧΟΡΤΟ ΤΩΝ ΠΑΠΑΤΖΗΔΩΝ

Υποσχέσεις που αν και δόθηκαν στο παρελθόν, σήμερα καταρρίπτονται και διαψεύδονται, είναι η διαπίστωση που καθημερινά καταγράφεται σε αρκετούς τομείς. Οριστικά για παράδειγμα ο δήμος Καβάλας θα αναγκαστεί να πληρώσει τα χρήματα που κόστισε το έργο αλλαγής του χόρτου στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη», αφού παρά τις τότε υποσχέσεις, το κράτος τελικά δεν εξασφάλισε το ποσό των 100.000 ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε στον Δήμαρχο ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Όπως εξήγησε χθες ο κ. Σιμιτσής, η αποκατάσταση του χλοοτάπητα ήταν αρμοδιότητα του δήμου αφού και το γήπεδο ανήκει ιδιοκτησιακά στο δήμο.

Αν και στο παρελθόν η δημοτική αρχή επέδειξε εμπιστοσύνη σε άτομα που τελικά κατέστρεψαν το χόρτο, σήμερα οι διοικούντες είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά υπό αυστηρούς και διαφανείς όρους σχετικούς με την προστασία της δημοτικής περιουσίας. Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι στο εξής ο δήμος δε θα είναι ελαστικός προς τον οποιονδήποτε, ενώ όσοι χρησιμοποιούν το γήπεδο θα έχουν την υποχρέωση να το προσέχουν και να το φροντίζουν.

«Θα ήταν δώρο ουσιαστικά για τον δήμο να μας δοθεί το κονδύλι από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επομένως δεν το αντιμετωπίζαμε ως υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του χλοοτάπητα. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαμε χαρεί όταν δήλωσαν πως θα μας παραχωρούσαν το κονδύλιο. Δύο φορές μετακινηθήκαμε στην Αθήνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση κι εκείνο που σήμερα “κλαίμε” είναι τα χρήματα των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. Ο Υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την προηγούμενη ηγεσία των κ.κ. Νικητιάδη και Μπιτσαξή. Έκανε λόγο για “παπατζίδικα πράγματα”, υπαινισσόμενος πως εάν και γνώριζαν την ανυπαρξία χρημάτων, παρόλα αυτά έδωσαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», επεσήμανε ο Δήμαρχος Καβάλας.

Ερωτώμενος για το αν μπορεί η υπόθεση να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, απάντησε πως ακόμη κι αν γίνει αυτό, το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι η επιδίκαση κάποιου ποσού υπέρ του δήμου ύστερα από μία πενταετία ίσως. Επειδή όμως το θέμα είναι πολιτικό, ο κ. Σιμιτσής σκοπεύει να στείλει τα «δέοντα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, αναφορικά με τα στελέχη του κόμματος τα οποία ξεγελούσαν τον κόσμο με παπατζίδικο τρόπο. Στελέχη που με τις κινήσεις και τις συμπεριφορές τους έφτασαν το κόμμα στη σημερινή του κατάσταση.

 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΩΝ

Αναφορικά με την παραχώρηση του Διονύσου ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως αυτό έγινε βάσει νόμου. Απλώς δεν είχε ολοκληρωθεί τυπικά η μεταβίβαση στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ωστόσο η διαδικασία έχει αρχίσει. Μπορεί να σημειώνεται καθυστέρηση, αυτή όμως οφείλεται στην περίοδο αδειών των υπαλλήλων. Την Τρίτη το θέμα επρόκειτο να περάσει από την εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου. Επομένως η διαδικασία να εξελίσσεται, αν και η κρατική μηχανή καρκινοβατεί.

Ο Δήμαρχος ευελπιστεί πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί τα γραφειοκρατικά ζητήματα, ώστε να δρομολογηθούν μελέτες εκ μέρους του δήμου προκειμένου να εκτιμηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να προγραμματισθούν οι απαραίτητες εργασίες. Φυσικά για την υλοποίηση των εργασιών μετατροπής του Διονύσου σε εκθετήριο τοπικό προϊόντων και χώρο παρουσίασης της καβαλιώτικης ομορφιάς, απαιτείται η δαπάνη ενός σεβαστού ποσού που μόνο μέσω περιφερειακών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων δύναται να εξασφαλιστεί.

 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ & ΥΦΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις επαφές του Δημάρχου ήταν και η παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου για την οποία προεκλογικά το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας είχε λάβει απόφαση. Φαίνεται όμως πως η διαδικασία δεν έχει ακόμη προχωρήσει, αφού η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας έπρεπε να επικυρωθεί μέσω υπουργικής αποφάσεως του κ. Λομβέρδου. Ο πρώην Υπουργός Υγείας για δικούς του λόγους μετέφερε την απόφαση για το διάδοχό του. Πάντως, ο κ. Λομβέρδος είχε αποστείλει επιστολή συμφωνίας με το αίτημα του δήμου.

Εκείνο δηλαδή που αναμένει ο δήμος είναι μια υπουργική απόφαση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης, υπόθεση στην οποία προτίθεται να βοηθήσει ο καβαλιώτης Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Βεβαίως φρέσκια ενημέρωση θα πρέπει να λάβει ο κ. Λυκουρέντζος ως νέος Υπουργός Υγείας αλλά και παρέμβαση οφείλει να κάνει ο προκάτοχός του κ. Λομβέρδος.

Τέλος, για την πληρωμή των απασχολούμενων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ο Δήμαρχος τόνισε πως ο γραφειοκρατικός κυκεώνας είναι φοβερά περίπλοκος. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μετά από το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να κατευθυνθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στη συνέχεια ο φάκελος να οδεύσει στη διαχειριστική αρχή για να καταλήξει στον εδώ τραπεζικό υπόλογο της Τραπέζης Ελλάδος. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ασκεί πίεση ως Υφυπουργός Εργασίας προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παναγιωτόπουλου σε ένα περίπου δεκαήμερο θα πληρωθούν οι απασχολούμενοι.

 

Διαβάστε επίσης