• 25 Απριλίου 2024,

Σύσκεψη για το πρόβλημα των αθίγγανων

 Σύσκεψη για το πρόβλημα των αθίγγανων

Σύσκεψη για την επίλυση του προβλήματος με τους αθίγγανους που έχει απασχολήσει αρκούντως την τοπική κοινωνία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο με παρόντες τους αντιδημάρχους Χριστόδουλο Μιχαλάκη, Τάσο Χατζηαναστασίου, εκπρόσωπο της περιφέρειας κι εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, δηλαδή της ελληνικής αστυνομίας, του λιμενικού και φυσικά της δημοτικής αστυνομίας.

Ο κ. Μιχαλάκης εξήγησε ότι η πρόσκληση προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς βασίστηκε στην επιβεβλημένη ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που προσφάτως έγινε εντονότερο στο κέντρο της πόλης, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έρχονται και «εισαγόμενοι» αθίγγανοι. Επίσης το πρόβλημα αφορά και σε καλοκαιρινούς κατασκηνωτές οι οποίοι σταθμεύουν και βολεύονται οπουδήποτε χωρίς άδεια. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της αυτοδικίας των πολιτών, παρατήρησε ο κ. Μιχαλάκης, αναφερόμενος στο περιστατικό με τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης στην κεντρική πλατεία. Ζητούμενο είναι η αναζήτηση λύσεως με κάθε τρόπο, τόσο για φέτος όσο και για τον επόμενο χρόνο.

Η Δημοτική Αστυνομία περνά καθημερινά από σημεία όπου γίνονται καταγγελίες. Μια ουσιαστική πρόταση είναι η δημιουργία τριμελούς μικτού κλιμακίου των ελεγκτικών μηχανισμών από τις 8:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ, που θα περιπολεί πεζή ή με υπηρεσιακό όχημα ώστε να ελέγχει κατασκήνωση και διαμονή σε μη επιτρεπόμενα σημεία. Το ίδιο κλιμάκιο θα μπορεί να ασχοληθεί και με το παραεμπόριο. Στην επίλυση θα χρειαστεί η συμβολή και των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να προχωρούν σε καταγγελίες.

Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν οι αθίγγανοι δεν είναι εύκολο να λυθεί από το δήμο. Δεν μπορεί δηλαδή να τους εξασφαλίσει στέγη. Παιδιά των οικογενειών μεγαλώνουν στο δρόμο και παρά τις αναφορές του δήμου προς του αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται. Περαστικοί αθίγγανοι ζητιάνοι επισκέπτονται την Καβάλα, ενώ προσφάτως Πακιστανοί έχουν εμφανιστεί και στα φανάρια, οι οποίοι γίνονται ιδιαιτέρως φορτικοί κυρίως εις βάρος των γυναικών οδηγών. Όλες αυτές οι παρουσίες σαφώς και δε βελτιώνουν την εικόνα της Καβάλας ως τουριστικής πόλης.

Οι Έλληνες παραβάτες δυστυχώς δε δίνουν βαρύτητα στις αυστηρές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, διότι γνωρίζουν πως οι αρμοδιότητες είναι περιορισμένες. Αναφέρθηκε ακόμη και περιστατικό αθίγγανου που προσήλθε στο γραφείο του Δημάρχου, ζητώντας να του εξασφαλίσουν σπίτι. Ο αντιδήμαρχος διατύπωσε έκκληση για βοήθεια προς τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας συμφώνησε με την πρόταση του μικτού κλιμακίου και την πιλοτική σύστασή του, αν και λόγω ελλείψεως προσωπικού δεν ήταν σε θέση να δεσμευθεί αναφορικά με τις ώρες παρεμβάσεων. Η αλληλεγγύη είναι δεδομένο και θα συνεχίσει να είναι. Παρομοίως και ο λιμενάρχης Καβάλας εξέφρασε τη συμφωνία του για το μικτό κλιμάκιο, σημειώνοντας ότι οι επιμέρους λεπτομέρειες θα κανονιστούν μέσω των αντίστοιχων διευθυντών.

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Χατζηαναστασίου παραβρέθηκε επίσης στη σύσκεψη επειδή ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και η ρύπανση που προκαλούν οι αθίγγανοι. Η εικόνα της κεντρικής πλατείας κατά τις πολύ πρωινές είναι ικανοποιητική, αργότερα όμως και μετά την εμφάνιση των αθίγγανων η κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των συνεργείων καθαριότητας, κανένα επιχείρημα δε στέκεται ικανό να πείσει τους αθίγγανους να απομακρυνθούν.

Σήμερα, η παρουσία τους έχει μεταφερθεί από την κεντρική πλατεία στο δημοτικό κήπο, ενώ «στέκια» τους έχουν γίνει και ο χώρος πίσω από τις Καμάρες αλλά και το Πάρκο Φαλήρου. Χώροι που εκτός από τα απορρίμματα «διακοσμούνται» ακόμη και με ακαθαρσίες. «Φρέσκο στέκι» είναι το οίκημα πλησίον του δικαστικού μεγάρου, όπου θα στεγαζόταν αλυσίδα καταστημάτων αλλά παραμένει ακόμη άδειο. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τους βουλγαρόγυφτους οι οποίοι προκαλούν φθορές και μάλιστα κλέβουν διάφορα αντικείμενα από τα οχήματα του δήμου που κινούνται προς το ΧΥΤΑ. Η υπηρεσία καθαριότητας εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να σπεύδει στα επίμαχα σημεία και να επαναφέρει τις συνθήκες υγιεινής παρά τη ρύπανση.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς που παρακολούθησε τη σύσκεψη δήλωσε επίσης αλληλέγγυος όπου χρειαστεί να προσφερθεί στήριξη. Η ευταξία θα πρέπει να διατηρείται σε κάθε πόλη και από όλους τους πολίτες, παρατήρησε ο κ. Παπακοσμάς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τους παριστάμενους στο γεγονός των παιδιών των οικογενειών που ζουν στο δρόμο. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αν και αναγνώρισε πως είναι δύσκολο, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί προσπάθεια καταγραφής του πληθυσμού των αθίγγανων και προσέγγισης τους, με σκοπό τα παιδιά να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έστω κι αν κάποια από αυτά έχουν ήδη επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, έστω κι αν παρόμοιες προσπάθειες έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν, όλες έπεσαν στο κενό και τα παιδιά μέσα σε λίγες ημέρες επέστρεψαν πάλι στο δρόμο. Τα καταγεγραμμένα παιδιά διαθέτουν βιβλιάρια υγείας κι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο εκείνα που έρχονται από άλλες πόλεις κανείς δε γνωρίζει σε ποια κατάσταση υγείας βρίσκονται. Σίγουροι οι ελεύθεροι πολίτες δικαιούνται να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους, αρκεί όμως να τηρούνται οι νόμοι.

Η πιλοτική σύσταση του τριμελούς μικτού κλιμακίου θα προωθηθεί άμεσα, όπως ζήτησε ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ή δυνατόν και σήμερα προκειμένου οι συνθήκες να βελτιωθούν και τα κοινωνικά προβλήματα να επιλυθούν.

 

=

 

 

Διαβάστε επίσης