• 19 Μαΐου 2024,

Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών: Υπέρ της πρότασης ΤΕΕ ΑΜ – ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ

 Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών: Υπέρ της πρότασης ΤΕΕ ΑΜ – ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ

Την περασμένη Τρίτη 22 Οκτώβρη συνεδρίασε στην πόλη των Σερρών το δημοτικό συμβούλιο του ομώνυμοι δήμου. Συζήτησε το θέμα του αγωγού ΤΑΡ. Η απόφαση που πήρε, ενισχύει την εναλλακτική πρόταση για τη διέλευση του αγωγού όπως έχει κατατεθεί στους κατασκευαστές του έργου, από το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, αλλά και το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ.

Με λίγα λόγια το δημοτικό συμβούλιο Σερρών υποστηρίζει την πρωτοβουλία των τοπικών επιμελητηρίων, δικαιώνοντας την εναλλακτική τους πρόταση, υιοθετώντας τις αντιρρήσεις των φορέων και των κατοίκων του νομού Καβάλας, σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η απόφαση κατά μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, αναφέρει ότι ο αγωγός πρέπει να διέλθει εκτός των καλλιεργούμενων εκτάσεων, υψηλής παραγωγικότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών διαπιστώνει ότι υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί κι απαγορεύσεις, στις επεκτάσεις οικισμών, σύμφωνα με την πρόταση των κατασκευαστών, για τη διέλευση του αγωγού νοτίως της πόλης των Σερρών, εκεί όπου θα υπάρξει – έτσι προτείνεται τουλάχιστον – ο λεγόμενος σταθμος συμπίεσης.

Το δημοτικό συμβούλιο Σερρών, διαπιστώνει ότι αυτός ο σταθμός προτείνεται να κατασκευαστεί σε πυκνοκατοικημένη γεωργική περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή των κατοίκων των χωριών της ίδιας περιοχής.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο Σερρών κατηγορεί τους κατασκευαστές του έργου, ότι στη διαβούλευση που οργανώνουν αποφεύγουν τα συλλογικά όργανα που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, εννοώντας τα δημοτικά συμβούλια.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρων καταλήγει ότι ο αγωγός πρέπει να ακολουθεί πορεία διαφορετική, την πορεία – αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση – που προτείνουν τα δύο επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας, δηλαδή εκτός των ορίων του Δήμου Σερρών.

Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι των Σερρών ζητούν το θέμα ν΄ απασχολήσει περαιτέρω τους φορείς της πόλης και του νομού. Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Σερρών ζητούν να πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη.

Τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σερρών ζήτησαν διαχωρίζοντας τη θέση τους από την προαναφερθείσα απόφαση, ο αγωγός να μην περάσει καθόλου από την Ελλάδα.

Όλη αυτή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, που δικαιώνει επαναλαμβάνουμε το ρόλο των τοπικών φορέων, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Ο Λάζαρος Βασιλειάδης και η ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, περιμένουν ίσως αυτή την εβδομάδα απάντηση επί της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσαν, από τους κατασκευαστές του έργου. Ταυτόχρονα όλοι οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς σύντομα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η κατασκευάστρια εταιρία, σε σχέση με τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται στο νομό Καβάλας – κυρίως – και το έργο πρέπει απ΄ την άλλη πλευρά να προχωρήσει.

 

 

 

Διαβάστε επίσης