Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες από τους εκπροσώπους της Θουκυδιδειου Ακαδημίας, που λειτουργεί στην Καβάλα από το 2008, στην οποία παραβρέθηκα και ο πρόεδρος των φροντιστών του Νομού Καβάλας Σπύρος Κετζετζής.
Ανακοινώθηκε επίσημα η πραγματοποίηση διαγωνισμού αρχαίων ελληνικών. Έναν διαγωνισμό που οργανώνει το Σάββατο το απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη η Θουκυδίδειος Ακαδημία, που θα περιλαμβάνει άγνωστο κείμενο, μετάφραση κειμένου Θουκυδίδη, που απευθύνεται σε μαθητές όλου του νομού, τελειόφοιτους του λυκείου.
Πρώτος στη συνέντευξη τύπου μίλησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Νίκος Ξανθόπουλος. Είπε ότι η Θουκυδίδειος Ακαδημία μαζί με το σύλλογο φροντιστών συνδιοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό. Απευθύνεται – είπε – σε μαθητές Γ΄ λυκείου. Ήταν ανέφερε ιδέα του Θέμη Σουγγάρη.
Ο Ν. Ξανθόπουλος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία θυμίζοντας την ιστορία της Θουκυδίδειου Ακαδημίας, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το 2008 έδωσε έμφαση ακόμα και σε θέματα αρχαιολογικής έρευνας σε περιοχή δυτικά της Νέας Καρβάλης.
Ξεχώρισε αυτή τη δουλειά αν και έμεινε στη μέση, όπως και τη λειτουργία σχολείου κάθε Σάββατο αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Κοντά σ΄ αυτές τις δύο ξεχωριστές δραστηριότητες της Ακαδημίας, ο Νίκος Ξανθόπουλος πρόσθεσε και το διαγωνισμό το ερχόμενο Σάββατο. Είναι είπε τρεις σταθμοί στην πορεία που έχει διανύσει μέχρι τώρα η Θουκυδίδειος Ακαδημία.
Ο Θέμης Σουγγάρης φιλόλογος μέλος της διοίκησης της Ακαδημίας, εκπαιδευτικός που κάνει το μάθημα των αρχαίων ελληνικών κάθε Σάββατο, σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ δημοτικού, είπε ότι η ιδέα του διαγωνισμού είναι δική του, από το τέλος της δεκαετίας του «90. Τότε προσπάθησε και υλοποίησε μαζί με τον Όμιλο διεθνοποίησης της ελληνικής γλώσσας και την τότε πρόεδρό του Τασούλα Καμπουρίδου. Λίγα χρόνια μετά θυμήθηκε ο κ. Σουγγάρης, ο διαγωνισμός σταμάτησε καθώς τον υιοθέτησε το υπουργείο παιδείας, αλλά συνεχίστηκε ελάχιστα με ευθύνη του υπουργείου και στη συνέχεια σταμάτησε οριστικά. Εξομολογήθηκε στους δημοσιογράφους ότι επαναφέρει την παλιά του ιδέα με αφορμή διαγωνισμό αρχαίων ελληνικών στον οποίο έλαβαν μέρος και διακρίθηκαν μαθητές κι από την Καβάλα, που πραγματοποιήθηκε στη Σικελία.
«Θα περίμενα στο διαγωνισμό του Σαββάτου να λάβουν μέρος 100 μαθητές της Γ΄ λυκείου. Τώρα ελπίζω ότι θα είναι είκοσι τουλάχιστον», είπε ο κ. Σουγγάρης, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ειδικά την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού. Είπε ωστόσο ότι κάθε Σάββατο 80 παιδιά δημοτικών σχολείων Ε΄ και Στ΄ τάξης από το νομό Καβάλας παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας, στο σχολείο που λειτουργεί η Θουκυδίδειος Ακαδημία.
Η δυσκολία που αφορά και τη μικρή συμμετοχή στο διαγωνισμό, έχει να κάνει με το ότι αυτός απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ λυκείου, επιλογή συνειδητή όσων διοργανώνουν το διαγωνισμό.
Τελευταίος στη συνέντευξη τύπου μίλησε ο πρόεδρος των φροντιστών του Νομού Καβάλας, Σπύρος Κετζετζής. «Προσπαθήσαμε να προωθήσουμε το διαγωνισμό όσο περισσότερο μπορούσαμε. Υπάρχει όμως μία φοβία για τα αρχαία ελληνικά, έτσι όπως αυτά διδάσκονται σήμερα στην ελληνική εκπαίδευση», είπε ο κ. Κετζετζής.