• 21 Μαΐου 2024,

Διαμαρτυρία μαθητών για το νέο λύκειο

 Διαμαρτυρία μαθητών για το νέο λύκειο

Μέσω του διαδικτύου, ειδικότερα του facebook, συντονίστηκαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων απ΄ όλο το νομό της Καβάλας. Χθες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, διαδήλωσαν κατά του θεσμού του νέου λυκείου.

Η διαμαρτυρία τους κατέληξε στο γραφείο του προϊστάμενου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργου Χεριστανίδη.

Αντιπροσωπεία των μαθητών που ξεπερνούσαν τα 150 αγόρια και κορίτσια, συναντήθηκε με τον κ. Χεριστανίδη, ο οποίος τους απέδωσε το δίκαιο, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το υπουργείο ξανασκέφτεται το θέμα, ώστε το νέο λύκειο να εφαρμοσθεί από του χρόνου.

Από την αρχή των μαθημάτων, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβριο κι ενώ τίποτα δεν είχε αλλάξει, στην ουσία των μαθημάτων στην Α΄ λυκείου, υπήρχε η φήμη ότι ο θεσμός του νέου λυκείου θ΄ αναβληθεί για να εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο του 2014.

Ξαφνικά όμως τις προηγούμενες ημέρες, οι μαθητές έμαθαν ότι ο θεσμός θα εφαρμοσθεί κανονικά από φέτος, άρα πρέπει να διδαχθούν ύλη, την οποία είχαν διδαχθεί, υπό διαφορετικές συνθήκες, ή δεν προλαβαίνουν να την διδαχθούν. Εξ αυτού του λόγου διαμαρτυρήθηκαν. Βγήκαν στους δρόμους. Πίεσαν με τον τρόπο τους το υπουργείο παιδείας, ώστε όταν θ΄ αποφασίσει να εφαρμόσει το θεσμό του νέου λυκείου, να τον εφαρμόσει σωστά.

Εντελώς συμπτωματικά στη διαμαρτυρία στη διαμαρτυρία των μαθητών βρέθηκε και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είπε τα εξής: «Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι μαθητές αντιδρούν σε ένα σύστημα που πάει να περάσει στη χώρα, το οποίο ουσιαστικά κάνει πια όλο το λύκειο προθάλαμο των εισαγωγικών του πανεπιστημίου. Από την Α΄ λυκείου σπρώχνονται τα παιδιά στα φροντιστήρια, περνάει μία τεράστια τυποποίηση με ύλη – δε μπορείτε να φανταστείτε πόσος είναι ο όγκος της ύλης – οι καθηγητές είναι πελαγωμένοι, τρέχουν. Έχουμε λύκεια που δεν είχανε μέχρι πριν ένα μήνα καθηγητές και τώρα μας ζητάνε να βγάλουμε μία τεράστια ύλη, μέσα σε δυο και τρεις μηνες. Οι μαθητές έχουνε δίκιο παντού σε όλα αυτά. Εμείς οι καθηγητές, επίσης έχουμε ως πρώτα αιτήματα να καταργηθεί αυτό που πάει να γίνει και να κατοχυρωθεί ο αυτόνομος ρόλος του λυκείου, για να μπορούν οι μαθητές πραγματικά να μορφώνονται κι από κει και πέρα στις εισαγωγικές να μπορούν ν΄ αποδεσμευτούν από τη διαδικασία του λυκείου. Επίσης θέλω να πω ότι μπράβο στα παιδιά που πήραν αυτή την πρωτοβουλία και καλό θα είναι να βρεθούμε κάποια στιγμή. Εμείς την άλλη εβδομάδα θα κάνουμε 48ωρη απεργία και γι΄ αυτό το ζήτημα, και για τους συναδέλφους μας, που πια απολύονται στις 22 Μαρτίου και θα δούμε πως θα συνεχίσουμε για όλα τα ζητήματα που μας πλήττουν αυτή τη στιγμή».

 

Η εκπρόσωπος των μαθητών είπε τα εξής: «Το νομοσχέδιο για το «νέο λύκειο» έχει σκοπό να μας σκαρτάρει ως μαθητές και ανάλογα με τους γονείς μας, θέλουν να βάλουνε στα γενικά λύκεια τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουνε χρήματα, για να τα στείλουνε στα φροντιστήρια και στα ΕΠΑΛ τους υπόλοιπους. Εμείς τώρα διαμαρτυρόμαστε γι΄ αυτό το είδος «παπαγαλίας εκπαίδευσης» και των υποχρεωτικών φροντιστηρίων. Η γνώση λέμε πως δε θα γίνει προνόμιο των λίγων».

-ΕΡ: Πως οργανωθήκατε τόσο γρήγορα;

ΑΠ: «Μέσω του facebook ήρθαμε σε επαφή κι αποφασίσαμε αυτή τη διαμαρτυρία».

ΕΡ: Που θα πάτε τώρα;

ΑΠ: «Τώρα θα πάμε στην Ομόνοια, θα πάμε στο δημαρχείο και μετά στον κ. Χεριστανίδη, όπου θα του παραδώσουμε τα ψηφίσματά μας».

 

 

Διαβάστε επίσης