• 19 Μαΐου 2024,

Διαμαρτυρία συνταξιούχων και επιστολή στον Διευθυντή του ΠΕΔΥ

 Διαμαρτυρία συνταξιούχων και επιστολή στον Διευθυντή του ΠΕΔΥ

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, ακόμη και της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων με τη συμπαράσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες, έκαναν χθες διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του ΙΚΑ, όπου επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας, στον Στέλιο Καφά, Δ/ντή του ΠΕΔΥ Καβάλας. Ήταν μία ακόμη διαμαρτυρία, προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, να μην κόψει περαιτέρω τις συντάξεις τους.

Ο Κώστας Μακέδος είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΝΑΤ, για μία ακόμη φορά ήμαστε στους δρόμους, με απόφαση βέβαια της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής συνταξιούχων. Σε όλη την Ελλάδα οι συνταξιούχοι σήμερα (χθες) κάνουνε διάφορες εκδηλώσεις με αίτημα κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό. Είναι αιτία πολέμου εάν θα πειράξουν ξανά τις συντάξεις, ασφαλιστικό σύστημα, περίθαλψη, φάρμακα και υγεία, οπότε είμαστε στο ΙΚΑ σήμερα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Καβάλας και διεκδικούμε τα δικαιώματα αυτά που με τόσο καιρό και τόσους αγώνες έχουμε κατακτήσει. Ζητάμε ότι έχουμε χάσει μέχρι να επανέλθουν, τουλάχιστον καμιά περικοπή από δω και πέρα, δωρεάν φάρμακα, δωρεάν υγεία, γιατρούς στο ΙΚΑ, γιατρούς στο ΠΕΔΥ, γιατρούς στο ΕΟΠΥΥ και καλούμε όλους τους συνταξιούχους έστω την τελευταία στιγμή, να παραβρεθούν στην εκδήλωση».

ΕΡ: Πόσα έχουνε χάσει ως τώρα οι συνταξιούχοι;

ΑΠ: «Αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι έχουνε πάνω από το 45% του εισοδήματός τους – ένα αυτό – από τις συντάξεις έχουνε κοπεί ΕΚΑΣ, έχουν κοπεί όλες οι επιδοτήσεις αυτές κι απ την φορολογία έχουμε χάσει άλλο 40% και είμαστε κάτω απ΄ το μηδέν».

 

Η επιστολή που επιδόθηκε στον κ. Καφά αναφέρει τα ακόλουθα: «Σήμερα 10 Δεκεμβρίου 2014 τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ Ν. Καβάλας πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας, για  να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΠΕΔΥ Καβάλας.

Από  την αρχή του χρόνου, που ολοκληρώθηκε η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ, με το νόμο 4238 και η δημιουργία του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας (ΠΕΔΥ) είχαμε εκφράσει τους φόβους και την ανησυχία μας ότι:

-θα απολύσουν γιατρούς και εργαζόμενους

-δε θα έχει δικούς του γιατρούς που να εξετάζουν, να θεραπεύουν και να γράφουν συνταγές

-δε θα έχει δικά του εργαστήρια

-ιδιωτικοποιούν την Υγεία

-ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση.

Πέρασαν 10 μήνες, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας είναι πλέον σαν το καζάνι που βράζει.

-τεράστιες οι ελλείψεις σε γιατρούς και εργαζόμενους

-τα πολυϊατρεία υπολειτουργούν

-βασικές ειδικότερες λείπουν

-το ακτινολογικό τμήμα δε λειτουργεί

-οι ασφαλισμένοι στοιβάζονται στην ουρά για ραντεβού και υποφέρουν, αφού η αναμονή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

-αυξήθηκε η προσέλευση στα κέντρα υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία

-οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

-οι επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας άνοιξαν πανιά για μεγάλα κέρδη

Τέλος εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι με την κατάσταση που υπάρχει και όσο αυτή θα οξύνεται ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο του ΠΕΔΥ με την δικαιολογία ότι δεν είναι παραγωγικό. Η σημερινή μας παρουσία εδώ αφορά τα πάγια αιτήματά μας, που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για την αντιμετώπισή τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Την κάλυψη των κενών ειδικοτήτων γιατρών και εργαζομένων

-Την πλήρη λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος

-Την λειτουργία των εργαστηρίων με την απρόσκοπτη τροφοδοσία σε υλικό

-Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

Διαβάστε επίσης