• 23 Απριλίου 2024,

Διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους και ιδιοκτήτες φορτηγών

 Διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους και ιδιοκτήτες φορτηγών

Συναντήσεις στο εργοστάσιο των λιπασμάτων αλλά και στο Δημαρχείο της Καβάλας για διάφορα θέματα της εταιρίας, είχε χθες από το πρωί ως το απόγευμα ο εκπρόσωπος της διοίκησης της ΒΦΛ Διονύσης Μπεχράκης. Τα ραντεβού άρχισαν στις 12 το μεσημέρι με την διοίκηση του σωματείου. Ο κ. Μπεχράκης ζήτησε κατάργηση συγκεκριμένων άρθρων του υφιστάμενου εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας. Αυτό σημαίνει μεγάλες μειώσεις μισθών που πάντως επακριβώς σήμερα δεν μπορούν να υπολογιστούν σε τι ποσοστό φθάνουν. Οι εργαζόμενοι έμειναν άφωνοι από τα όσα τους ζητά η εργοδοσία. Αποδέχονται την λογική να βοηθήσουν, ζητούν όμως αναστολή και όχι κατάργηση των επίμαχων άρθρων του οργανισμού. Η συνάντηση Μπεχράκη- Σωματείου κράτησε περίπου 3 ώρες. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν χρόνο προκειμένου να μελετήσουν κι άλλο την πρόταση που τους έγινε, κυρίως όμως να ενημερώσουν τα μέλη τους. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου και θα λάβει αποφάσεις για τα επόμενα της βήματα. Φημολογείται ότι σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών (σενάριο καθόλου απίθανο) η εταιρία είναι έτοιμη να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας.

Αμέσως μετά τους εργαζόμενους σειρά είχαν οι πρόσφατοι συνταξιούχοι. Όσοι δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και το 2011. «Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας, γινόμαστε ζητιάνοι κάθε φορά που σας συναντούμε» είπαν στον κ. Μπεχράκη. Αυτός υποσχέθηκε να τους προωθήσει άμεσα κάποια χρήματα, γενικώς να τηρεί την παλαιότερη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σε δεινή θέση βρίσκονται ειδικότερα οι συνταξιούχοι του Δεκέμβρη του 2011 αφού από την αποχώρηση τους και μετά ούτε αποζημιώθηκαν, ούτε έλαβαν σύνταξη.

Η συζήτηση με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών έγινε το απόγευμα στο Δημαρχείο, παρουσία τόσο του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη όσο και των Κωστή Σιμιτσή- Αρχέλαο Γρανά. Ο κ. Μπεχράκης είχε ήδη πει στους εργαζόμενους της ΒΦΛ ότι δεν υπάρχει θέμα φωτοβολταϊκών όπως ακούγεται. Αντίθετα είπε ότι η εταιρία θέλει να οργανώσει τον χώρο στάθμευσης, να τον ελέγχει και να βρίσκονται σε αυτόν μόνο όσα οχήματα θα φορτώσουν λιπάσματα την επόμενη μέρα. Στην χθεσινή συζήτηση συμφωνήθηκε να γίνει αυτοψία στην περιοχή έξω από την πύλη του εργοστασίου (κοντά στην γέφυρα της Εγνατίας οδού) ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αμαξοστάσιο. Όσα φορτηγά θα έχουν άμεση συνεργασία με το εργοστάσιο, θα εξυπηρετούνται στον σημερινό χώρο. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθεί τρόπος να μείνουν στην ίδια περιοχή, έστω σε άλλο ελαφρώς πιο μακρινό της πύλης χώρο.

 

Διαβάστε επίσης