Δυστυχώς πενιχρά αποτελέσματα -Για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠ/ΕΚΟ

 Δυστυχώς πενιχρά αποτελέσματα -Για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠ/ΕΚΟ

Το απόγευμα της Δευτέρα στη δημοτική βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες εκδηλώσεις για δύο προγράμματα ΤΟΠ/ΕΚΟ. Οργανωτές ήταν η σύμπραξη φορέων «Πορεία Εργασιακής Επανένταξης» και η «Βιώσιμη Ανάπτυξη Απασχόληση» και η παρουσίαση τελούσε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠ/ΕΚΟ.

Στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας η Αναπτυξιακή βοήθησε στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, παρόλα αυτά ο Μιχάλης Σκορδάς αποφάνθηκε ότι εκ του αποτελέσματος δεν εξασφαλίσθηκε η βασική προσδοκία. Ο κ. Σκορδάς παρατήρησε ότι αν και τα προγράμματα σχεδιάστηκαν ικανοποιητικά από τις κεντρικές δομές των υπουργείων δυστυχώς απέτυχαν σε επίπεδο στόχευσης με πενιχρά πανελλήνια αποτελέσματα. Αναλύοντας τα αίτια της χαμηλής αποτελεσματικότητας, ο κ. Σκορδάς έκανε λόγο για τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις κάθε προγράμματος αλλά και για το περιοριστικό περιβάλλον εξαιτίας της κρίσης.

Μάλιστα, η αρχική στόχευση των προγραμμάτων στην πορεία χαμήλωσε ώστε να δικαιολογήσει την υλοποίησή τους. Θετική είναι πάντως η εμπειρία που αποκτήθηκε από τους οργανωτικούς φορείς προκειμένου οι συνθήκες να είναι ευκολότερες στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο περιφερειακός διευθυντής ΑΜΘ του ΟΑΕΔ Γιώργος Πρωτόγερος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια εξέλιξης των προγραμμάτων συγκεκριμένος αριθμός ωφελούμενων παρακολούθησε μια εκπαιδευτική διαδικασία και πλέον οι καταρτιζόμενοι απορροφούνται από ορισμένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να τους απασχολήσουν. Ο κ. Πρωτόγερος διευκρίνισε ότι σημειώνεται μεν μια σχετική απορροφητικότητα η οποία ωστόσο δεν αγγίζει το προσδοκώμενο ποσοστό.

Η περιορισμένη χρονική διάρκεια 4 μηνών του προγράμματος δυσκολεύει τους εργοδότες προκειμένου να απορροφήσουν απασχολούμενους. Παρόλα αυτά, ο κ. Πρωτόγερος χαρακτήρισε ως ουσιαστικά τα προγράμματα, ενώ η νέα διοίκηση του οργανισμού δίνει έμφαση στην περιφερειακή συνάφεια και στην κάλυψη των κατά τόπους αναγκών. Η προσέγγιση εξυπηρετεί όχι μόνο τους άνεργους για την απασχόλησή τους αλλά και τους επιχειρηματίες για την στελέχωση των εταιρειών τους. Οι άνεργοι θα πρέπει οπωσδήποτε να εκδίδουν την κάρτα ανεργίας και να ενημερώνονται για τα τρέχοντα προγράμματα.

Σε απόσπασμα της ομιλίας του ο Κώστας Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο αβέβαιο κλίμα εντός του οποίου προσπαθούν να λειτουργήσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ομιλητής: «Το επιχειρείν στη σημερινή Ελλάδα έχει καταντήσει ένα πραγματικό μαρτύριο. Όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται επιτελούν ένα τεράστιο άθλο.

Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί την κεφαλαιώδη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη συνέχιση ύπαρξης του ελληνικού κράτους. Οι φορολογικές κι ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα καλύπτουν τις πληρωμές σε πολλαπλά επίπεδα».

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Γιάννης Παναγιωτίδης επεσήμανε την κοινή προσπάθεια και πορεία όλων των παραγωγικών φορέων της Καβάλας προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων της τοπικής επιχειρηματικότητας και της ντόπιας ανεργίας. Απόδειξη της κοινής πορείας είναι και η συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης με στόχο την ένταξη των ανέργων στο εργασιακό περιβάλλον και την κατάρτιση των επιχειρηματιών.

 

Διαβάστε επίσης