Δύο ακόμη υποθέσεις παράνομης είσπραξης σύνταξης ΙΚΑ

 Δύο ακόμη υποθέσεις παράνομης είσπραξης σύνταξης ΙΚΑ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας υπήρχαν πολλές υποθέσεις που αφορούσαν εργατικές διαφορές. Υπήρχαν επίσης υποθέσεις χρεών προς το ΙΚΑ, αλλά κι επιταγών που δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Από τις υποθέσεις του πινακίου, που ήταν περισσότερες από σαράντα, ξεχώρισαν δύο που είχαν σχέση με πληρωμή συντάξεων του ΙΚΑ, ακόμα κι όταν οι δικαιούχοι των συντάξεων αυτών είχαν πεθάνει.

Για πρώτη φορά το δικαστήριο χθες δεν καταδίκασε κατηγορούμενους, αλλά τους έδωσε αναβολή προκειμένου τους επόμενους μήνες να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουνε στο ΙΚΑ.

Αυτό έγινε σε αντίθεση με άλλες δίκες όπου υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις, επειδή και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο πείστηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχανε δόλο.

Στην πρώτη περίπτωση, δικάστηκε υπόθεση με κατηγορούμενη γυναίκα, ο πατέρας της οποίας πέθανε το 2011, μήνα Ιανουάριο. Αυτή συνέχιζε να εισπράττει τη σύνταξη του πατέρα της, για τέσσερις ακόμη μήνες. Εισέπραξε συνολικά ποσό 3000 ευρώ. Μία μέρα πριν το δικαστήριο έκανε ρύθμιση του χρέους προς το ΙΚΑ Καβάλας, με μηνιαία δόση 87 ευρώ. Υπέρ της κατηγορούμενης ήταν το γεγονός ότι ενώ δικαιούνταν έξοδα κηδείας του πατέρα της, 600 ευρώ, δεν τα εισέπραξε ποτέ. Έτσι το ποσό θα συμψηφιστεί με το αρχικό χρέος. Το δικαστήριο έδωσε αναβολή στην υπόθεση, αν και την εξετασε στην ουσία της, για να διευκολύνει την κατηγορούμενη να έχει το χρόνο να επιστρέψει όλα τα χρήματα που πήρε από το ΙΚΑ στο ασφαλιστικό ταμείο.

Στην 2η υπόθεση δικάζονταν άνδρας που ζει στην Αμερική, γιατί εισέπραξε 13.610 ευρώ, από τη σύνταξη της μητέρας του, παρά το ότι αυτή είχε πεθάνει.

Η μητέρα του πέθανε το 2010, στην Αμερική όπου φιλοξενούνταν από το γιο της. Προς γενική έκπληξη το δικαστήριο άκουσε ότι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της γυναίκας συντάχθηκε οκτώ μήνες μετά το θάνατό της, επειδή ο αυτός συνέβη όσο ήταν στο εξωτερικό. Το περίεργο της υπόθεσης που κι αυτή αναβλήθηκε, να μπορέσει ο κατηγορούμενος να επιστρέψει τα χρήματα στο ΙΚΑ, είναι ότι η σύνταξη πληρώνονταν κανονικά, για αρκετό καιρό, σε λογαριασμό όπου συνδικαιούχος με τη συνταξιούχο ήταν ο γιος της. Ο κατηγορούμενος όμως είπε στο δικαστήριο ότι δεν πήρε αυτός τα χρήματα, ένα ποσό 13.610 ευρώ. Ο πρόεδρος ρώτησε «ποιος πήρε τα χρήματα» κι ο κατηγορούμενος δε μπορούσε να δώσει καμιά εξήγηση.

Ενόψει του δικαστηρίου που έγινε χθες ο κατηγορούμενος έκανε ρύθμιση του χρέους στο ΙΚΑ, πληρώνοντας 170 ευρώ το μήνα. Χθες η υπόθεση αναβλήθηκε για να δικασθεί το καλοκαίρι. Μέχρι τότε συστήθηκε στον κατηγορούμενο να έχει επιστρέψει το σύνολο του ποσού στον ασφαλιστικό ταμείο.

 

 

Διαβάστε επίσης