• 9 Μαΐου 2024,

Δύσκολη συμφωνία έστω και στο +5 !

 Δύσκολη συμφωνία έστω και στο +5 !

Και έτσι που λέτε βάζουμε πλώρη για το Eurogroup της Δευτέρας.

Οσο πιο μεγάλες ήτανε οι διαφωνίες στο έκτακτο  Eurogroup της Τετάρτη τόσο είναι περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Εγώ βέβαια αν με ρωτάτε νομίζω οτι παρά τις δηλώσεις συμβιβαστικής διάθεσης και απο τις δύο πλευρές δεν θα έχουμε συμφωνία ούτε την Δευτέρα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Η συμφωνία που θα είναι δύσκολη θα γίνει στο και ένα και οχι στο παρά ένα για να νιώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο την φλόγα της χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη να τα βρεί με τους εταίρους αφού μέχρι τις 28 του μήνα αν δεν κάνω λάθος η χώρα είναι στο πρόγραμμα που έχουν υπογράψει οι προηγούμενοι.

Πάντως η Μέρκελ μετά το φαρμάκι του Σόϊμπλε δήλωσε οτι η Ευρώπη έχει πάντα συμβιβαστική διάθεση όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Αυτό που δεν μας διευκρίνισε είναι αν αυτά τα πελονεκτήματα και μειονεκτήματα αφορούν την Ευρώπη ή την χώρα που ζητά την συμβιβαστική συμφωνία.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί σίγουρα η πρόταση – γέφυρα Βαρουφάκη έχει περισσότερα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα που θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και με έμφαση στην ανάπτυξη να περάσει σε μια άλλη εποχή.

Όπως και να έχει η δήλωση

αυτή ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης μέχρι να το κλείσει και αυτό ο Σόϊμπλε με το φαρμάκι που έχει έτοιμο να ρίξει και θα το ρίξει.

Το θέμα είναι στο Eurogroup της Δευτέρας ο Βαρουφάκης να πάει με συγκεκριμένες προτάσεις και να μιλήσει με νούμερα αφού όπως φαίνεται οι εταίροι αποφεύγουν μια πολιτική απόφαση.

Να πάει διαβασμένος με έτοιμο σχέδιο ανάκαμψης το οποίο όμως θα περιέχει και τις μεταρρυθμίσεις που άσχετα με τις απαιτήσεις των δανειστών πρέπει να γίνουν αφού το ελληνικό κράτος δεν ήταν και αγγελικά πλασμένο.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσουμε να πετάξουμε απο πάνω μας μια και καλή την νοοτροπία και τις τακτικές που μας οδηγήσανε στην εξαθλίωση και την χρεοκοπία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι η Ελλάδα έφτασε εδώ που έφτασε οχι γιατί έφταιγε ο Σόϊμπλε και η τρόϊκα αλλα γιατί τόσα χρόνια λειτουργούσε ένα κράτος σάπιο βουτηγμένο στην λαμογιά και στην αμαρτία.

Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είδαμε την Ελλάδα να χάνεται.

Έγινε συστηματική δουλειά ολόκληρων ετών για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και τρέχουμε τώρα και εκλιπαρούμε τον Σόϊμπλε για μερικά ψίχουλα ανάπτυξης.

Τώρα όσο αφορά την σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας έκανε όπως είπε πολλά βήματα προς την ύπαρξη συμφωνίας με τους εταίρους αν και δεν καλύφθηκε όλη η απόσταση όπως με νόημα σημείωσε.

Πάντως ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν υπάρχει αφού θα αντικατασταθεί απο ένα νέο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ενώ δεν υπάρχει και τρόϊκα αφού πλέον η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να κάνει με τους θεσμικούς της εταίρους.

Είναι αλήθεια οτι όλα αυτά  ακούγονται πολύ ευχάριστα  στα αυτιά μας αλλα δεν γνωρίζουμε κατα πόσο θα επηρεάσουν την ουσία του πράγματος αφού όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά έχουν να κάνουν μόνο με το περιτύλιγμα.

Για να μην έχει κανείς την εντύπωση οτι παραμυθιαζόμαστε και αυτό το πρόγραμμα γέφυρα που τελικά όπως φαίνεται θα υπογράψουμε για να μας οδηγήσει στην επόμενη συμφωνία με τους εταίρους θα είναι ένα πρόγραμμα , ευελπιστούμε με ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα και κυρίως τους έλληνες.

Τώρα αν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ γίνει ΓΕΦΥΡΑ κανένα πρόβλημα.

Να είστε καλά και να έχετε πάντα το νού σας.

Σίγουρα τα καλύτερα είναι αυτά που ακόμα δεν έχουμε ζήσει.

Να δείτε που στο τέλος όλα καλά θα πάμε.

με το 1 με το 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

 

 

Διαβάστε επίσης