μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Διαφορετική η χθεσινή Κυριακή. Κυριακή της Αλφαβητοπαρέλασης, των παιδιών αλλά και των επαγγελματιών. Όσων στο κέντρο της πόλης διατηρούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτά τα τοπικά εορταστικά γεγονότα ,ειδικά όταν κινητοποιούν μαθητές και γονείς, τονώνουν την τοπική οικονομία. Στηρίζουν την ίδια την πόλη. Το είδαμε χθες. Πριν και μετά το αποκριάτικο γεγονός. Αυτοί που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν σπίτι, κινήθηκαν στην αγορά κι έμειναν για αρκετή ώρα εκεί. Τα καρναβάλια έγιναν καλοί πελάτες των ταβερνών, των ουζερί, των καφετεριών.

 

Το μυαλό μας «πήγε» στη πετυχημένη Λευκή Νύχτα του Μάη του 2014. Άραγε την προετοιμάζουν ώστε να την κάνουν φέτος καλύτερη; Ή θα γίνει ότι και με το αεροπορικό σόου, το οποίο φανερά κινδυνεύει; Οι νέοι μας «άρχοντες» δεν είναι πια τόσο νέοι. Έγιναν και λίγο παλιοί. Από αυτούς έχουμε σιγά σιγά κι απαιτήσεις. Τοπικές γιορτές, πετυχημένες και ήδη γνωστές διοργανώσεις που φέρνουν ευχάριστη αναστάτωση στην Καβάλα πρέπει να τις σκέπτονται συχνά. Συχνότερα. Να τις υποστηρίζουν. Να τις προωθούν όλο το έτος. Αύριο γίνεται δεύτερη σύσκεψη (καθυστερημένη κι αυτή) για το αεροπορικό σόου. Άραγε θα βγει λευκός καπνός ή θα χαθούμε στη μετάφραση και στα χρήματα που δεν μπορούν να βρεθούν;

 

Σύντομα πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζουν (ακόμη καλύτερη σε σχέση με πέρσι) την Λευκή Νύχτα. Θα πρέπει αυτοί να παρακινήσουν τον Εμπορικό Σύλλογο κι όχι να περιμένουν τον Σύλλογο να τους «ενοχλήσει». Ο Χειμώνας τελειώνει κι η Καβάλα έχει λόγους, έχει αφορμές να επανέλθει δριμύτερη. Σε εκδηλώσεις στις οποίες δεν θα είναι μόνη της. Κοντά της κι η τουριστική κίνηση που σύντομα θα ζωηρέψει. Ο Δήμος Καβάλας κι η Περιφερειακή Ενότητα ξέρουν καλά γιατί μιλάμε. Ξέρουν, στα λόγια τα υποστηρίζουν όλα. Αναμένουμε πράξεις προκειμένου η καλή αρχή που για το 2015 έγινε χθες (και με τη δική τους συμμετοχή) να συνεχιστεί. Καθαρά Δευτέρα, Λευκή Νύχτα, Ελευθέρια, Αεροπορικό Σόου μπορούν- πρέπει- να στηρίξουν την Καβάλα απ’ όλες τις πλευρές.

 

Παρένθεση. Χθες στο γήπεδο για το ματς του ΑΟΚ ήταν ο πρώην βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος αλλά κι ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος έφυγε νωρίς –σίγουρος για την νίκη της ομάδας- κι είχε στην έξοδο συζήτηση με τον προπονητή της Ένωσης Γιάννη Τζήμα.

 

Δεν θα δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την είχε σχεδιάσει αλλά το μετάνιωσε. Σαφώς και θα έχει περισσότερα να πει όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Την αφήνει για τότε. Δηλαδή για μετά 10- 15 ημέρες. Τώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει το μυαλό του στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που συνεδριάζει την Πέμπτη.

 

Μιλώντας πρόσφατα για το ίδιο θέμα στο ράδιο Πρωϊνή ο Γιώργος Καλαντζής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην ηγεσία της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Σε αυτό ήταν κατηγορηματικός. Από τότε οι πιέσεις προς τον κ. Καραμανλή συνεχίστηκαν. Εντάθηκαν. Ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής έλεγε ότι σενάριο επιστροφής του ανιψιού του ιδρυτή στην ηγεσία του κόμματος δεν υπάρχει.

 

Θερμά συγχαρητήρια στο Λιμεναρχείο Καβάλας. Κατάφερε επιτέλους να αλλάξει τις σκισμένες του τέντες, στο μπαλκόνι του προς την Αβέρωφ και Ερυθρού Σταυρού. Μια άσχημη εικόνα διορθώθηκε. Με δωρεά, όπως ακούμε συμπολίτη μας.

 

Όλος ο καλός ο κόσμος ετοιμάζει τις αποσκευές του προκειμένου η προβολή της Καβάλας και της Θάσου να συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στην έκθεση του Βελιγραδίου. Όσοι ήταν τις προηγούμενες μέρες στην έκθεση της Σόφιας διαπίστωσαν περιορισμένη κίνηση. Η κατάσταση σε σχέση με πέρσι ήταν εντελώς διαφορετική. Λέτε οι Βούλγαροι να επηρεάζονται τώρα από την κρίση (τους); Εκτός αν ξέρουν καλά την περιοχή και δε χρειάζεται να παρακολουθούν άλλο τις τουριστικές εκθέσεις;

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Λαφαζάνης δηλώνει συνεχώς ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει τον αγωγό ΤΑΡ. Δημιουργεί απορίες σχετικά με την μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου όταν αυτό «πέρασε» από τη προηγούμενη Βουλή, με εισήγηση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα ο κ. Λαφαζάνης θέτει θέμα ανταποδοτικών οφελών. Αυτό το σενάριο το ακούγαμε από πριν στην Καβάλα και το απορρίπταμε. Λέγαμε: Πρώτα η αλλαγή της όδευσης.

 

Τώρα όλα άλλαξαν. Η ώρα για την αλλαγή της όδευσης φαίνεται ότι δεν ήρθε ακόμη. Στις μεταξύ μας συζητήσεις την έχουμε σίγουρη. Μάλιστα η βουλευτής κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα μίλησε ήδη για την όδευση από το όρος Σύμβολο, πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ επί Λάζαρου Βασιλειάδη! Την οποία η κατασκευάστρια εταιρία εξέτασε κι απέρριψε από καιρό.  Όλα αυτά μοιάζουν πολύ ωραία για να είναι αληθινά. Περιμένουμε, χωρίς να ξεχνούμε τις προεκλογικές υποσχέσεις. Όχι μόνο του κ. Τσίπρα αλλά και του Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα αρχηγού της αντιπολίτευσης.

 

Η νέα Κυβέρνηση τα «γύρισε» για τον ΤΑΡ. Πριν τον Γενάρη, όταν μιλούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή όδευσης, απαντούσε  ότι η σύμβαση είναι το πρόβλημα γιατί είναι αποικιοκρατική. Τώρα δεν μιλά καθόλου για τροποποίηση της σύμβασης. Τώρα υποστηρίζει τον αγωγό. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με την σύμβαση, την οποία τότε απέρριπτε.

 

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πήγαν το Σάββατο στη λαϊκή. Μοίρασαν φεϊγ βολάν για το χθεσινό απογευματινό συλλαλητήριο που στόχο είχε την στήριξη των κυβερνητικών θέσεων. Ταυτόχρονα οι βουλευτές ευχαρίστησαν τον κόσμο που τους στήριξε στις εκλογές της 25η Γενάρη.

 

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε με επιτυχία ο χορός των εργαζόμενων στα Πετρέλαια. Παραβρέθηκαν οι Ρήγας, Τοπούζογλου αλλά και ο κ. Γόντικας. Από πλευράς επισήμων μόνο ο Θόδωρος Μαρκόπουλος με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Όλοι οι προαναφερθέντες μίλησαν. Μίλησε επίσης ο Βαγγέλης Παππάς κι ο Μανώλης Κελαϊδάκης. Αυτές τις μέρες των σωματείο έχει εκλογική διαδικασία για νέα διοίκηση.

 

Η νέα Κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει ότι σήμερα ισχύει για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ταυτόχρονα στην Γαλλία συμβαίνει (με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολαντ) το ακριβώς αντίθετο:Η γαλλική Κάτω Βουλή αποδέχθηκε μια δέσμη μέτρων που θα επιτρέπουν σε περισσότερα καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων. Τα εν λόγο μέτρα είχαν αμφισβητηθεί έντονα στην Γαλλία, όπου τα μεσημέρια της Κυριακής θεωρούνται ως «ιερός» οικογενειακός χρόνος και οι περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες παύουν εκείνη την ώρα. Το θέμα του Κυριακάτικου ωραρίου των καταστημάτων αποτελεί μέρος την οικονομικής μεταρρύθμισης, που προωθεί ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Emmanuel Macron, το οποίο σκοπεύει στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι προσλήψεις. Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Ένα άρθρο του θέλει την δημιουργία «διεθνών τουριστικών ζωνών», όπου θα επιτρέπει στα καταστήματα να είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, καθώς και τις καθημερινές έως τα μεσάνυχτα. Αυτές οι ζώνες μπορεί να περιέχουν την αγορά του Champs-Elysees, τα πολυκαταστήματα Galeries Lafayette και Printemps , καθώς και περιοχές της Γαλλικής Ριβιέρα. Τα καταστήματα στις άλλες περιοχές θα μπορούν να είναι ανοιχτά ως 12 Κυριακές τον χρόνο (από πέντε που ίσχυε ως τώρα) και η σχετική ευθύνη θα μεταφερθεί στους κατά τόπους δήμους. Για τους εργαζομένους, η εργασία στις επιπλέον Κυριακές θα είναι εθελοντική και ο μισθός τους για εκείνες τις ημέρες θα είναι διπλάσιος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης