• 6 Μαΐου 2024,

Εβδομαδιαία αναβολή της έγκρισης του Κανονισμού Χρήσης Πεζοδρόμων – Πεζοδρομίων

 Εβδομαδιαία αναβολή της έγκρισης του Κανονισμού Χρήσης Πεζοδρόμων – Πεζοδρομίων

Εντός των ημερών επιθυμεί η διοίκηση του δήμου Καβάλας να ολοκληρώσει τη διαβούλευση για το κανονισμό των πεζοδρόμων προκειμένου να εγκριθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης, όπου στην ατζέντα των τακτικών θεμάτων περιλαμβάνεται και η «Έγκριση τροποποίησης και συμπλήρωσης της αριθμ. 8/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο του Κανονισμού Χρήσης Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων Πεζοδρόμων-Πεζοδρομίων-Πλατειών)». Έως το απόγευμα της Πέμπτης, τόσο ο κανονισμός των πεζοδρόμων όσο και ο κανονισμός των περιπτέρων θα συζητηθεί από το τοπικό συμβούλιο και τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Με το σφικτό χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης όμως φαίνεται πως διαφωνούν η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Σωματείο Καφεζυθοπωλών, που ζητούν αναβολή της συζήτησης του θέματος για μία τουλάχιστον εβδομάδα. Σχολιάζοντας τη σπουδή που δείχνει η δημοτική αρχή, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Γιάννης Παναγιωτίδης σημείωσε: «Ορισμένες επαφές πραγματοποιήθηκαν, αλλά λόγω της επίσπευσης των διαδικασιών διαβούλευσης αρκετοί καταστηματάρχες κυρίως της περιοχής του Αγίου Νικολάου είτε δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα παρά τη φιλότιμη προσπάθεια, είτε δεν πρόλαβαν να παραστούν στη δευτεριάτικη συνάντηση του δημαρχείου.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει περιθώριο μίας επιπλέον εβδομάδας, ώστε οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές του κανονισμού. Εκ μέρους της διοικήσεως του δήμου δίνεται η εντύπωση ότι ασχέτως με τα μέτρα που προϋπήρχαν, τώρα υιοθετούνται τα άρθρα του συγκεκριμένου κανονισμού και οι καταστηματάρχες οφείλουν να τα εφαρμόσουν. Κάτι που δεν είναι σωστό, αφού θα πρέπει να αναγνωρισθεί περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ειδικά από τη στιγμή που η δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι οι ιδιαιτερότητες κάθε πεζόδρομου θα εξετασθούν μεμονωμένα. Εντύπωση όμως που σύμφωνα με τις ενέργειες της τρέχουσας εβδομάδας μοιάζει να ανατρέπεται.

Άρα, η διαβούλευση θα πρέπει να συνεχισθεί και η έγκριση του κανονισμού από το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αναβληθεί για μία τουλάχιστον εβδομάδα, προκειμένου να λυθούν όλες οι απορίες και να προσαρμοσθούν ευκολότερα οι καταστηματάρχες. Οι άδειες θα δοθούν βάσει των νέων δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψη ότι σύντομα αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος, μάλλον δε θα προλάβουν να προσαρμοσθούν οι επαγγελματίες».

Οι καταστηματάρχες συζητούν μια επιστολή που φέρεται να έστειλε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα προς τον αστυνομικό διευθυντή με θέμα την αναρχία που επικρατεί, με αποτέλεσμα τα αστυνομικά όργανα να διενεργήσουν ελέγχους και να βεβαιώσουν πρόστιμα για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Την πληροφορία άκουσε και ο Γιάννης Παναγιωτίδης χωρίς όμως να είναι σίγουρος για το αληθές της είδησης.

Αρμόδια να απαντήσει είναι προσωπικά η δήμαρχος, μας είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και συμπλήρωσε: «Πολλές φορές οι φήμες υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Εάν όντως στάλθηκε ανάλογη επιστολή, αυτό είναι λάθος και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος συμμόρφωσης και όχι μόνο εκείνος του μαστίγιου. Θα μπορούσε δηλαδή η δήμαρχος να επισκεφθεί και να συζητήσει με τους καταστηματάρχες, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να διαμορφώσει προσωπική άποψη. Η λήψη οριζόντιας αποφάσεως για τα τραπεζοκαθίσματα, έτσι όπως εμφανίζεται διαμορφωμένη η κατάσταση στο κέντρο της Καβάλας, είναι λανθασμένη».

 

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΡΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης παρατήρησε ότι η προσπάθεια βοήθειας των μελών του εξελίσσεται επί μακρό και στο πλαίσιό της εντάσσονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη δήμαρχο Καβάλας όπως και οι μακροσκελέστατες συζητήσεις επί του κανονισμού των πεζοδρόμων. Ο αρχικός κανονισμός εξετάσθηκε εξαντλητικά, διορθώθηκαν οι γενικότητες και οι ασάφειές του, με αποτέλεσμα να προκύψει η βελτιωμένη μορφή του κειμένου. Παρόλα αυτά και ο διορθωμένος κανονισμός ήταν γενικός και δεν εξέταζε τις ιδιαιτερότητες κάθε πεζόδρομου. Ο σύλλογος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι σε πρώτο χρόνο θα εγκριθεί ο γενικός κανονισμός και σε δεύτερο χρόνο θα εξετασθούν κατά περίπτωση όλοι οι δρόμοι.

«Το πρωί της Δευτέρας μάθαμε ότι η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καβάλας και δύο ακόμη άτομα διένειμαν έγγραφες προσκλήσεις στους καταστηματάρχες του Αγίου Νικολάου, για συνάντηση στο δημαρχείο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Διαδοχικά ανά ημέρα η δημοτική αρχή σκόπευε να καλέσει προς συζήτηση τους καταστηματάρχες κάθε πεζόδρομου, ώστε το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκριθεί ο κανονισμός.

Η διαβούλευση εξελίχθηκε σε διάφορα στάδια ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Ωστόσο, η ψήφιση του κανονισμού από το Δ/Σ θα πρέπει να παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου να διευκρινιστεί ο τρόπος έγκρισης και εάν το κείμενο θα είναι γενικό ή εξειδικευμένο. Πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καλό θα είναι να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις. Η αναβολή της μίας εβδομάδας μάλλον θα ελαχιστοποιήσει τις όποιες αντιδράσεις.

Καθημερινά διαπιστώνεται ότι η κατάσταση των πεζόδρομων έχει ξεφύγει από τον έλεγχο κι επιβάλλεται η λήψη μέτρων. Ο Εμπορικός Σύλλογος επιτέλεσε το δικό του καθήκον, που σίγουρα δεν είναι ο έλεγχος παντός είδους παραβάσεων των καταστημάτων. Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να συνεργαστούν και όχι να λειτουργούν εις βάρος άλλων επαγγελματιών. Ειδικά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου καταγράφονται υπερβολικές περιπτώσεις και κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έφτασε η στιγμή να επικρατήσει η τάξη. Είναι αδιανόητο να επισκεπτόμαστε γειτονικές πόλεις ή χώρες του εξωτερικού και να απολαμβάνουμε τις εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν κι όταν επιστρέφουμε στη δική μας πόλη να κάνουμε τα χειρότερα», υπογράμμισε ο Βασίλης Λεμονίδης, διευκρινίζοντας ότι ακόμη κι αν ψηφιστεί την Πέμπτη ο κανονισμός των πεζοδρόμων έχει ήσυχη τη συνείδησή του αφού έπραξε τα πάντα.

 

Διαβάστε επίσης