Εθελοντική αιμοδοσία – δημοσκόπηση – χαμόγελο του παιδιού

 Εθελοντική αιμοδοσία – δημοσκόπηση – χαμόγελο του παιδιού

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών του Επιμελητηρίου Καβάλας φιλοξένησε δύο μέρες στην πόλη μας τον επικεφαλής του Οργανισμού Χαμόγελο του παιδιού Κώστα Γιαννόπουλο.

Ο κ. Γιαννόπουλος ήρθε στην Καβάλα για να λάβει μέρος σε εκδήλωση που έγινε από τους εθελοντές αιμοδότες του Επιμελητηρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, την Παρασκευή το απόγευμα.

Το Σάββατο το πρωί παραβρέθηκε σε εξόρμηση ενημερωτικού χαρακτήρα στην πλατεία Καπνεργάτη, νωρίτερα επισκέφθηκε και μίλησε για τα θέματα του Χαμόγελου του παιδιού, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα.

Στην ίδια εκδήλωση που έγινε παρουσία και του προέδρου του επιμελητηρίου Άγγελου Τσατσούλη, της αντιδημάρχου Κορίνας Χιώτη Πρασσά, παρουσιάστηκε το ερωτηματολόγιο που έχει σχέση με την εθελοντική αιμοδοσία, μία δημοσκόπηση μεταξύ των πολιτών, κυρίως των καβαλιωτών, σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Αυτό το ερωτηματολόγιο σε έναν μήνα από τότε που έχει γνωστοποιηθεί, έχει συγκεντρώσει πεντακόσιες πενήντα απαντήσεις. Προκύπτει ότι οι πολίτες θέλουν να δώσουν αίμα, αλλά δεν έχουν κίνητρο, άλλοτε εκτός από κίνητρο και σχετική ενημέρωση.

Οι ερωτήσεις είναι είκοσι. Το ερωτηματολόγιο θα μείνει σε ισχύ τουλάχιστον πέντε μήνες ακόμη, για να υπάρξουν καλύτερες αναλύσεις επί των απαντήσεων.

Σημειώνουμε ότι οι εθελοντές αιμοδότες του Επιμελητηρίου Καβάλας οργανώνουν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου εθελοντική αιμοδοσία στον ανακαινισμένο 2ο όροφο του κτηρίου του Επιμελητηρίου.

Σχετικά με το ερωτηματολόγιο μίλησε στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Μαδυτινός (πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ ΑΜΘ). Είπε τα εξής: «Είναι μία συνεργασία που ξεκινήσαμε εδώ και τρεις μήνες με τους ανθρώπους του Επιμελητηρίου Καβάλας. Οργανώσαμε μία έρευνα πολύ μεγάλη. Είναι στο πρώτο στάδιο τώρα. Έχει τελειώσει η πρώτη φάση – ο πρώτος μήνας – με ένα ερωτηματολόγιο που καταρτίσθηκε αρκετά επιστημονικά και περιέχει πάρα πολύ σημαντικές ερωτήσεις. Βασικά χρησιμοποιήσαμε πολλά χαρακτηριστικά επιστημονικής έρευνας. Διασωματικό, με διάφορες ηλικίες, με διάφορες ιδιότητες κ.λ.π.. Μαζέψαμε πάρα πολλές απαντήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα το σήκωσαν πάρα πολύ ψηλά και σε μία μέρα που το προωθήσαμε εκεί διπλασιάστηκε ο αριθμός των απαντήσεων. Σήμερα μιλάμε για 550 απαντήσεις».

ΕΡ: Τι δείχνουν αυτές;

ΑΠ: «Υπάρχει ευαισθησία μεγάλη για την εθελοντική αιμοδοσία. Ο κόσμος θέλει ν΄ ασχοληθεί αλλά δεν κάποιο κίνητρο, κάποιον που να τον παρασύρει, να τον πάει σ΄ ένα σύλλογο αιμοδοσίας, γιατί από μόνος του κάποιος δύσκολα πηγαίνει στο νοσοκομείο να δώσει αίμα. Υπάρχει ευαισθησία. Από κει και πέρα πολλοί παραπονιούνται γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση καλή. Ενημέρωση από την πολιτεία – πιθανόν να συμβαίνει κι αυτό –. Από την άλλη πιστεύουν ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας και είναι ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουν. Δηλαδή χαίρονται πάρα πολύ όταν δίνουν αίμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό».

 

Διαβάστε επίσης