• 1 Μαΐου 2024,

Εκλογές το φθινόπωρο χωρίς Τσατσούλη

 Εκλογές το φθινόπωρο χωρίς Τσατσούλη

Αν η Κυβέρνηση όντως αποφάσισε οριστικά, όπως ισχυρίζεται, τότε οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας θα γίνουν το Φθινόπωρο. Στο χρονικό διάστημα από 15 Σεπτέμβρη έως 15 Οκτώβρη. Θα υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές που ευτυχώς δεν επηρεάζουν τους φορείς καθώς αρχικά υπήρξε ακόμη και φόβος εκτεταμένων συγχωνεύσεων! Άλλο σενάριο που κι αυτό αποφεύχθηκε αναφέρονταν σε διορισμό διοικήσεων από τους Περιφερειάρχες! Τώρα τα αρμόδια κρατικά όργανα λένε ότι κατέληξαν και στις περιορισμένες αλλαγές και στις ημερομηνίες. Οι εκλογές σε όλα τα Επιμελητήρια έπρεπε να γίνουν τους δύο τελευταίους μήνες του 2015. Αναβλήθηκαν για να γίνουν όπως φαίνεται το Φθινόπωρο.

Το Επιμελητήριο Καβάλας έχει αναλυτική ενημέρωση επί της διαδικασίας λόγω της συμμετοχής του προέδρου Άγγελου Τσατσούλη στο προεδρείο της διοίκησης της Ένωσης Επιμελητηρίων. Πρόσφατα επιδιώχθηκε κι έγινε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτός φέρεται να περιέγραψε τις οριστικές (;) επί των Επιμελητηρίων αλλαγές: 1) Συγχωνεύσεις εκεί όπου υπάρχουν πολλά Επιμελητήρια. Στόχος ένα Επιμελητήριο σε κάθε Νομό. 2) Στη Διοικητική Επιτροπή κάθε Επιμελητηρίου απαραίτητα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης (όπου υπάρχει αντιπολίτευση) 3) Δημιουργία ενός νέου οργάνου τύπου «γερουσίας», άγνωστο με ποιες διαδικασίες.

20 χρόνια συνυπάρχουν στις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας οι καλοί φίλοι Άγγελος Τσατσούλης και Μάρκος Δέμπας. Πρόεδρος σήμερα ο πρώτος, αντιπρόεδρος ο δεύτερος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσατσούλης διανύει τους τελευταίους μήνες στη θέση του Προέδρου αφού επιμένει στην παλαιότερη απόφαση του να αποσυρθεί από τα Επιμελητηριακά πράγματα. Περιγράφεται μια απόφαση οριστική. Γεγονός που όπως είναι λογικό «ανοίγει» το δρόμο στον κ. Δέμπα. Ο Μάρκος Δέμπας έμπειρος και ενημερωμένος για τις διαδικασίες σκοπεύει να αρχίσει άμεσα την προετοιμασία για τις εκλογές του Φθινοπώρου, φτιάχνοντας μια ομάδα επιχειρηματιών που θα κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες θα παρουσιαστούν ως οι καλύτερες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η δουλειά που γίνεται στον φορέα.

Ο κ. Δέμπας φαίνεται ότι θα έχει στην προσπάθεια του συμμάχους και συμμετέχοντες τους Γιάννη Παναγιωτίδη και Τάκη Αγγελίδη. Ερωτηματικό είναι ο Αντώνης Καραγιαννίδης που όπως φημολογείται τελευταία διαφοροποιείται από την υπόλοιπη διοίκηση καθώς συχνά διαφωνεί και δεν το κρύβει. Οι διαφωνίες του άλλοτε αφορούν μικρής σημασίας ζητήματα κι άλλοτε πιο σημαντικά. Στο τέλος οι δύο πλευρές τα βρίσκουν πλην όμως οι εκλογές που έρχονται θα δείξουν αν θα υπάρξει από τον κ. Καραγιαννίδη κάτι άλλο. Π.χ. ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Κάτι που δεν είναι εύκολο, πλην όμως κυκλοφορεί ως σενάριο στην αγορά. Για τις εκλογές του Επιμελητηρίου ακούστηκαν στο παρελθόν τα ονόματα του Νίκου Ξανθόπουλου (σήμερα πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ) αλλά και του πρώην Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Μοδούρα. Ας μη ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Τσατσούλης δεν είχε αντίπαλο. Η αποχώρηση του ωστόσο από το Επιμελητήριο (όσο δυνατή κι αν είναι η προσπάθεια Δέμπα) θα «ανοίξει» την όρεξη αρκετών. Π.χ. της παράταξης που προέρχεται από το ΚΚΕ, η οποία αυτή τη φορά θέλει να έχει υποψήφιο πρόεδρο, να «ενοχλήσει» την πλειοψηφία.

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο δεν είναι εύκολες, ειδικά για όσους ξεκινούν από το μηδέν. Αφορά επαγγελματίες, επιχειρηματίες που σήμερα ασχολούνται με τα προβλήματα της κρίσης. Ο κ. Δέμπας έχει το πλεονέκτημα για πολλούς λόγους. Ταυτόχρονα ξεκινά αρκετά νωρίς ώστε να αυξήσει το προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους. Αν αυτοί υπάρξουν.

Διαβάστε επίσης