Εκτάκτως αλλαγές στην Α.Δ. Καβάλας;

 Εκτάκτως αλλαγές στην Α.Δ. Καβάλας;

Ακόμη και αλλαγές στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας μπορεί να προκαλέσει η επιστροφή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προηγούμενη οργανωτική δομή και λειτουργία της. Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία με την οποία καταργούνται οι αλλαγές Δένδια. Η Ελληνική Αστυνομία επανέρχεται εκεί που ήταν. Αναβαθμίζονται όχι μόνο οι Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι κατά τόπους Αστυνομικοί Διευθυντές αλλά κι οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις που βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειών της χώρας. Για την περίπτωση της Καβάλας ο Αστυνομικός Διευθυντής θα έχει τις παλαιές του αρμοδιότητες, θα αναφέρεται σε αυτόν και το τμήμα Ασφαλείας ενώ ξαναγίνεται χωριστή ομάδα η ΟΠΚΕ. Η οποία με το καθεστώς Δένδια έχασε την ανεξαρτησία στη λειτουργία της.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά αυτό το διάστημα προάγεται στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ο Γιώργος Γκράνας. Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια για την ηγεσία της αστυνομίας στην Καβάλα. Με τη νέα λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ κ. Σαλαμάγκας επανέρχεται στην προηγούμενη του θέση (από πλευράς αρμοδιοτήτων) αποκτά μάλιστα 3 βοηθούς. Οι αλλαγές στο επιτελείο της Α.Δ. Καβάλας έχουν σχέση με το ποιοι θα μετακινηθούν στην Κομοτηνή ώστε να αναλάβουν βοηθοί του κ. Γιώργου Σαλαμάγκα. Τα σενάρια είναι πολλά, τα περισσότερα επηρεάζουν την ηγεσία της Α.Δ. Καβάλας. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Ο Αβραάμ Κοσκερίδης μετακινείται στην Κομοτηνή βοηθός του κ. Σαλαμάγκα. Τότε Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας γίνεται ο Γιώργος Γκράνας κι υποδιευθυντής ή αξιωματικός με μετάθεση (π.χ. από το Νομό Σερρών όπου υπάρχουν διαθέσιμοι) ή ο αρχαιότερος αξιωματικός της Α.Δ. Καβάλας που είναι ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Καβάλας Κώστας Σιμούδης. Άλλο σενάριο αναφέρει ότι βοηθός του κ. Σαλαμάγκα αναλαμβάνει σημερινός Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης. Τότε ο Γιώργος Γκράνας μετατίθεται στη Ξάνθη και αναλαμβάνει καθήκοντα Αστυνομικού Διευθυντή. Στη θέση του ως υποδιευθυντής της Καβάλας ή μετατίθεται νέος αξιωματικός ή προωθείται ο κ. Σιμούδης. Σενάριο να μετακινηθούν και οι δύο (Κοσκερίδης στην Κομοτηνή- Γκράνας στη Ξάνθη) υπάρχει αλλά αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες. Σε αυτό το σενάριο ο Αστυνομικός Διευθυντής της Καβάλας έρχεται με μετάθεση από άλλο νομό. Εκ των έσω καλύπτεται το κενό του αστυνομικού υποδιευθυντή.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας υπάρχει ικανοποίηση γιατί επιτέλους καταργούνται οι αλλαγές που προώθησε ο προηγούμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αυτές αποδείχθηκαν λάθος τόσο στη θεωρία όσο και στη πράξη. Τους τελευταίους μήνες ο Αστυνομικός Διευθυντής της Καβάλας ήταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένος αφού την ουσιαστική δράση της Αστυνομίας απλώς την πληροφορούνταν, επ’ αυτής δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα κι αρμοδιότητα. Ταυτόχρονα άλλαξαν διαδικασίες που ίσχυαν επί σειρά πολλών ετών με τρόπο που η ζωή κυρίως των αστυνομικών αλλά και των πολιτών γινόταν πιο δύσκολη.
*Η είδηση για την νέα αλλαγή στην λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα ακόλουθα: Τροπολογία με την οποία επανακαθορίζεται η διάρθρωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Με την ίδια τροπολογία η εποπτεία και ο έλεγχος των Διευθύνσεων Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και Εγκληματολογικών Ερευνών, ανατίθεται στον Αρχηγό του Σώματος. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την οποία τροποποιείται ο Ν. 4249/2014, κατά την πρακτική εφαρμογή του οργανωτικού μοντέλου που εισήγαγε ο συγκεκριμένος νόμος αναδείχθηκε η ανάγκη σύνδεσης των τριών κάθετων οργανωτικών δομών, ώστε το Σώμα να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των Υπηρεσιών σε ό,τι αφορά στη διοικητική λειτουργία και πρωτίστως στην καθημερινή επιχειρησιακή τους δραστηριότητα. Η «σύνδεση» αυτή επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο με την υπαγωγή των κλάδων στη διαρθρωτική δομή του Επιτελείου υπό την κοινή κατεύθυνση, εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό του προϊσταμένου του Επιτελείου. Σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας συγκροτείται Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, με υπαγωγή σ’ αυτήν των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, στις οποίες υπάγονται αντίστοιχα όλες οι Υπηρεσίες (ανεξαρτήτως κλάδου) που λειτουργούν στην περιοχή της εδαφικής τους δικαιοδοσίας, ενώ θεσμοθετούνται οι Γενικοί Επιθεωρητές Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος.

 

Διαβάστε επίσης