Ελληνογερμανική συνάντηση στην Καβάλα

 Ελληνογερμανική συνάντηση στην Καβάλα

Το πλαίσιο υλοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας στη μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας, συζητήθηκε ευρέως σήμερα το πρωί στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα μεταξύ του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) και δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βάδης Βυρττεμβέργης και αντιπρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γερμανίας Roger Kehle.

Παρόντες στη συνάντηση ο  Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher-Obermaier, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και αυτοδιοικητικά  στελέχη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης Βυρττεμβέργης.

 Η συνάντηση εργασίας φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου Ιμαρετ στην παλιά πόλη της Καβάλας και ήταν εξολοκλήρου ευγενική προσφορά της διεύθυνσης του ξενοδοχείου.

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά το τέλος των εργασιών οι δυο αυτοδιοικητικοί άντρες της Ελλάδας και της Γερμανίας κ. κ. Σιμιτσής και Kehle υπογράμμισαν την καλή διάθεση και των δυο μερών για ουσιαστική συνεργασία ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που είναι η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας και μέσω αυτών η επίλυση προβλημάτων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ τόνισε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης που έλαβαν οι δυο κυβερνήσεις για προσφορά βοήθειας από τη Γερμανία προς την Ελλάδα με την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσία πάνω σε διάφορα θεματικά πεδία ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσσεις.

«Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Περιφερειών (Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) που είναι στη διοικητική δικαιοδοσία του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη συζητήσαμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο κείμενο  το οποίο θα εγκριθεί στη συνέχεια από τα Δ.Σ. των ΠΕΔ ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η υλοποίηση τους προγράμματος», σημείωσε ο κ. Σιμιτσής.

Τα πεδία στα οποία θ’ αναπτυχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες είναι αρκετά επικεντρώνονται κυρίως όμως στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο κ. Σιμιτσής τόνισε ότι μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας έχει αναπτυχθεί μια καλή συνεργασία, «από τη μεριά μας κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σηκώσουμε τη χώρα μας ψηλότερα, και ευχαριστούμε το γερμανικό λαό για την προσφορά τους».

 O πρόεδρος της ΠΕΔ Βάδης Βυρττεμβέργης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔ Γερμανίας Roger Kehle στις δηλώσεις του εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι η προσπάθεια αυτή θα πετύχει αρκεί και τα δυο μέρη να κατανοήσουν ότι υπάρχει συνεργασία, σεβασμός και ειλικρίνεια.

 Ο κ. Kehle επανέλαβε πολλές φορές ότι η προσφορά βοήθειας στηρίζεται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών γεγονός που όπως υπογράμμισε σημαίνει ότι και τα δυο μέρη έχουν να πάρουν και να δώσουν. «Η προσφορά αυτή», συμπλήρωσε, «δεν είναι μονομερής δεδομένου ότι η παρουσία πολλών επιστημόνων και τεχνοκρατών που θα έρθουν σε δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική διάθεση. Είναι σημαντικό ότι το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και ενθουσιασμός τόσο σε επίπεδο στελεχών της Βάδης Βυρττεμβέργης όσο και σε επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, να έρθουν στην Ελλάδα να μείνουν για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο ώστε ν’ ασχοληθούν με συγκεκριμένα προβλήματα και να δώσουν λύσεις μέσα από την εμπειρία που διαθέτουν».

Σύμφωνα με τον κ.  Kehle η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, σε πρώτη φάση θα είναι πιλοτική και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. «Σε αυτό το διάστημα», υπογράμμισε, «πρέπει αποδείξουμε ότι η μεταφορά γνώσης και εμπειριών είναι αμφίδρομη. Δεν έχουμε μόνο να δώσουμε αλλά και να μάθουμε από εσάς. Το τονίζω αυτό γιατί μια πολιτεία είναι πετυχημένη όταν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πετυχημένη. Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σωστά αποτελεί τη βάση για την ευμάρεια ολόκληρης της χώρας».

Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία της συνεργασία σύμφωνα με τον ίδιο είναι η υπάρξει εμπιστοσύνης και ειλικρινείας ανάμεσα στα δυο μέρη για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι. «Οι αλλαγές που θα συντελεστούν θα είναι σε ένα βάθος χρόνου. Δεν γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια, υπομονή και επιμονή», τόνισε.

Απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού Focus στις Βρυξέλλες Hans – Juergen Moritz στο κατά πόσο είναι εφικτή ν’ αποδώσει αυτή η συνεργασία ο κ. Kehle ήταν κατηγορηματικός: «δεν έχουμε την έπαρση ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε όλα. Ότι εμείς κάνουμε το σωστό και οι άλλοι το λάθος. Οι λύσεις θα έρθουν μέσα από τη συνεργασία γιατί κι εμείς θέλουμε να μάθουμε μέσα από μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός και με το δίκιο τους είναι περήφανοι, τους σεβόμαστε και επιζητούμε τη συνεργασία μαζί τους».

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Καβάλας από τον ανταποκριτή της Deutsche Welle Παναγιώτη Κουπαράνη για το αν υπάρχουν οι πόροι ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις όπως για παράδειγμα η δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων  ο κ. Σιμιτσής σημείωσε με νόημα: «Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρεστε το πρόβλημα δεν είναι μόνοι οι πόροι. Σαφώς και η κατασκευής ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων έχει μεγάλο κόστος. Ωστόσο, μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. και του προγράμματος Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα εκτιμώ ότι οι πόροι θα εξευρεθούν. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στο πως θα ξεπεραστεί η λαθεμένη νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας ότι η κατασκευή ενός εργοστασίου απορριμμάτων την επιβαρύνει περιβαλλοντολογικά. Σας φέρνω ως παράδειγμα την δική μου πόλη όπου και μόνο στην ιδέα κατασκευής ενός κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών οι πολίτες αντέδρασαν έχοντας τη αντίληψη ότι του φέρνουμε τα σκουπίδια μας. Εδώ επάνω νομίζω ότι μπορούν να μας βοηθήσουν οι γερμανοί για το πώς  πρέπει να προσεγγίσουμε την τοπική κοινωνία. Να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες ότι με τις σύγχρονες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η επεξεργασία των απορριμμάτων δεν είναι διόλου επιβαρυντική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης