• 19 Μαΐου 2024,

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον καρκίνο

 Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον καρκίνο

Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στο ξενοδοχείο LUCY το Ογκολογικό Συνέδριο Βορείου Ελλάδος που διοργάνωσε στην πόλη μας η Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η 1η Παθολογική Κλινική του Θεαγένειου και φυσικά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας.

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο Ξενοφών Βακάλης πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Είπε τα εξής: «Η Καβάλα είναι μία πολύ όμορφη πόλη της Βορείου Ελλάδος. Το συνέδριό μας είναι Ογκολογικό Συνέδριο Βορείου Ελλάδος. Νομίζω ότι αξίζει στην πόλη που έγινε αυτό το συνέδριο, είναι η πόλη του καπνού. Μπορεί αυτό ν΄ ακούγεται λίγο οξύμωρο, σε μια πόλη που παρήγαγε τον καπνό, οι ογκολόγοι να κάνουν το συνέδριό τους, αλλά θέλαμε κι αυτό να το χρησιμοποιήσουμε έτσι σαν αντίθεση…»

ΕΡ: Ήθελα να σας μεταφέρω το εξής, όταν διαβάζουμε το θέμα του συνεδρίου το μυαλό μας πηγαίνει στο κακό. Μπορεί παρόλα αυτά να δημιουργήσει ελπίδες στους ανθρώπους αυτό το συνέδριο;

ΑΠ: «Βεβαίως μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες. Παρουσιάζουμε μελέτες από τα τελευταία αποτελέσματα, πολύ ελπιδοφόρα, που μας κάνουνε να νιώθουμε αισιόδοξοι για τη θεραπεία του καρκίνου σε όλες τις περιοχές του σώματος, ότι θα μπορέσουμε στο κοντινό μέλλον να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα θεραπείας».

ΕΡ: Αυτό που λέτε είναι κάπως αόριστο, μπορείτε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο;

ΑΠ: «Είναι λίγο δύσκολο αυτό που μας ζητάτε. Υπάρχουν μελέτες για διάφορους καρκίνους, σε μαστό νεφρό, αλλά και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, που τ΄ αποτελέσματά τους μας δείχνουνε ότι αυξάνεται η επιβίωση κι αυξάνεται και το προσδόκιμο ελεύθερου νόσου επιβίωση, επομένως αυτά που παρουσιάζουμε στους γιατρούς που παρακολουθούνε το συνέδριο σιγά – σιγά θα τα εφαρμόσουμε και στην πράξη».

 

Διαβάστε επίσης