Ενεργητική επιτήρηση της λύσσας

 Ενεργητική επιτήρηση της λύσσας

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενεργητική επιτήρηση της Λύσσας αρχίζουν στις 11 Οκτωβρίου 2013 οι ρίψεις αντιλυσσικών εμβολίων από αέρος, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Οι ρίψεις έχουν σκοπό τον εμβολιασμό των αλεπούδων.

Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν σε δασικές και αγροτικές περιοχές και όχι σε κατοικημένες (δηλ. όχι σε πόλεις και χωριά).

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν να μην έρθουν σε επαφή με τα εμβόλια τα οποία θα έχουν μορφή μικρού κύβου, χρώμα καφέ, θα μοιάζουν με σοκολατάκια, θα μυρίζουν ψάρι και θα φέρουν στο εσωτερικό τους πλαστική κάψουλα που θα περιέχει το αντιλυσσικό εμβόλιο, σε υγρή μορφή.

Στην εξωτερική τους επιφάνεια θα φέρουν προειδοποιητική σήμανση.

Πολίτης που θα έρθει σε επαφή με το εμβόλιο τυχαία (πχ αν πιάσει το εμβόλιο κατά λάθος) θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το κατά πόσον αυτές θα επηρεάσουν την πτητική ικανότητα των αεροπλάνων, εκτιμάται ότι το διάστημα που θα πρέπει το κοινό να προσέχει ώστε να μην έρθει σε επαφή με τα εμβόλια δεν θα ξεπεράσει τις 15 ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 26 Οκτωβρίου 2013.

Τονίζεται ότι αν πρέπει κάποιος να ακουμπήσει ένα εμβόλιο, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει πλαστικά γάντια ή στην ανάγκη πλαστική σακούλα.

 

 

Διαβάστε επίσης