• 1 Μαΐου 2024,

Υδροπτέρυγο στη γραμμή Καβάλα – Λιμένας;

 Υδροπτέρυγο στη γραμμή Καβάλα – Λιμένας;

Συνεδριάζει στις 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας. Πρόκειται για μία κρίσιμη συνεδρίαση, που θα γίνει στο αρχηγείο του λιμενικού σώματος, αφού θ΄ αποφασιστούν τα δρομολόγια σε όλες σχεδόν τις πορθμειακές γραμμές για την περίοδο Νοέμβριος 2013 – Οκτώβριος 2014.

Αντίστοιχα θ΄ αποφασιστούν τα δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής και στη γραμμή του Πρίνου για το χρονικό διάστημα που προαναφέραμε.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες του Νομού Καβάλας έχουν καταθέσει προτάσεις, που όπως κάθε χρόνο αφορούν μόνο τη γραμμή της Κεραμωτής. Πρόκειται για μία συγκεκριμένη τακτική των δύο εταιριών, που θέλουν μ΄ αυτό τον τρόπο να πιέσουν το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας να μην κάνει δεκτό αίτημα 3ης εταιρίας που θέλει δρομολόγια μόνο στη γραμμή της Κεραμωτής, τους δύο μήνες με τη μεγαλύτερη κίνηση, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εφόσον απορριφθεί το συγκεκριμένο αίτημα, που έγινε και πέρσι τέτοια εποχή, τότε οι δύο εταιρίες θα πιεστούν ώστε να υλοποιήσουν και τη χειμερινή περίοδο τα ελάχιστα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου.

Η είδηση πάντως όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στις 15 Οκτωβρίου, αφορά το αίτημα για δρομολόγια ιπτάμενου δελφινιού ή αλλιώς υδροπτέρυγου. Κατατέθηκε τέτοιο αίτημα στο υπουργείο, επί του οποίου γνωμοδότησε θετικά το λιμεναρχείο Καβάλας, ενώ οι δύο εταιρίες φέρονται ν΄ απάντησαν αρνητικά, όταν ρωτήθηκαν από το υπουργείο.

Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε στην Καβάλα έρχεται το υδροπτέρυγο «Ήλιδα ΙΙ», που θα εκτελεί δοκιμαστικά – όπως φαίνεται – δρομολόγια από την Καβάλα στο Λιμένα και το αντίστροφο, από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του έτους.

 

Τα δρομολόγια θα είναι δύο από κάθε προορισμό. Ένα το πρωί από την Καβάλα κι ένα το μεσημέρι και αντίστοιχα ένα το πρωί κι ένα το μεσημέρι από το Λιμένα.

Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία τότε η ίδια εταιρία θα επανέλθει, ζητώντας περισσότερα δρομολόγια και την υπόλοιπη χρονική περίοδο, από τον Ιανουάριο του 2014 έως και το τέλος Οκτωβρίου του 2014.

 

Το υδροπτέρυγο «Ήλιδα ΙΙ» εκτέλεσε δρομολόγια το προηγούμενο καλοκαίρι από τους Παξούς μέχρι την Κέρκυρα. Ουδείς γνωρίζει εάν είναι το ίδιο υδροπτέρυγο καθώς η ονομασία είναι περίπου ίδια, που τα προηγούμενα χρόνια, αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε στην ιδιοκτησία της η ΑΝΕΘ και είχε το όνομα «Ήλιδα».

 

 

Διαβάστε επίσης