• 2 Μαΐου 2024,

Ενημερωτική ημερίδα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – Σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα

 Ενημερωτική ημερίδα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – Σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα

ΤΟ ΝΠΔΔ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΒΑΛΑΣ» διοργάνωσε ημερίδα το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου (πρώην Παλλάς). Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση όλων των πολιτών σχετικά με τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και της σωστής διατροφής των παιδιών. Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του πρωτοποριακού προγράμματος ΠΕΡΠάΤΑ το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ και την ερευνητική ομάδα «Active children Active schools» και θα εφαρμοστεί τη νέα σχολική χρονιά στους παιδικούς σταθμούς. Με πρωτοποριακές ενέργειες και με την βοήθεια επιστημονικών εργαλείων θα καταγραφεί το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των παιδιών και θα επιδιωχθεί κατά τη διάρκεια του έτους που θα ακολουθήσει την αξιολόγηση, η προσέγγιση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας στις τιμές που προτείνει ο WHO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, γι’ αυτή την ηλικιακή περίοδο.

Η ημερίδα απευθύνθηκε κυρίως σε γονείς και παιδαγωγούς, αφορούσε όμως σε όλους τους πολίτες της Καβάλας, μιας και η ανάγκη να προστατευθούν οι μελλοντικές γενιές από την επιδημία των «μη μεταδιδόμενων νοσημάτων» αφορά στους πάντες. Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ΠΕΡΠάΤΑ Αντώνης Καμπάς επίκουρος καθηγητής Κινητικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ και ο Δημήτρης Κασσίμος επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής του ΔΠΘ.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Λεωνίδας Παππάς, οι ειδικοί επιστήμονες πρότειναν την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο άμεσα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Η ιδέα συζητήθηκε με πολλούς γονείς βρεφών και νηπίων των δημοτικών σταθμών όπου κι έγινε αποδεκτή, κάτι που συνέβη και από τους εκπαιδευτικούς, έτσι και τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ήταν εύκολα υλοποιήσιμη σε προηγούμενες εποχές μιας και είναι σχετικά νέα. Μάλιστα θα εφαρμοστεί και από παιδικούς σταθμούς άλλων δήμων της χώρας.

Πολύ καλές είναι όπως υπογράμμισε ο Λεωνίδας Παππάς, οι επικρατούσες συνθήκες στου δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καβάλας, όπου οι «φιλοξενούμενοι» έχουν ξεπεράσει τους 850, έστω κι αν αυτό απαίτησε τεράστιες προσπάθειες. Το προσωπικό σαφώς συρρικνώνεται εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων ενώ προσλήψεις δεν επιτρέπονται από την κεντρική διοίκηση. Ευτυχώς που επίκειται η προκήρυξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ένδεκα μηνών. Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται η έγκριση του ΑΣΕΠ για τη δημοσίευση της προκηρύξεως κι άρα θα εξασφαλισθεί το απαιτούμενο προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς.

 

 

Διαβάστε επίσης