Επιτυχία του ΤΕΙ ΑΜΘ – Δωρεάν διαφήμιση μέσω του προγράμματος Erasmus

 Επιτυχία του ΤΕΙ ΑΜΘ – Δωρεάν διαφήμιση μέσω του προγράμματος Erasmus

Εδώ και χρόνια το ΤΕΙ ΑΜΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, έχει θεσμοθετήσει την εγγραφή ξένων φοιτητών στη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου, που παρακολουθούν μαθήματα από τους καθηγητής του εκπαιδευτικού ιδρύματος στην αγγλική γλώσσα. Οι φοιτητές διαμένουν στην Καβάλα για χρονικό διάστημα πέντε ή έξι μηνών, είτε εντός των φοιτητικών εστιών είτε σε μισθωμένες κατοικίες. Οι δε καθηγητές διδάσκουν τα μαθήματα εθελοντικά και πέρα από το διδακτικό του ωράριο. Επιπλέον, προσπαθούν να σχηματίσουν για τη χώρα μια πραγματική εικόνα την οποία θα αντικρίσουν οι φοιτητές, προκειμένου να την κατανοήσουν και να συγκρίνουν όσα είχαν μάθει μέσω δημοσιευμάτων.

Και φέτος λοιπόν το πρώτο μάθημα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι πλέον γεγονός για τους 22 ξένους φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Άλλοι 4 ξένοι φοιτητές έχουν εγγραφεί για το εαρινό εξάμηνο στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας στη Δράμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 26. Οι ξένοι φοιτητές ήρθαν στην Καβάλα και τη Δράμα από χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Τσεχία και για πρώτη φορά από την Τουρκία με στόχο να παρακολουθήσουν μαθήματα οικονομικών στα αγγλικά. Παράλληλα, μαθαίνουν, όμως, και την ελληνική γλώσσα.

Εκείνο που επιχειρούν οι καθηγητές του ΤΕΙ είναι η ένταξη των φοιτητών του προγράμματος στο ελληνικό περιβάλλον, η ανάπτυξη φιλικών δεσμών με τους Έλληνες σπουδαστές ώστε να εντρυφήσουν στη νοοτροπία και κουλτούρα, στόχος που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιτυγχάνεται. Η ομάδα των φοιτητών που ήρθε στην Καβάλα το Φεβρουάριο θα παραμείνει στην πόλη έως και το τέλος Ιουνίου.

Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του προγράμματος και της προσπάθειας που καταβάλλεται εκ μέρους των εκπαιδευτικών είναι σίγουρα η θετική εικόνα για την Καβάλα και το εκπαιδευτικό της ίδρυμα, η οποία δημιουργείται στις πατρίδες και στα πανεπιστήμια των ξένων σπουδαστών. Πρόκειται επομένως για μία δωρεάν διαφήμιση της Καβάλας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ERASMUS

Το πρόγραμμα δράσης Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης συμβάλλει στην επίτευξη ενός βασικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη της κοινωνίας που θα βασίζεται στη γνώση, παρέχοντας στους πολίτες της Ευρώπης εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και ευκαιρίες ανανέωσης αυτών των γνώσεων σε όλη τη διάρκεια του βίου τους.

Στο πρόγραμμα το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουν οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και η Τουρκία. Στόχος του είναι η προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης, η ενθάρρυνση της κινητικότητας και η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, καθώς και η υποστήριξη των πολιτών προκειμένου να αποκτήσουν αναγνωρισμένα προσόντα και δεξιότητες. Το πρόγραμμα παρέχει στους πολίτες υποτροφίες για να σπουδάσουν, να διδάξουν, να κάνουν πρακτική άσκηση ή να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης σε άλλη χώρα.

E R A S M U S είναι το ακρωνύμιο για το: European Region Action Scheme for the Mobility of University Students. Πήρε την ονομασία του από τον φιλόσοφο, θεολόγο και ανθρωπιστή του 15ου αιώνα Έρασμο του Ρότερνταμ (1465-1536). Ο Έρασμος εργάστηκε και έζησε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συγγράφοντας, μελετώντας και εκπαιδεύοντας πλήθη διαφόρων χωρών.Δίκαια τον ονόμασαν πνευματικό πατέρα της αναμόρφωσης. Διέθεσε όλη του την περιουσία στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας κι έγινε ο πρόδρομος για τις υποτροφίες κινητικότητας. Η δράση άρχισε το 1987 στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

Διαβάστε επίσης