• 19 Μαΐου 2024,

Ερώτηση για τα αποθέματα Τ.Α. Καβάλας

 Ερώτηση για τα αποθέματα Τ.Α. Καβάλας

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα μία ακόμη ερώτησή του με ειδική αναφορά στα αποθεματικά των τεσσάρων δήμων του νομού και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Θίγει το θέμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, θέλει να μάθει, το κράτος πόσα χρήματα θα πάρει από την τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο νομού Καβάλας, όταν έρθει αυτή η ώρα, όταν δεχθούν οι δήμαρχοι και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να υλοποιήσουν τον νόμο που ψηφίστηκε από τη βουλή.

Το ερώτημα αναφέρει τα ακόλουθα:

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Η αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20/4/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την οποία δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα και κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων των ΑΕΙ εγείρει καθοριστικής σημασίας  πολιτικά ερωτήματα.

Πρώτον θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία ενώ προεκλογικά στηλίτευε τις ΠΝΠ ως πράξεις που καταλύουν τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, έσπευσε να τις εφαρμόσει και η ίδια πριν ακόμα κλείσει το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης.

Δεύτερον η συγκεκριμένη ΠΝΠ καταλύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφ’ ενός και αφ’ ετέρου, με την υποχρεωτικού χαρακτήρα δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων και των Περιφερειών,  τινάζει στον αέρα ένα ευρύτατο πρόγραμμα εκτελούμενων και προς υλοποίηση έργων σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα την επιπλέον αναπτυξιακή ασφυξία της χώρας.

Τρίτον, ο αναδρομικός χαρακτήρας της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων από 17-03-2015, πιθανότατα υποκρύπτει το γεγονός ότι ήδη είχαν μεταφερθεί χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), ίσως και εν αγνοία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και ενέχει σοβαρά στοιχεία αυθαιρεσίας.

Δεδομένου ότι

η αφαίμαξη των ταμειακών διαθέσιμων Δήμων και Περιφερειών έρχεται σε μια περίοδο πλήρους ακινησίας της αγοράς εξαιτίας της εξαιρετικά αναποτελεσματικής και χρονοβόρας «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με

τους εταίρους μας και δανειστές μας,  η οποία δημιουργεί παρατεταμένο κλίμα πλήρους αστάθειας και ανασφάλειας,

στην πρόσφατη συνδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κατέστη σαφές ότι Δήμοι και Περιφέρειες υιοθετούν αρνητική στάση όσον αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στο λογαριασμό της ΤτΕ,

η ανάπτυξη είναι το επιτακτικά ζητούμενο σε όλη τη χώρα και ακόμα περισσότερο σε περιφέρειες όπου η ανεργία  είναι στα ύψη, όπως στην περιφέρεια ΑΜΘ

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

Ποιο το ακριβές χρηματικό ποσό των ταμειακών διαθεσίμων

1.         του Δήμου Καβάλας,

2.         του Δήμου Παγγαίου,

3.         του Δήμου Νέστου,

4.         του Δήμου Θάσου,

5.         και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

που δεσμεύονται σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας με την ΠΝΠ της 20-04-2015;

 

Διαβάστε επίσης