• 6 Μαΐου 2024,

Έχουν δίκιο ο κτηνοτρόφοι αλλά που θα το βρούνε;

 Έχουν δίκιο ο κτηνοτρόφοι αλλά που θα το βρούνε;

Μία ακόμη διαμαρτυρία έκαναν χθες στο διοικητήριο κτηνοτρόφοι του νομού Καβάλας. Παρά το ότι δεν ήταν μαζική η διαμαρτυρία τους, πέρασαν το μήνυμα που ήθελαν για την ανάγκη να ενισχυθεί με κτηνίατρους και διοικητικούς υπαλλήλους η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Οι κτηνοτρόφοι περίπου τριάντα συγκεντρώθηκαν στο 4ο όροφο όπου εργάζονταν το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας.

Παρακίνησαν τους υπαλλήλους να βγούνε από τα γραφεία τους, να διακόψουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που έκαναν. Προκάλεσαν αναστάτωση στην υπηρεσία αν και φέρθηκαν πολύ ευγενικά στους εργαζόμενους. Ουσιαστικά διέκοψαν τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας για περίπου τριάντα λεπτά.

Στη συνέχεια ανέφεραν τα προβλήματα που συνεχίζουν ν΄ αντιμετωπίζουν στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλο, που τους απάντησε ότι από την πλευρά του κάνει ότι μπορεί.

Ας θυμηθούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Ενώ οι ανάγκες της κτηνιατρικής υπηρεσίας είναι μεγάλες, οι διοικητικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας και κυρίως οι κτηνίατροι είναι ελάχιστοι. Υπάρχουν αντίθετα διαθέσιμοι κτηνίατροι σε όμορους νομούς αλλά λίγοι από αυτούς και προσωρινά έρχονται για να εργαστούν στην περιφερειακή ενότητα της Καβάλας.

Κατά τον κ. Μαρκόπουλο το πρόβλημα οφείλεται στο πάγωμα των προσλήψεων. Και όταν οι κτηνοτρόφοι ρωτούν γιατί δεν έρχονται μόνιμα κτηνίατροι από την Ξάνθη και την Δράμα να δουλέψουν στην Καβάλα, ο Θ. Μαρκόπουλος απαντά ότι κι αυτό δε γίνεται λόγω του ότι όμοροι νομοί είναι παραμεθόριοι και δεν μετακινούνται παρανόμως σε έκτακτο περιστατικό δημόσιοι υπάλληλοι.

Όποιος άκουσε τις δηλώσεις του κ. Δημόπουλου, του δραστήριου προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας κατάλαβε πόσο μεγάλο δίκιο έχουν οι κτηνοτρόφοι του νομού. Είπε τα εξής: «Υπάρχει μία προσωρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Συγκεκριμένα έχουνε έρθει δύο κτηνίατροι από την Ξάνθη και κάνουνε υπηρεσία στη Χρυσούπολη και ένας από τη Δράμα για την Ελευθερούπολη. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Στην ουσία αυτοί οι άνθρωποι ανά πάσα στιγμή μπορούν να γυρίσουνε πίσω στην υπηρεσία των νομών τους, ή αν θα πάρουνε άδεια το καλοκαίρι, καταλαβαίνει ο καθένας πόσο αβέβαιη είναι μία τέτοια λειτουργικότητα».

ΕΡ: Στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας λείπουν μόνο κτηνίατροι;

ΑΠ: «Και διοικητικό προσωπικό, αλλά κυρίως κτηνίατροι, διότι αυτοί είναι που κάνουν τους ελέγχους. Το διοικητικό προσωπικό υποστηρίζει. Όμως όλοι είναι απαραίτητοι. Περισσότερο απ΄ όλους οι κτηνίατροι».

ΕΡ: Γιατί δε λύνεται αυτό το πρόβλημα;

ΑΠ: «Επειδή δε γίνονται προσλήψεις. Κι αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι δε μπορεί να υπάρξει λύση μέσω μετατάξεων ή μεταθέσεων των κτηνιάτρων από άλλους νομούς. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να έρθουνε κτηνίατροι στην Καβάλα, γιατί έχουμε στην Ξάνθη δώδεκα κτηνιάτρους, εννιά στη Δράμα κι εδώ στο νομό μας έχουνε μείνει δύο».

ΕΡ: Άρα λέτε ότι οι όμοροι νομοί πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο;

ΑΠ: «Είναι νομίζω θέμα της περιφέρειας περισσότερο. Εκεί είναι το πρόβλημα. Επίσης το κτηνιατρικό εργαστήριο του Σταυρού έχει τέσσερεις κτηνιάτρους, το οποίο όμως ανήκει στο υπουργείο. Άρα θα πρέπει με συντονισμένες ενέργειες να λυθεί το πρόβλημα. Εάν δεν γίνουν προσλήψεις να κοιτάξουμε να λύσουμε το πρόβλημα εκ των έσω».

ΕΡ: «Δεν ήρθατε όμως πολλοί αυτή τη στιγμή στη διαμαρτυρία;»

ΑΠ: «Δεν είμαστε πολλοί γιατί είναι δύσκολη αυτή η εποχή. Ο κόσμος έχει δουλειές. Μαζεύει ζωοτροφές για το χειμώνα. Ποιος έχει λεφτά για να πληρώσει; Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι πρόβλημα. Δεν αλλάζει».

Με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο περιέγραψε το πρόβλημα ο Θάνος Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος των Κτηνοτρόφων. Είπε τα εξής: «Μισόν αιώνα παραπάνω στο επάγγελμα… μόνο! Γιατί ήρθαμε εδώ πέρα; Γιατί δεν έχουμε κτηνίατρο. Γιατί μας λένε να πάρουμε ιδιώτη κτηνίατρο, ιδιώτη γραμματέα, ιδιώτη λογιστή, ιδιώτη τα πάντα …ιδιώτης; Μήπως είδατε να έχουμε και ιδιώτη υπουργό; Πώς θα λυθούν αυτά τα πράγματα; Πόσο θ΄ αντέξουμε εμείς; Δεν μπορούμε. Δεν μπορεί να πάει πιο πάνω, παραπέρα. Ψοφάνε τα ζώα μας αποζημίωση δεν έχουμε. Αυτό μας έλειπε τώρα, μας πήραν και τους κτηνιάτρους. Από το Νέστο μέχρι την Καβάλα δεν υπάρχει κτηνίατρος!»

Διαβάστε επίσης