Ερώτηση Νίκου Παναγιωτόπουλου για την ΒΦΛ

 Ερώτηση Νίκου Παναγιωτόπουλου για την ΒΦΛ

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας  κατέθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζητώντας την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την απαλλαγή των Ελληνικών Λιπασμάτων ELFE ΑΒΕΕ από από τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης ( ΕΦΚ) για το Φυσικό Αέριο. Η λιπασματοβιομηχανία χρησιμοποιεί Φυσικό Αέριο ως πρώτη ύλη στη παραγωγική διαδικασία και όχι ως καύσιμο. Η Οδηγία 2003/96 της ΕΕ προβλέπει ότι ο ΕΦΚ δεν αφορά στο Φυσικό Αέριο που προορίζεται για πρώτη ύλη. Η επιβολή του ΕΦΚ στα Ελληνικά Λιπάσματα μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και απειλεί την επιβίωσή της.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας

Θέμα: « Απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και όχι ως καύσιμο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ELFE ΑΒΕΕ  »

Η λιπασματοβιομηχανία είναι ένας οικονομικός κλάδος  εντάσεως ενέργειας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ ως η μοναδική πλέον Ελληνική λιπασματοβιομηχανία   χρησιμοποιεί Φυσικό Αέριο ως πρώτη ύλη στη παραγωγική διαδικασία . Το φυσικό Αέριο συμμετέχει έως και 90%  στο κόστος του τελικού προϊόντος .Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβανόμενες αυτή την ιδιαιτερότητα διατηρούν πολύ χαμηλότερες χρεώσεις Φυσικού Αερίου προς τις λιπασματοβιομηχανίες τους. Σύμφωνα με έρευνα της FERTILIZERS EUROPE η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ πληρώνει τιμή Φυσικού Αερίου περίπου 60% υψηλότερη από τις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ευρώπης πράγμα που την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική.

Δεδομένων των ανωτέρω αποτελεί μείζον πρόβλημα ότι  η εταιρεία καλείται να πληρώσει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ( ΕΦΚ) για το Φυσικό Αέριο που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη. Ο φόρος αυτός ανέρχεται με τις τρέχουσες τιμές ΦΑ στο ποσό των 8-9 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η Οδηγία όμως 2003/96 προβλέπει ότι ο ΕΦΚ δεν αφορά στο Φυσικό Αέριο που προορίζεται για πρώτη ύλη και άρα δεν υπόκειται στη συγκεκριμένη φορολόγηση.

Η επιβολή του φόρου αυτού καταστρατηγεί τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της συγκεκριμένης βιομηχανίας η οποία είναι εξαγωγική σε ποσοστό 50% και αποδυναμώνει – εφόσον έτσι απειλείται η επιβίωσή της – την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που αυτή συνεπάγεται.

Δεδομένου ότι

η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE  αποτελεί την μοναδική εναπομείνασα σημαντική βιομηχανική μονάδα της Καβάλας  και είναι συνεπώς κρίσιμος  πνεύμονας  ανάπτυξης στη τοπική κοινωνία

έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθεί Υπουργική Απόφαση για απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο αλλά η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη καθώς το σχέδιο  αυτής της απόφασης βρίσκεται εδώ και μήνες στο γραφείο σας

έχει ληφθεί αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση απαλλαγής για άλλες εταιρείες/ βιομηχανίες με παρόμοιο πρόβλημα

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Υπάρχει τελικά η πολιτική βούληση να λυθεί το παραπάνω ζήτημα;

Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα και με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Διαβάστε επίσης