Dark Mode Light Mode
Πληρώθηκαν στη ΒΦΛ εν όψει της συνέλευσης
Ημερίδα γεωπονικού ενδιαφέροντος για την ηλεκτρονική καταγραφή λιανικών πωλήσεων φυτοφαρμάκων
Ο Ερασιτέχνης ανησυχεί για την πορεία της ομάδας - Έπιασε δουλειά χθες το πρωί ο Μαραντάς

Ημερίδα γεωπονικού ενδιαφέροντος για την ηλεκτρονική καταγραφή λιανικών πωλήσεων φυτοφαρμάκων

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Καβάλας με την υποστήριξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής και καταγραφής των λιανικών πωλήσεων των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠ.Α.Α.Τ.» σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

18:00 – 18:20 Προσέλευση – Εγγραφές – τακτοποίηση μελών του ΣΓΝΚ

18:20 – 18:30 Χαιρετισμοί διοργανωτών

18:30 – 18:50 Γενικό πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4036/2012 περί «Διάθεσης γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», καθώς και του Π.Δ. 159/2013

Εισηγήτρια: Ζωή Αδαμίδου – Γεωπόνος – Προϊσταμένη του ΠΚΠΦΠΕ Καβάλας

18:50 – 19:20 Διαδικασίες ηλεκτρονικής εγγραφής και καταγραφής των λιανικών πωλήσεων των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Εισηγητής: Παπαδόπουλος Σωτήριος – Γεωπόνος – ΔΑΟΚ Καβάλας – Πρόεδρος του Σ.Γ.Ν.Κ.

19:20 – 20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής των καταστημάτων πώλησης Φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της μετέπειτα καταχώρησης από μέρους τους, όλων των λιανικών πωλήσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι υποχρεωτική από 1/1/2014. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει σύμφωνα με την Υ.Α. 2519/28169/5-3-2013 (ΦΕΚ Β’ 649) του ΥΠΑΑΤ ως απόρροια του Ν. 4036/2012 «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις». Ο Σύλλογος Γεωπόνων Καβάλας είχε καλέσει όλους όσους απασχολούνται στα καταστήματα πώλησης Φυτοπροστατευτικών προϊόντων προκειμένου να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη ενημερωτική ημερίδα.

Ο λόγος διοργανώσεως της ημερίδας ήταν η αλλαγή του συστήματος εμπορίας φυτοφαρμάκων κατόπιν εκδόσεως προεδρικών διαταγμάτων και έγκρισης του νόμου 4036/2012, για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των πωλήσεων. Ο σύλλογος μέσω της ημερίδας θέλησε να καταγράψει τα ερωτήματα και τις δυσκολίες που τυχόν προκύπτουν. Με τη μορφή σεμιναρίου, παρουσιάστηκε στους παραβρισκόμενους βήμα προς βήμα η ηλεκτρονική καταγραφή στη βάση δεδομένων του αρμόδιου υπουργείου.

Η νέα αυτή βάση δεδομένων θα εξυπηρετεί και στον έλεγχο των παραγωγών αλλά και στον έλεγχο των γεωπόνων, αναφορικά με τις δόσεις των φυτοφαρμάκων και τις πιθανές υπερδοσολογίες ή υπερχρήσεις των φαρμάκων. Βάσει της νομοθεσίας, από την 1/1/2014 θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων. Εβδομήντα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων λειτουργούν σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας και οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες οφείλουν να ενταχθούν στη βάση δεδομένων.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων θα συμβάλει ουσιαστικά στην ορθή διαχείριση των γεωργικών φαρμάκων. Η συλλογή δεδομένων θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διακίνηση των γεωργικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Ενώ το ΥπΑΑΤ θα έχει στη διάθεσή του αξιόπιστα στοιχεία, ανά καλλιέργεια και φυτοπροστατευτικό προϊόν, καθώς η καταγραφή θα γίνεται τη στιγμή της πώλησης των γεωργικών φαρμάκων.

Παράλληλα, θα καταστεί δυνατόν να περιοριστεί η πώληση γεωργικών φαρμάκων μόνο σε επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης τους. Μάλιστα, στους αγρότες, χρήστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα χορηγείται αντίγραφο του Ειδικού Εντύπου Πώλησης, όπου θα καταγράφουν τη χρήση των προϊόντων, ώστε στους μετέπειτα ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώνεται η ορθολογική ή μη χρήση του προϊόντος.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πληρώθηκαν στη ΒΦΛ εν όψει της συνέλευσης

Επόμενο άρθρο

Ο Ερασιτέχνης ανησυχεί για την πορεία της ομάδας - Έπιασε δουλειά χθες το πρωί ο Μαραντάς