• 19 Μαΐου 2024,

Η απόφαση Μαρκόπουλου για τις Κυριακές

 Η απόφαση Μαρκόπουλου για τις Κυριακές

Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος δημοσιοποίησε χθες την απόφαση του για τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές του 2015. Η απόφασή του αναμένονταν, στην πραγματικότητα υιοθετεί όλες τις προτάσεις που έχει δεχθεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε συναντήσεις που είχε ή στα έγγραφα που έλαβε από τους εμπορικούς συλλόγους του νομού και τους συλλόγους επαγγελματιών.

Ο κ. Θ. Μαρκόπουλος όπως είχε υποσχεθεί προβλέπει στην απόφασή του διαδικασία, όταν υπάρξει έκτακτος λόγος να μπορεί η αγορά, ενώ αυτό δεν θα προβλέπεται να λειτουργήσει ημέρα Κυριακή. Αρκεί να τηρηθεί μία συγκεκριμένη σειρά θετικών αποφάσεων άλλων οργάνων και συλλόγων.

Όπως προκύπτει μία ακόμη φορά – όπως έγινε και για τις Κυριακές του 2014 – υπάρχουν περιοχές όπου τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο τις οκτώ νόμιμες Κυριακές αλλά και περιοχές όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, όπως ο Αμυγδαλεώνας και η Νέα Καρβάλη.

Σημειώνουμε επίσης ότι η αλλαγή της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί ν΄ αλλάξει τα δεδομένα και σ΄ αυτό το θέμα. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει ότι έχει πρόθεση ν΄ αλλάξει το νόμο και τα καταστήματα να μη λειτουργούν καμιά Κυριακή του χρόνου.

Η απόφαση του Θ. Μαρκόπουλου όπως υπογράφηκε είναι η ακόλουθη:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  τον ορισμό των Δήμων/περιοχών της Π.Ε Καβάλας, στους οποίους επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλων Κυριακών, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 και στην παράγραφο 1 του άρθρου 108 του Ν. 4314/2014, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ως εξής:

Δήμος Καβάλας

Δ.Κ Καβάλας: καμία Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πέραν των οκτώ (8) Κυριακών που έχουν καθιερωθεί νομοθετικά.

Δ.Κ Φιλίππων : καμία Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πέραν των οκτώ (8) Κυριακών που έχουν καθιερωθεί νομοθετικά.

Δ.Κ Αμυγδαλεώνα : τα καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, περιλαμβανομένων κι αυτών που προβλέπει ο νόμος.

Δ.Κ ΝέαςΚαρβάλης : τα καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, περιλαμβανομένων κι αυτών που προβλέπει ο νόμος.

Δήμος Παγγαίου

Δ.Κ Ελευθερούπολης: καμία Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων πέραν των οκτώ (8) Κυριακών που έχουν καθιερωθεί νομοθετικά.

Δ.Κ Νέας Περάμου: όπου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, περιλαμβανομένων κι αυτών που προβλέπει ο νόμος.

Δ.Κ Ηρακλείτσας: τα καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, περιλαμβανομένων κι αυτών που προβλέπει ο νόμος.

Στην παραλία Οφρυνίου: Όλες τις Κυριακές από 1 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου, πλέον όσων ο νόμος ορίζει.

Δήμος Νέστου

Δ.Κ Χρυσούπολης: καμία Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πέραν των οκτώ (8) Κυριακών που έχουν καθιερωθεί νομοθετικά.

Δήμος Θάσου: Όλες τις Κυριακές, από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου πλέον όσων ο νόμος ορίζει.

Κατ’ εξαίρεση, κι εφόσον κριθεί αναγκαίο, λόγω έκτακτων γεγονότων, εκδηλώσεων ή για την προώθηση της αγοραστικής κίνησης κ.λ.π., μετά τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πέραν των παραπάνω, στην Π.Ε Καβάλας, (είτε συνολικά, είτε επί μέρους), μετά από Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.

Προϋποθέσεις για τα ανωτέρω είναι (παρ. 2 αρθρ. 16 Ν.4177/2013):

1. τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο

λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,

2. να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των

περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),

3. να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος («shopsin-

a- shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή

εκπτωτικά χωριά.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Διαβάστε επίσης