• 19 Μαΐου 2024,

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας για το Περιγιάλι

 Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας για το Περιγιάλι

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ρώτησαν τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές για την εξέλιξη που παρουσιάζει το θέμα του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου.

Η δήμαρχος ήταν έτοιμη. Έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο για το Περιγιάλι που υπογράφει η υπηρεσιακή παράγοντας Πολυξένη Χατζηλιάδου. Μοίρασε επίσης ένα ακόμη κείμενο της ίδιας υπηρεσίας του Δήμου για τη διαδικασία της μεταγραφής της πράξης Περιγιαλίου. Τα κείμενα έχουν ως εξής:

Στοιχεία για Περιγιάλι

Η έγκριση του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα της 30-11-2010 (ΦΕΚ 572/ΑΑΠ/31-12-2010) με τίτλο «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης επέκτασης και αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής «Περιγιάλι» Δήμου Καβάλας Ν. Καβάλας και επικύρωση οριογραμμών ρεμάτων».

Αμέσως μετά ο Δήμος Καβάλας έδωσε εντολή για τη σύνταξη της 6ης Πράξης Εφαρμογής και μετά από τέσσερις διαδοχικές αναρτήσεις – δημοσιεύσεις για την υποβολή ενστάσεων κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 εκδόθηκε η 5520/14-10-2013 Απόφαση περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κύρωσης της 6ης Πράξης Εφαρμογής Περιγιαλίου.

Κατά τη διαδικασία κύρωσης υποβλήθηκαν από τον μελετητή οι ερυθρές όλων των οδών του Περιγιαλίου και εγκρίθηκαν ταυτόχρονα με την τελική κύρωση.

Μετά την κύρωση της Π.Ε. δόθηκε η εντολή στο μελετητή να προσκομίσει τα ψηφιακά δεδομένα (χωρικά και περιγραφικά) για τον έλεγχο από την ΕΚΧΑ Α.Ε. για τη μεταγραφή και καταχώρηση της 6ης Πράξης Εφαρμογής περιοχής Περιγιαλίου του Δήμου Καβάλας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Στις 16-03-2015 παραλάβαμε από την ΕΚΧΑ Α.Ε. με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι δυνατότητας καταχώρησης στην τηρούμενη βάση του Κτηματολογίου των στοιχείων της 6ης Πράξης Εφαρμογής στην περιοχή Περιγιαλίου του Δήμου Καβάλας. Δεν παραλάβαμε όμως τη σχετική επιστολή της Υπηρεσίας ώστε αντίστοιχα να προβούμε στην κατάθεση των απαιτούμενων στοιχείων στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας.

Από το Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας αμέσως μετά την αίτηση του Δήμου Καβάλας για καταχώρηση που πρόκειται να κατατεθεί, γίνεται νομικός έλεγχος και δίνεται εξουσιοδότηση στην ΕΚΧΑ Α.Ε. να εισάγει τα ψηφιακά δεδομένα (χωρικά και περιγραφικά) για τη μεταγραφή και καταχώρηση της 6ης Πράξης εφαρμογής περιοχής Περιγιαλίου του Δήμου Καβάλας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Εκκρεμεί η παράδοση από τον μελετητή των πινάκων επιβολής εισφοράς σε χρήμα η οποία επιβάλλεται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας μετά από διαβίβαση των πινάκων. Ακόμα εκκρεμεί η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τα επικείμενα όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τη διαδικασία της σύνταξης της Π.Ε. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούν να διανοιχθούν δρόμοι αν πρώτα δεν αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των επικειμένων.

Για έκδοση οικοδομικών αδειών μετά την καταχώρηση της Π.Ε. στο Κτηματολόγιο απαιτείται το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε διανοιγμένο και διαμορφωμένο στα οριστικά του υψόμετρα δρόμο και να έχει καταβληθεί το 20% της εισφοράς σε χρήμα.

Από τα στοιχεία της μελέτης αναφέρουμε ότι η έκταση της περιοχής σχεδίου πόλης είναι 2500 στρέμματα και έχουν γίνει 2768 δηλώσεις ιδιοκτησίας από 1527 διαφορετικά πρόσωπα.

Καβάλα 30-03-2015

Πολυξένη Χατζηλιάδου

 

Μεταγραφή πράξης Περιγιαλίου

-Με την υπ΄ αρ. 5520/14-10-2013 Απόφαση Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κυρώθηκε η υπ΄ αρ. 6 Πράξη Εφαρμογής Περιγιαλίου στο σύνολό της.

-Με το υπ΄ αρ. 28068/13-11-2013 έγγραφο του Δήμου προς το Εθνικό Κτηματολόγιο ζητήθηκαν σε ψηφιακή μορφή δεδομένα για τα ακίνητα του ΟΤΑ Καβάλας, προκειμένου να γίνε η επεξεργασία και στη συνέχεια να προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας στην υποβολή αίτησης καταχώρησης της 6ης Πράξης Εφαρμογής Περιγιαλίου.

-Στις 16-1-2014 και μετά τη διαβίβαση από την ΕΚΧΑ Α.Ε. των δεδομένων που ζητήθηκαν, δόθηκε εντολή στους αναδόχους, έναρξης της εκπόνησης της μελέτης «Δημιουργία ψηφιακών δεδομένων για την καταχώρηση της πράξης».

-Ακολούθησε η επεξεργασία αυτών και στη συνέχεια στις 11-3-2014 στάλθηκαν στην ΕΚΧΑ Α.Ε. για ελέγχους. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι οι εξής: α)Έλεγχος πληρότητας των παραδοτέων, β)έλεγχοι συμβατότητας δεδομένων ως προς τις προδιαγραφές, γ)λογικοί έλεγχοι δεδομένων και δ)δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι.

-Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο καταχώρησης της 6ης Πράξης Εφαρμογής από το Δήμο στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας και συγκεκριμένα εκτυπώνονται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου τα παραδοτέα τεύχη τα οποία θα συνοδεύουν την αίτηση του Δήμου προς το Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

-Η αίτηση στο Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας για τη μεταγραφή θα γίνει μετά την εκτύπωση των παραδοτέων τευχών και σύρραψη αυτών.

-Θα ακολουθήσει προσωρινή καταχώρηση των δικαιωμάτων ανά νέο ΚΑΕΚ (Καθαρές και μη περιπτώσεις) και στη συνέχεια θα γίνει διερεύνηση από την Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Καβάλας των προβληματικών περιπτώσεων ανά ακίνητο και τελικά θα οριστικοποιηθούν οι μεταγραφές.

-Μετά τη μεταγραφή της πράξης:

α)οι ιδιοκτήτες των ακινήτων του Περιγιαλίου θα έχουν στην κυριότητά τους τα τελικά αποδιδόμενα οικόπεδα τα οποία μπορούν να τα μεταβιβάζουν καθώς θα είναι δυνατή και η έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτά.

β)τα διαθέσιμα οικόπεδα του Δήμου καθώς και αυτά τα οποία είναι κοινωφελή και προέρχονται από την απόδοση της εισφοράς σε γη θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου.

γ)θα μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει στη διάνοιξη των δρόμων, αφού προηγουμένως προηγηθεί μελέτη εφαρμογής οδοποιΐας, με την οποία θα προκύψουν οι ποσότητες που απαιτούνται για την κατασκευή των δρόμων (ασφαλτικά, χωματουργικά). Σημειώνουμε ότι οι υψομετρικές μελέτες έχουν παραληφθεί και εγκριθεί, δεδομένου ότι αποτελούν μέρος της πράξης εφαρμογής.

δ)θα συνταχθούν οι πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα από το μελετητή και θα ακολουθήσει η σύνταξη χρηματικών καταλόγων από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου ώστε να αποδοθεί στο Δήμο η αντιστοιχούσα σε κάθε ιδιοκτησία σε χρήμα για την κατασκευή των έργων υποδομής στην περιοχή Περιγιαλίου (δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση).

Διαβάστε επίσης