Η εκλογή του μητροπολίτου Αλεξάνδρου και οι κωδωνοκρουσίες εν μέσω της νυκτός

 Η εκλογή του μητροπολίτου Αλεξάνδρου και οι κωδωνοκρουσίες εν μέσω της νυκτός

Η εκλογή και στη συνέχεια η χειροτονία του Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Αλεξάνδρου κυριαρχεί στην τοπική ειδησεογραφία το δεύτερο 15θήμερο του Νοεμβρίου του 1965. Πριν ακριβώς μισό αιώνα (50 χρόνια!!!)
Η εκλογή Αλεξάνδρου αλλά και άλλων επισκόπων προκαλεί αναταράξεις στην Εκκλησία αφού φέρνει αντιμέτωπους τον κλήρο και την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την κυβέρνηση εκείνης της εποχής (κυβέρνηση Στεφανόπουλου των αποστατών) δεδομένου των διαφωνιών για την διαδικασία εκλογής και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει το κράτος στην διαδικασία αυτή με βάσει το σύνταγμα και τους νόμους που ίσχυαν την εποχή εκείνη.
Ακόμη και η ιεραρχία διχάζεται και η εκλογή των επισκόπων γίνεται τελικά από 35 εκ των 55 συνολικά επισκόπων εκείνης της εποχής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων και η μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, παρέμεναν ακέφαλες για δύο, τρία έως και πέντε χρόνια και ήταν επομένως επιτακτική η ανάγκη πληρώσεως των θέσεων αυτών δεδομένου ότι το ποίμνιον των συγκεκριμένων μητροπόλεων ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ποιμενάρχην.
Πάντως στην Καβάλα η αναγγελία της εκλογής νέου μητροπολίτου γίνεται δεκτή με κωδωνοκρουσίες εν μέσω της νυκτός γεγονός που ταράσσει και προκαλεί ανησυχία στους Καβαλιώτες όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Πρωϊνή» στο φύλλο της 18ης Νοεμβρίου 1965, σελίδα 3:
«Ούτε εκείνοι που έσπευσαν να εκδηλώσουν την χαρά τους για την εκλογή του Μητροπολίτου Φιλίππων – Νεαπόλεως – Θάσου με κωδωνοκρουσίες σε νυκτερινή ώρα ούτε εκείνοι που επέτρεψαν να γίνη αυτό μπορούν να είναι ευχαριστημένοι όταν πληροφορηθούν πως το χριστεπώνυμο πλήρωμα που το αποτελεί ο λαός της Καβάλας αναστατώθηκε και τρομοκρατήθηκε το βράδυ γιατί δεν ήξευρε πε ρί τίνος επρόκειτο. Και υπέθεσε πολύ δίκαια, γιατί οι σχέσεις μας με τους «συμμάχους» Τούρκους είναι «επί ξυρού ακμής» πως πρόκειται περί συναγερμού. Πολλοί βγήκαν απ’ τα σπίτια τους στους δρόμους έντρομοι και πολλοί απ’ αυτούς διεδήλωσαν την θλίψιν τους γιατί οι κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών έγιναν ανειδοποίητα και σε ώρα ακατάλληλη. Θα μπορούσαν να συγκρατήσουν όλη την νύχτα την χαρά τους οι ιερείς που είχαν την πρωτοβουλία να χτυπήσουν οι καμπάνες και να την μεταδώσουν και στους ευλαβείς χριστιανούς χθες το πρωί γιατί δεν μπορούν να αμφισβητήσουν πως ο λαός θα χαιρότανε για το γεγονός μολονότι η σύγκρουση Εκκλησίας και Κυβερνήσεως προκαλεί άλλου είδους αισθήματα.»

Η χειροτονία του Αλεξάνδρου έγινε στην Αθήνα, στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου Κουπονίων (σημερινός δήμος Ζωγράφου) στα Ιλίσια εν μέσω αποδοκιμασιών 200 περίπου συγκεντρωμένων οπαδών του αρχιμανδρίτου (τότε) Αυγουστίνου Καντιώτη που ακολουθούσε τη σκληρή γραμμή υποστηρίζοντας το αμετάθετο των επισκόπων. Οι φανατικοί αυτοί οπαδοί του Καντιώτη φώναζαν «ανάξιος» αλλά υπήρχαν και άλλοι που επιδοκίμαζαν φωνάζοντας «άξιος». Τελικά ο Αλέξανδρος ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης