Ο προϋπολογισμός των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι 80.000 ευρώ – Ο προϋπολογισμός των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι 80.000 ευρώ

 Ο προϋπολογισμός των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι 80.000 ευρώ – Ο προϋπολογισμός των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι 80.000 ευρώ

Οι πρώτες δυσκολίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας ανέκυψαν χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου. Η πρόταση της διοίκησης για την Έκθεση Παραγωγικών και Εορταστικών προϊόντων στην περιοχή του Δημοτικού Κήπου έγινε δεκτή με αρνητικά σχόλια. Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα, ήταν έτοιμη να το υποστηρίξει μα στο τέλος δέχθηκε τις επιφυλάξεις των συναδέλφων της. Πρόκειται για ιδέα του συμπολίτη κ. Μιχάλη Μακαρίου που η διοίκηση του Δήμου υιοθέτησε και χθες πρότεινε στο Τοπικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά θα αποφανθούν επί της ίδιας ιδέας η αρμόδια δημοτική επιτροπή και δημοτικό συμβούλιο. Χθες η διαδικασία σταμάτησε απότομα, ουδείς γνωρίζει με ποιόν τρόπο το χθεσινό πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου άρχισε με 20 λεπτά καθυστέρηση λόγω καθυστερημένης άφιξης πολλών μελών. Η πρόεδρος Φωτεινή Κόγια προσπάθησε να δημιουργήσει ευχάριστη ατμόσφαιρα, λες και κάτι ήξερε για όσα θα ακολουθήσουν. Πρότεινε (η πρόταση της έγινε δεκτή) δημιουργία ομάδας εργασίας για την αλλαγή του κανονισμού των συνεδριάσεων. Στην ομάδα που θα προτείνει τις αλλαγές θα εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις. «Παρακολουθώ το έργο στην οδό Ερυθρού Σταυρού, η κατάσταση είναι ομαλή. Μόνος εχθρός μας ο καιρός» είπε η κ. Κόγια. Αμέσως μετά μίλησε για τις εκδηλώσεις στην Καβάλα την περίοδο των εορτών. Είπε μεταξύ των άλλων: «Συγχαίρουμε τον συνάδελφο μας Πέτρο Τσιάρα γιατί αυτός είναι ο νονός των εκδηλώσεων. Θα ονομάζονται Χριστούγεννα στην Χριστούπολη, δική του ιδέα και πρόταση. Θέλουμε οι εκδηλώσεις να απλωθούν σε όλο το κέντρο, το καράβι θα επανέλθει στο Φάληρο. Φέτος θα είναι πιο ψηλά για να φαίνεται καλύτερα. Ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων θα είναι περίπου 80.000 ευρώ. Είναι μικρός αφού όμορες πόλεις δίνουν περισσότερα χρήματα. Ευχαριστούμε τους εθελοντές που θα βοηθήσουν. Φέτος δεν θα επιτραπούν bazaar στους πεζόδρομους».

Η κ. Κόγια προέτρεψε τα μέλη του συμβουλίου να παρακολουθήσουν την παράσταση «Πορφυρογέννητη» που από χθες παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με 10 θέματα καταστημάτων. 9 υγειονομικού ενδιαφέροντος κι ενός κομμωτηρίου. Οι αποφάσεις λήφθηκαν όλες με μεγάλη πλειοψηφία. Αμέσως μετά ήρθε η ώρα της εκμίσθωσης με απευθείας ανάθεση δημοτικού χώρου στον Δημοτικό Κήπο για χρήση Έκθεσης Παραγωγικών και Εορταστικών προϊόντων. Ακόμη και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένη.

Μόλις τα μέλη του Τοπικού Συμβούλιου άκουσαν τους πρώτους όρους της απευθείας ανάθεσης άρχισαν να διαμαρτύρονται. «Είναι καταχρηστικοί» είπε ο Τάκης Βελισσάρης. «Θα ρημάξει την αγορά» είπε η Άννα Τσάλκου. «Για να προφυλάξουμε την Δήμαρχο πρέπει να πούμε όχι» είπε ο Παύλος Χαβιαρόπουλος. «Απορώ πως δέχθηκαν το μίσθωμα των 100 μόνο ευρώ» είπε ο Σάββας Μακρής. Όσοι δεν μίλησαν προτίμησαν να μουρμουρίζουν ή με άλλους τρόπους να δείχνουν την διαφωνία τους. Πολλές ήταν επίσης οι ερωτήσεις, στις οποίες η κ. Κόγια δεν μπορούσε να απαντήσει. Στο σημείο αυτό σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ της κ. Κόγια και της κ. Τσάλκου. Ύστερα από λίγη ώρα φάνηκε και οι δύο να ζητούν συγγνώμη προκειμένου το περιστατικό να ξεπεραστεί σα να μην έγινε ποτέ.

Η εισήγηση του θέματος ανέφερε ενοικίαση από ιδιώτη 220 τμ στον Δημοτικό Κήπο για το χρονικό διάστημα 11 Δεκέμβρη με 3 Γενάρη. Για αυτόν τον λόγο ο ιδιώτης (Μιχάλης Μακαρίου) θα πληρώσει 100 ευρώ, θα αναπτύξει 21 σπιτάκια απ’ όπου θα γίνονται πωλήσεις. «Και για τον Δήμο Καβάλας και για τον ιδιώτη είναι μια αρχή, μια δοκιμή» προσπάθησε να υπερασπιστεί την εισήγηση η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Ωστόσο οι διαμαρτυρίες όλων σχεδόν των μελών ήταν έντονες, υπήρξαν ακόμη και ειρωνικά σχόλια. «Να βάλουμε από 10 ευρώ και να πάρουμε εμείς τα περίπτερα» αστειεύτηκε ο κ. Μακρής. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση η κ. Κόγια πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα, το Συμβούλιο να διατυπώσει γραπτά ερωτήματα προς την αρμόδια δημοτική υπηρεσία. «Να μην αποσυρθεί, να το καταψηφίσουμε» πρότεινε ο Παύλος Χαβιαρόπουλος. Τελικά το θέμα αποσύρθηκε. Λίγο νωρίτερα ο κ. Καρύπογλου ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση και από τον ιδιώτη που θα λειτουργήσει τα περίπτερα κ. Μιχάλη Μακαρίου. Η πρόταση του δεν έγινε δεκτή.

Αμέσως μετά συζητήθηκε παρόμοιο θέμα, αυτή τη φορά για το Παγοδρόμιο που επιστρέφει την περίοδο των εορτών στην Κεντρική Πλατεία. Φάνηκε η απόφαση να είναι ομόφωνα θετική. Κάποιος όμως παρατήρησε ότι πάλι το ενοίκιο είναι 100 ευρώ. Ακολούθησαν νέες διαμαρτυρίες. Στο τέλος- μετά από σχετική ενημέρωση για τα έξοδα λειτουργίας του Παγοδρόμιου- η πρόταση έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή.

Στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης έγινε αναφορά σε θέμα διατήρησης ή απομάκρυνσης κενωθέντων περιπτέρων. Πλέον αρμόδιος για τα περίπτερα είναι ο Δήμος Καβάλας. Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε η απομάκρυνση του κουβουκλίου του περιπτέρου στην οδό Ρωμανού 1 (το περίπτερο δεν λειτουργεί 3 χρόνια). Διατήρηση του περιπτέρου στην οδό 25ης Μαρτίου 30 (αν και δεν λειτουργεί), διατήρηση της θέσης για περίπτερο στην διασταύρωση Βενιζέλου και Δοϊράνης.

Διαβάστε επίσης