• 25 Απριλίου 2024,

Η επίκαιρη ερώτηση Γ. Καλαντζή για το 12%

 Η επίκαιρη ερώτηση Γ. Καλαντζή για το 12%

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 στη Βουλή ο βουλευτής Καβάλας, κ. Γιώργος Καλαντζής, για το θέμα της επιδότησης με 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους Νομούς Καβάλας και Δράμας. Η επίκαιρη ερώτηση – το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί- θα συζητηθεί στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου 2013.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Κύριε Υπουργέ,

Με τον αναπτυξιακό Νόμο 1262/82 άρχισε η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας για τις εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Με ΚΥΑ (1997) οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στους Νομούς Καβάλας και Δράμας επιδοτούνται με 4%, έναντι του 12% για τις επιχειρήσεις των Νομών της Θράκης. Το 2002, με ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, αποφασίζεται η επιδότηση με 12% για τους Νομούς Καβάλας και Δράμας, όπως ίσχυε και για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., για το διάστημα 1/1/2003-31/12/2006.

Παράλληλα, με τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 οι νομοί Καβάλας και Δράμας εντάσσονται στη Γ Ζώνη Αναπτυξιακών Κινήτρων, όπως και οι νομοί της Θράκης.

Με τροπολογίες και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέχρι και το 2009 (ΚΥΑ 32224/908 – ΦΕΚ 1441/2008) των Υπουργών Γ.Αλογοσκούφη και Φ.Πετραλιά , οι νομοί Καβάλας και Δράμας είχαν την επιδότηση του 12%. Από 1/1/2010 μέχρι και σήμερα οι δύο νομοί έχουν επανέλθει στο 4%.

Ουσιαστικά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009, κανένας δεν ασχολήθηκε πραγματικά με το θέμα και βεβαίως δεν πέτυχε την ευνοϊκή ρύθμιση για τους Νομούς Καβάλας και Δράμας, που ανήκουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά εξαιρούνται της επιδότησης του 12%.

Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε,

-επειδή ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων δεν έχει αλλάξει,

-επειδή οι επιδοτήσεις του κόστους εργασίες δεν απαγορεύονται από την Ε.Ε.,

-επειδή σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας ο Υπουργός των Οικονομικών δήλωσε ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, αν θα προβείτε άμεσα σε αποκατάσταση της αδικίας που ισχύει από το 2010 για τους νομούς Καβάλας και Δράμας, επαναφέροντας την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας στο 12%, όπως ισχύει για τους Νομούς της Θράκης; Καθώς τα προβλήματα και η βαθιά ύφεση, καθώς και ο ανταγωνισμός από τις επιχειρήσεις των Βαλκανίων, ισχύουν εξίσου στους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητούμε άμεση αποκατάσταση της αδικίας και απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

 

 

Διαβάστε επίσης