Dark Mode Light Mode
Οδός Βενιζέλου: Επιστροφή στη μονοδρόμηση
«Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων» Μια συλλογική έκδοση – ένα ανεκτίμητο δώρο
Η ταράτσα γεμάτη όμορφα λουλούδια

«Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων» Μια συλλογική έκδοση – ένα ανεκτίμητο δώρο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, η Θασιακή Ένωση  Καβάλας και οι εκδόσεις Μεδεών παρουσίασαν το βιβλίο των εκδόσεων Μεδεών «Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων». Την επιστημονική και γλωσσική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Κατερίνα Παπαευθυμίου – Παπανθίμου, ομότιμη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Κουκούλη-Χρυσανθάκη Χάιδω, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, ο Χιόνης Κωνσταντίνος Ιστορικός, Επίτιμος Γυμνασιάρχης, ενώ προλόγισε ο Τσιλογεώργης Νικόλαος, πρόεδρος Θ.Ε.Κ.

Το βιβλίο των 207 σελίδων με έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεδεών το 2014. Ο εκδοτικός οίκος ανήκει στο Θάσιο Θανάση Μαντενιώτη, με καταγωγή από το Λιμένα, που όμως δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι συλλογικό και περιλαμβάνει ιστορικά και πολιτιστικά άρθρα, τα οποία υπογράφουν διάφοροι έγκριτοι επιστήμονες. Η έκδοση αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού κι αποτελεί ανεκτίμητο δώρο στις παρούσες αλλά και στις επόμενες γενιές.

Στον πρόλογο του βιβλίου, η επιστημονική και γλωσσική επιμελήτρια της έκδοσης Κατερίνα Παπαευθυμίου – Παπανθίμου σημειώνει:

«Η αγάπη του εκδότη Θανάση Μαντενιώτη για τη μικρή – ιδιαίτερη πατρίδα του, αγάπη που την κουβαλάμε όλοι μέσα μας, όπου και αν βρεθούμε, στάθηκε η αιτία για την παρούσα έκδοση – αφιέρωμα στη Θάσο.

Η Θάσος είναι λοιπόν η μικρή ιδιαίτερη πατρίδα. Το πανέμορφο βορειοελλαδίτικο νησί, που διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στο στερέωμα του ελληνικού ιστορικού γίγνεσθαι. Μια τροχιά που αντικατοπτρίζεται στα ερείπια που συναντά κανείς σήμερα, κυρίως στην πρωτεύουσά του και στις αίθουσες του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού της Μουσείου.

Την ιστορική διαδρομή του νησιού στην αρχαιότητα, παρουσιάζει το παρόν βιβλίο και τα λείψανα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, η οποία ξεκίνησε από Γάλλους αρχαιολόγους στις αρχές του 20ού αιώνα, αποκαλύπτοντας σπαράγματα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού στην καρδιά της σύγχρονης. Η έρευνα συνεχίστηκε έως τις μέρες μας με την παρουσία τώρα πια και των Ελλήνων αρχαιολόγων, αποκαλύπτοντας – τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες – και το προϊστορικό παρελθόν της Θάσου.

Επί μέρους άρθρα, τα οποία αναφέρονται σε τομείς όπως η νομισματοκοπία, η μαρμαρογλυπτική, αλλά και στον Πολύγνωτο, πλουτίζουν την έκδοση. Αλλά και μια σύντομη αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου κρίθηκε αναγκαία, για να παρουσιάσει τον πλούτο της θασιακής γης.

Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες από πολλούς παράγοντες, άψυχους και έμψυχους. Πέρασαν έτσι πέντε χρόνια από τη στιγμή που ξεκινήσαμε με το Θανάση Μαντενιώτη το αφιέρωμα της Θάσου.  Η ολοκλήρωσή του συντελέστηκε σε δύσκολους καιρούς. Όμως τώρα, περισσότερο από άλλοτε, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε την προσφορά αυτού του τόπου για να συνεχίσουμε την ιστορική μας διαδρομή μέσα σ’ έναν κόσμο που από τη μια μεριά είναι γεμάτος με τεχνολογικά θαύματα, αλλά από την άλλη ξεμακραίνει από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι χρέος μας να παλεύουμε γι’ αυτά».

 

Προηγούμενο άρθρο

Οδός Βενιζέλου: Επιστροφή στη μονοδρόμηση

Επόμενο άρθρο

Η ταράτσα γεμάτη όμορφα λουλούδια