• 4 Μαΐου 2024,

Η θέση του ΠΑΜΕ Καβάλας για το συλλαλητήριο

 Η θέση του ΠΑΜΕ Καβάλας για το συλλαλητήριο

 

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

 ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΛYΣΗΣ ΤΟΥΣ.

Καβάλα 13/2/2013

Επειδή πολύς ντόρος έγινε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διοργάνωση ενός πανκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει τη στάση της.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Καβάλας σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, με καθημερινές παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις και συγκρότηση σωματειακών και απεργιακών επιτροπών αγώνα, με ευθύνη και χρέωση σε όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους στις μαζικές διαδικασίες όσο γίνεται περισσότεροι να που τη γνώμη τους, να κάνουν προτάσεις και να αναλάβουν ευθύνες. Να κάνουν πέρα συμβιβασμένες και ανίκανες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση με ενιαία αιτήματα με τη φτωχή αγροτιά που ξεκληρίζεται και βρίσκεται σε αγωνιστική κινητοποίηση. Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης που και αυτοί συνθλίβονται από τον ίδιο εχθρό, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Μαζί με τις γυναίκες που είναι θύματα διπλής εκμετάλλευσης, φυλετικής και ταξικής. Μαζί με τη σπουδάζουσα νεολαία και τους μαθητές που ζουν ήδη τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που σάπισε και τους περιμένει κόλαση για το μέλλον, παρά τα παχιά λόγια της τρικομματικής συγκυβέρνησης για «ανάπτυξη» ή του ΣΥΡΙΖΑ για «παραγωγική ανασυγκρότηση». Είτε η μία είτε η άλλη συνταγή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ακολουθηθεί, το ίδιο αποτέλεσμα για το λαό θα έχουν: «ανάπτυξη» πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων. Και οι δυο συνταγές, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, συμφωνούν στο κύριο: μονόδρομος η ΕΕ, απείραχτα τα μονοπώλια του πλούτου, επομένως χρέη και ελλείμματα που θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.

Καλούμε τον Καβαλιώτικο λαό να συντονίσει το βηματισμό του με τα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα όλης της χώρας και να δώσει πληρωμένη απάντηση στις 20 Φλεβάρη σε εργοδοσία, κυβέρνηση και τρόικα. Η γενική πανελλαδική απεργία να πάρει τα χαρακτηριστικά γενικευμένης εναντίωσης στο κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν. Ταυτόχρονα να σημάνει συναγερμός για την υπεράσπιση και υπογραφή εδώ και τώρα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. Να ορθώσουμε παλλαϊκό τείχος αντίστασης στην κρατική καταστολή, στο δόγμα «νόμος και τάξη».

 

ΑΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ!

 

Η συζήτηση που γίνεται για τα «τοπικά» προβλήματα είναι κάλπικη και παραπλανητική. Τα προβλήματα που ζει ο καβαλιώτης εργαζόμενος είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, έχουν την ίδια ρίζα με τα προβλήματα όλου του ελληνικού λαού και οι επιπτώσεις βαραίνουν τις πλάτες του. Και φυσικά δίπλα στα γενικά προβλήματα εκφράζονται κατά καιρούς και ιδιαίτερα τοπικά (π.χ. Συγκοινωνιακή σύνδεση με Θάσο), που όμως και αυτά πηγάζουν από την ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική. Αυτοί που σήμερα επικαλούνται τα «τοπικά» προβλήματα κάνουν σοβαρή και μεθοδευμένη προσπάθεια να αποκρύψουν την ταξική φύση των προβλημάτων και ταυτόχρονα βρίσκουν την ευκαιρία να «μπάσουν από την πίσω πόρτα» και αιτήματα που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά προβλήματα (π.χ. Κίνητρα στις επιχειρήσεις).

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα συμμετέχουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ένα συλλαλητήριο με παλλαϊκά χαρακτηριστικά ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες. Κάποιοι όμως φαίνεται πως «άρπαξαν» την ευκαιρία για να μεταλλάξουν το χαρακτήρα του συλλαλητηρίου. Έτσι βρεθήκαμε μπροστά στις γνωστές «αντιμνημονιακές» κορώνες, για μια κινητοποίηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβερνητικής εναλλαγής, που φυσικά θα αφήνει στο απυρόβλητο τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, την ΕΕ. Σε αυτό το γαϊτανάκι μπήκαν πολλοί: «αντιμνημονιακοί» στα λόγια, υπέρ όμως του Καλλικράτη που σήμερα ζούμε ήδη τις επιπτώσεις του, υπέρ της ελεύθερης αγοράς, της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Υγεία και Παιδεία, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και των «κλειστών» επαγγελμάτων, των ιδιωτικοποιήσεων δηλαδή με κάθε τρόπο υπερασπιστές της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, που αναζητούν τώρα τρόπους να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, με τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία. Είναι όλοι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που όμως προϋποθέτει φτηνούς εργάτες χωρίς δικαιώματα. Είναι οι ίδιοι που από θέσεις ευθύνης προσπαθούν να πείσουν το λαό πως μπορεί δήθεν να υπάρξει ανάπτυξη καπιταλιστική που θα φέρνει κέρδη και για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και για τον εργάτη, το φτωχό αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο. Καπιταλισμός δηλαδή με ανθρώπινο πρόσωπο!

Σε αυτή τη γραμμή συνταυτίζονται και η δημοτική αρχή και η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου. Οι όποιες “διαφωνίες” εξέφρασαν δεν έχουν να κάνουν με την ουσία αλλά με ιδιαίτερα κομματικά συμφέροντα.

Ο καβαλιώτικος λαός που στενάζει κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων έχει χρέος να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα διαχωρίζοντας τη θέση του από συμβιβασμένες και προδοτικές συνδικαλιστικές και όχι μόνο ηγεσίες. Να συμπαραταχθεί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενισχύοντας την δική του λαϊκή συμμαχία, χωρίς να περιμένει τους “από πάνω” Μεσσίες να τον σώσουν. Από τέτοιες “σωτηρίες” χορτάσαμε!

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με αιτήματα και στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες:

  • Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στους μισθούς και συντάξεις πείνας. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικές συμβάσεις.
  •  Κάτω τα χέρια από την Κυριακή Αργία
  • Κάτω η φορολογία και τα χαράτσια. Μέτρα προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με πάγωμα των δανείων των ανέργων και των επαγγελματιών που έκλεισαν την επιχείρησή τους. Καμία κατάσχεση ακίνητης περιουσίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
  • Όχι στον αυταρχισμό, στη δικτατορία των μονοπωλίων.
  • Εξασφάλιση της πλήρους λειτουργίας της ELFE-ΒΦΛ, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Παλλαϊκός Αγώνας που θα έχει στόχο τη Λαϊκή Εξουσία, την δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας (παραγωγή, συσκευασία, διάθεση) για φτηνό και ποιοτικό λίπασμα στην αγροτιά, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
  • Ικανοποίηση των αιτημάτων της φτωχής αγροτιάς.
  • Καμία σκέψη για κρατική κυβερνητική παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ- ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΟΛΟΙ στην Γενική Απεργία στις 20 Φλεβάρη και στην Απεργιακή Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ  11πμ στην Κεντρική Πλατεία.

Διαβάστε επίσης