Νέες απώλειες στο ΙΚΑ Καβάλας – Απεργούν οι εργαζόμενοι λόγω συναδελφικών απολύσεων

 Νέες απώλειες στο ΙΚΑ Καβάλας – Απεργούν οι εργαζόμενοι λόγω συναδελφικών απολύσεων

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Καβάλας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα, διαμαρτυρόμενοι για τις 500 απολύσεις συναδέλφων τους, σε όλη την Ελλάδα. Ο Τάσος Γλυκόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων ΙΚΑ Καβάλας – Ελευθερουπόλεως – Θάσου, διευκρίνισε ότι η χθεσινή κινητοποίηση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και σήμερα. Λόγος της κινητοποιήσεως είναι το γεγονός ότι πεντακόσιοι εργαζόμενοι του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, χάνουν τη δουλειά τους.

Τα πεντακόσια άτομα είχαν επιτύχει στο διαγωνισμό 9Κ που αφορούσε στην Αγροτική, ωστόσο τους είπαν πως θα προσλαμβάνονταν στο ΙΚΑ. Ύστερα λοιπόν από δύο έτη εργασίας οι εργαζόμενοι μέσω ενός ψυχρού ηλεκτρονικού μηνύματος ενημερώθηκαν ότι παύονται από τη δουλειά τους. Σε τοπικό επίπεδο, η υπόθεση των απολύσεων μεταφράζεται σε τρεις εργαζόμενους του ΙΚΑ Καβάλας και δύο εργαζόμενους του ΙΚΑ Ελευθερουπόλεως. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εργαζομένων του ΙΚΑ Ελευθερουπόλεως είναι πέντε κι αυτό σημαίνει πως η απόλυση των δύο θα αφήσει το ίδρυμα με μόλις τρία άτομα. Αντίστοιχα, το τμήμα συντάξεων του περιφερειακού ΙΚΑ Καβάλας που εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης απομένει με δυναμικό πέντε εργαζομένων και δύο προϊστάμενων. Η αποψίλωση των υπηρεσιών θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, άρα και σε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Βάσει του νέου οργανογράμματος το ΙΚΑ Καβάλας θα υποβαθμιστεί σε τοπικό κάτι όμως που ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Το ένα εκ των τριών απολυμένων ατόμων του ΙΚΑ Καβάλας απασχολούνταν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους όλων των υπολοίπων ταμείων, πλην των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει πως η αναμονή των άρρωστων, ανήμπορων ή ακόμη και κατάκοιτων πολιτών που πρέπει να περάσουν από τις επιτροπές, καταμετράται σε χρονικό διάστημα οκτώ ή εννέα μηνών.

Αντί επομένως να ενισχυθεί με το επιπλέον απαραίτητο προσωπικό, το ΙΚΑ Καβάλας καταμετρά νέες απώλειες. Γι’ αυτό και η χθεσινή κινητοποίηση σημείωσε επιτυχία, με το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται στο 99%, αφού οι εργαζόμενοι παλεύουν πλέον για την επιβίωσή τους. Η συνέχιση ή μη της απεργίας και σήμερα, επρόκειτο να αποφασιστεί από την ολομέλεια του συλλόγου, αναλόγως με τη ρύθμιση περί επαναπροσλήψεων που είχαν υποσχεθεί ότι θα ψηφίσουν οι Υπουργοί Βρούτσης και Μανιτάκης. Το ΙΚΑ ως ασφαλιστικό ίδρυμα εξυπηρετεί εκατομμύρια σφαλισμένους πανελληνίως. Η έλλειψη προσωπικού επομένως έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.

Τίποτε απολύτως δεν συνέβη μετά την επίσκεψη του διοικητή Ροβέρτου Σπυρόπουλου τον περασμένο Νοέμβρη, σχετικά με το γνωστό κτιριακό πρόβλημα του ΙΚΑ. Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να στεγάζονται στα ίδια κτίρια. Ενώ σε όλη τη χώρα το ίδρυμα διαθέτει ιδιόκτητους χώρους ωστόσο επιμένει να μισθώνει ξένα γραφεία καταβάλλοντας υψηλά μισθία.

 

=

 

 

Διαβάστε επίσης