• 25 Απριλίου 2024,

Η καταστροφική φωτιά άφησε άστεγους – Θα μπορούσε να είχε λαμπαδιάσει όλος ο Βύρωνας

 Η καταστροφική φωτιά άφησε άστεγους – Θα μπορούσε να είχε λαμπαδιάσει όλος ο Βύρωνας

Το πρωί της Δευτέρας επρόκειτο να επισκεφθούν το Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή εκπρόσωποι των σωματείων ξυλουργών-υδραυλικών-ηλεκτρολόγων, ώστε να του ανακοινώσουν την απόφαση τους να εργαστούν δωρεάν για την αποκατάσταση των ζημιών, στα σπίτια που κάηκαν το Σάββατο στη συνοικία του Βύρωνα. Αρκεί φυσικά ο δήμος Καβάλας να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα υλικά. Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έχει ήδη υποσχεθεί συμπαράσταση στις τρεις οικογένειες που έμειναν άστεγες, η οικονομική ενίσχυση των οποίων επρόκειτο να απασχολήσει και τη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από τη πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας δρομολογεί έρευνα για την αποσαφήνιση των συνθηκών που επικράτησαν το πρωί του Σαββάτου. Ένα πυροσβεστικό όχημα «έμεινε» στο δρόμο λόγω βλάβης, ενώ το προσωπικό που έφθασε εγκαίρως στο περιστατικό δεν είχε επαρκή ποσότητα νερού για να σβήσει τη φωτιά.

Ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας Σεραφείμ Αθανασίου το πρωί της Δευτέρας μας ενημέρωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ για τις λεπτομέρειες του τραγικού περιστατικού, εξαιτίας του οποίου έμειναν άστεγες οικογένειες συμπολιτών μας. Η υπηρεσία ειδοποιήθηκε το Σάββατο περίπου στις 11:15 σχετικά με πυρκαγιά που ξέσπασε επί των οδών Καπποδιστρίου και Θράκης.

Άμεσα τα δύο διαθέσιμα υπηρεσιακά οχήματα μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς, αφού τα υπόλοιπα τρία οχήματα παρέμεναν σε επιφυλακή στο Κρανοχώρι, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη αναζωπύρωση της προηγούμενης μεγάλης φωτιάς. Ένα ακόμη όχημα βρισκόταν σε επιφυλακή στο περιαστικό δάσος και στο ύψος του Αμυγδαλεώνα προκειμένου να ήταν διαθέσιμο εάν προκαλούνταν πρόβλημα προς την πλευρά του Ζυγού.

Τα δύο οχήματα που έφτασαν στη συνοικία του Βύρωνα βρήκαν την πυρκαγιά σε εξέλιξη κι εξάπλωση, κυρίως λόγω των υλικών που καίγονταν. Το υγραέριο και η ύπαρξη δεξαμενής περιέχουσας πετρέλαιο στάθηκαν οι αιτίες για την ταχύτερη εξάπλωση της φωτιάς. Η υπηρεσία ζήτησε άμεσα ενισχύσεις κι έτσι το όχημα 10 κυβικών που βρισκόταν στο Ζυγό ξεκίνησε για να μεταβεί και να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, καθ’ οδόν υπέστη βλάβη εξαιτίας βραχυκυκλώματος με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.

Αφού στο Βύρωνα υπήρχαν μόνο δύο οχήματα, ζητήθηκαν υπηρεσιακώς ενισχύσεις από τη Χρυσούπολη και την Ελευθερούπολη ώστε να μεταβούν δύο επιπλέον οχήματα και δύναμη δέκα επιπλέον ανδρών. Με δεδομένο ότι το νερό των δύο καβαλιώτικων οχημάτων δεν επαρκούσε για την κατάσβεση, επιχειρήθηκε σύνδεση με τον κρουνό εβρισκόμενο πλησίον της μίας οικίας όπου όμως δεν εξασφαλιζόταν η απαιτούμενη πίεση για την έκτακτη ανάγκη. Το δε υδροστόμιο του κρουνού που βρίσκεται στο σημείο Πλάτανος, είναι κατά τα λεγόμενα του Σεραφείμ Αθανασίου εκτός λειτουργίας.

Το πρώτο υδροστόμιο όταν ελέγχθηκε τον περασμένο Απρίλιο διέθετε κανονική πίεση νερού, ενώ η μη λειτουργία του δεύτερου υδροστόμιου ήταν ήδη γνωστή. Οι παριστάμενοι στο περιστατικό πολίτες ανέφεραν ότι μέχρι να κουμπώσει η μάνικα στο υδροστόμιο της οδού Θράκης χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Για καθυστέρηση τριών μόνο λεπτών έκανε λόγο ο διοικητής της Π.Υ. διότι αναζητούνταν το κατάλληλο ανταλλακτικό, εκείνο που αποκτήθηκε όταν άλλαξε τις υποδοχές ο δήμος.

Η φύση των υλικών εντός της οικίας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά καθιστούσε αδύνατη την έγκαιρη κατάσβεσή της, πριν οι φλόγες επεκταθούν στη σκεπή και πριν μεταδοθούν σε διπλανά σπίτια. Το γεγονός ότι δεν κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων οφειλόταν στην άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών και αστυνομικών, οι οποίοι έσπευσαν να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο του ενοίκους.

 

ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται με τους πυροσβεστικούς κρουνούς οι οποίοι λειτουργούν στο σύνολό τους, σημείωσε χθες ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη στα υδροστόμια των κρουνιών ακριβώς όμως γι’ αυτές τις περιπτώσεις τοποθετείται ένας προσαρμογέας ώστε το λάστιχο των οχημάτων να κουμπώνει οπουδήποτε.

Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον παθόντα Λάζαρο Παπαδόπουλο και διαπίστωσε ότι η φωτιά έλαβε μεγάλη έκταση και δύσκολα θα έσβηνε όσο νερό κι αν χρησιμοποιούνταν, λόγω της ύπαρξης του πετρελαίου εντός της οικίας. Εάν δηλαδή δεν ήταν στο συγκεκριμένο σημείο το πετρέλαιο τότε η φωτιά θα είχε τεθεί εγκαίρως υπό έλεγχο και θα είχε περιοριστεί στην οικία όπου ξέσπασε. Επομένως οι συνέπειες για τις όμορες κατοικίες δε θα ήταν τραγικές.

Οι πυροσβέστες κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να μην επεκταθεί περαιτέρω η φωτιά σε μία συνοικία όπου τα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση μόλις μισού μέτρου, οι κατασκευές είναι παλιές και οι στέγες είναι ξύλινες. Εάν δεν ήταν τόσο επιτυχημένη η επέμβαση τότε δεν αποκλείεται να είχαν λαμπαδιάσει πολλά ακόμη σπίτια της συνοικίας.

 

=

 

Διαβάστε επίσης