Η Κορίνα Χιώτη Πρασά υπόσχεται «Θα συλλέξουμε και θα φροντίσουμε τα αδέσποτα όπως πρέπει»

 Η Κορίνα Χιώτη Πρασά υπόσχεται «Θα συλλέξουμε και θα φροντίσουμε τα αδέσποτα όπως πρέπει»

Εξόρμηση για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης κι ενίοτε δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες θα αρχίσει να υλοποιεί από την ερχόμενη Δευτέρα ο δήμος Καβάλας. Δύο δημοτικοί υπάλληλοι ήδη εκπαιδεύονται προκειμένου να αναλάβουν δράση με όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να μεταφέρον τα τετράποδα στο δημοτικό κυνοκομείο.
Η αρμοδιότητα περισυλλογής των αδέσποτων σκυλιών ανήκει στην υπευθυνότητα της αντιδημάρχου ποιότητας ζωής. Η Κορίνα Χιώτη Πρασά γνωρίζει πως η συγκεκριμένη αποστολή είναι δύσκολη, διότι το κέντρο της Καβάλας έχει γεμίσει ασφυκτικά από αδέσποτα. Επιπλέον, από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη παρατηρείται μια περίεργη αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών έγινε αντιληπτό ιδιωτικό όχημα που αργά το βράδυ «αδειάζει» νέα αδέσποτα στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί και στο δημοτικό διαμέρισμα Ελευθερουπόλεως. Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες πολιτών οι οποίοι δηλώνουν ότι παρατηρούν στο κέντρο της Καβάλας κάποια αδέσποτα σκυλιά που κατά το παρελθόν ζούσαν στην Ελευθερούπολη.
Η αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής ασχολούμενη με το θέμα των αδέσποτων, διαπίστωσε ότι ελάχιστα μέχρι σήμερα έχει συμβάλει το δημοτικό κυνοκομείο στην επίλυση του προβλήματος αύξησης του πληθυσμού των σκύλων. Βάσει των οριζόμενων από τη νομοθεσία, η επίλυση του προβλήματος βαρύνει τη διοίκηση του δήμου. Έτσι συστήθηκε η επιβεβλημένη από το νόμο πενταμελής επιτροπή, όπου μετέχουν ένας εκπαιδευτής, δύο μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος» και εθελοντές. Η επιτροπή θα λειτουργεί ενισχυτικά στο δημοτικό κυνοκομείο ώστε να εμβολιάζονται τα αδέσποτα και να τοποθετούνται τσιπάκια.
Η Κορίνα Χιώτη Πρασά διευκρίνισε ότι πρέπει να υλοποιηθεί έλεγχος στο πρόγραμμα εμβολιασμών – στειρώσεων – ηλεκτρονικής σημάνσεως, αφού ο δήμος στο παρελθόν είχε προμηθευτεί με τα απαραίτητα υλικά τα οποία είχαν παραδοθεί στο δημοτικό κυνοκομείο. Η αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι μεταξύ των 25 ατόμων που προσελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν και δύο αρκετά εξοικειωμένα με τα σκυλιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδα οι δύο εργαζόμενοι εκπαιδεύονται προκειμένου να αναλάβουν την εξόρμηση. Άρχισαν μάλιστα να μεταφέρουν κάποια σκυλιά από τα κελιά του κυνοκομείου ώστε να τα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα σκυλιά που απελευθερώνονται πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή έχουν εξετασθεί, έχουν εμβολιασθεί, έχουν στειρωθεί και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση. Δύο ταΐστρες έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του Αγίου Σίλα και στην περιοχή του σανατορίου. Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει δυναμικά και συστηματικά η εξόρμηση περισυλλογής των αδέσποτων σκυλιών. Κάτι ανάλογο συνέβη ήδη στη δημοτική ενότητα Φιλίππων, όπου με τη βοήθεια των μελών του «Αισώπου» έχουν περισυλλεγεί ήδη επτά περίπου τετράποδα.
Στόχος της αντιδημάρχου και γενικότερα της δημοτικής αρχής είναι να δρομολογηθεί η ορθότερη δυνατή λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου, με τη στήριξη της επιβλέπουσας πενταμελούς επιτροπής. Προσπάθεια θα καταβληθεί επίσης και για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων του κυνοκομείου. Επιπρόσθετα, θα μεθοδευθεί και μια εκστρατεία υιοθεσίας των αδέσποτων σκυλιών τα οποία θα έχουν ελεγχθεί και φιλοξενηθεί στο δημοτικό κυνοκομείο.
Η αντιδήμαρχος γίνεται δέκτης παραπόνων κι εκ μέρους γονέων για αδέσποτα τα οποία βρίσκονται κάθε πρωί έξω από σχολικές αυλές, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένο ζώο που παραμένει έξω από το 24ο δημοτικό σχολείο. Η αντιδήμαρχος ενημερώθηκε και για το περιστατικό που συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όταν μια μάλλον εθελοντική ομάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να απομακρύνει σκυλιά από το χώρο του τελωνείου, χρησιμοποιώντας κουβέρτες ως μέσο «σύλληψης».
Η κ. Πρασά πάντως υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από το δήμο θα είναι καθ’ όλα νόμιμες, αφού και οι άνθρωποι έχουν υποχρεώσεις έναντι των αδέσποτων ζώων. Η έσχατη λύση της ευθανασίας επιτρέπεται από το νόμο, αλλά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις πολύ γερασμένων κι άκρως επιθετικών αδέσποτων, τα οποία θα έχουν διανύσει περίοδο εντατικού ελέγχου ώστε να διεξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα πως δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική λύση.

 

Διαβάστε επίσης