• 5 Μαΐου 2024,

Η μεγάλη γιορτή στην Νέα Καρβάλη

 Η μεγάλη γιορτή στην Νέα Καρβάλη

Κορυφώνεται σήμερα στη Νέα Καρβάλη η μεγάλη γιορτή της Νέας Καρβάλης και του Αγίου Γρηγορίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρχισε χθες στις 6 το απόγευμα με Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Σήμερα από τις 7:30 το πρωί τελείται όρθρος και στις 9 το πρωί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία.

Στις 11 το πρωί θα λάβει χώρα η λιτάνευση του σεπτού λειψάνου του Αγίου.

Περατούμενης της περιφοράς ακολουθεί δεξίωση στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού.

Η Καρβάλη είναι από μέρες προετοιμασμένη γι’ αυτές τις εκδηλώσεις, υπάρχουν αρκετοί μικροπωλητές πολύ κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου, ενώ η προσέλευση των πιστών είναι ικανοποιητική.

Πολλοί μάλιστα τηρούν το έθιμο βαδίζουν στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου με τα πόδια ξεκινώντας από την πόλη της Καβάλας.

Σημειώνουμε επίσης ότι σήμερα η ΕΡΑ Καβάλας στη συχνότητα 96,3 θα μεταδώσει ζωντανά την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία. Η μετάδοση σε συνεργασία με τον ΟΤΕ Καβάλας θα γίνει από τις 8 μέχρι τις 10:30 το πρωί.

Για την Νέα Καρβάλη την ιστορία, τη σχέση της με τον Αγιο Γρηγόριο μίλησε στην εφημερίδα μας ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Είπε τα εξής:

Ερ: Πόσο σημαντική είναι για τη Νέα Καρβάλη η γιορτή του Αγίου Γρηγορίου;

Απ: Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, σηματοδοτεί από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, δηλαδή από το 350 περίπου την είσοδο της Καρβάλης της ίδιας και των κατοίκων της στο ιστορικό γίγνεσθαι του Βυζαντίου. Χωρίς Γρηγόριο Θεολόγο δηλαδή, πέρα από την αγιότητά του, η Καρβάλη θα ήταν μια άσημη πόλη.

Ερ: Για ποιο λόγο η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου στην Ν. Καρβάλη είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα;

Απ: Είναι ασύλληπτο το ότι τα Ιερά λείψανα και όχι μόνο ενός τέτοιου μεγάλου πατέρα της Εκκλησίας μας μιας τέτοιας μορφής, βρίσκονται στην Νέα Καρβάλη. Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και η Αγία Οικογένεια, βρίσκονται εδώ στη Ν. Καρβάλη στον ομωνυμο ναό παγκοσμίως τέτοιου αναστήματος άνδρας να βρίσκεται σε ένα τόπο.

Ερ: Η οικονομική κρίση επηρέασε την επισκεψη των πιστών τα τελευταία χρόνια;

Απ: Όχι, μπορώ να πω ότι ενώ περίμενε κανείς αυτό να γίνει αντίθετα την έκανε μεγαλύτερη, γιατί ο κόσμος όταν δυσκολεύεται πάντα σηκώνει τα χέρια ψηλά και παρακαλεί το Θεό και βέβαια οι άγιοι μεσιτεύουν πάντα.

Ερ.: Αυτή η παράδοση να έρχεται κάποιος στην εκκλησία με τα πόδια από την Καβάλα πόσο ισχυρή είναι;

Απ.: Η παράδοση αυτή ξεκινάει από βαθιά – βαθιά από τους χρόνους του Βυζαντίου. Έτσι γινόταν πάντα. Όπου υπήρχαν άγιοι στις εκκλησιές παραμονή και την ημέρα της γιορτής αλλά όχι μόνο, πήγαιναν με τα πόδια οι προσκυνητές ή γιατί το είχαν τάμα ή και γιατί έτσι ήταν, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Μάλιστα θέλω να σας πω ότι γύρω από την Καρβάλη από τα βυζαντινά χρόνια αλλά και πολύ παλιότερα υπήρχαν δρόμοι που ονομαζόταν οι δρόμοι των πιστών.

Ερ: Έχετε να μας πείτε κάποια ιστορία που θυμάστε να έρχεται κάποιος από πολύ μακριά για να προσκυνήσει στον Αγιο Γρηγόρη;

Απ: Εγώ θα σας πω μια ιστορία που την έζησα ο ίδιος μου, πέρα από τις πολλές που έχουμε στο ιστορικό αρχείο με τα θαύματα του Αγίου. Κάπου γύρω στο 1970-72 μια οικογένεια γιαγιά με το εγγονάκι της βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη παραμονή του Αγίου το βράδυ, κι εγώ τότε μικρό παιδάκι τριγυρίζω ανάμεσα. Το παιδάκι αυτό δεν περπατάει και δεν μιλάει. Από την Ξάνθη ήταν η οικογένεια αυτή με τη γιαγιά του. Μετά τις 12 τη νύχτα, γύρω στις 1 διαβάζονται οι ευχές και παρακλήσεις στον Αγιο. Το παιδάκι αρχίζει να μιλάει φωνάζει μαμά – μαμά και αρχίζει και περπατάει. Θυμάμαι ότι ακούστηκε το νέο, ήρθε κόσμος από γύρω, και το παιδάκι έμεινε στην εκκλησία για 4-5 ημέρες μέχρι που ήρθε και η μητέρα του παιδιού από την Γερμανία.

 

Διαβάστε επίσης