• 9 Μαΐου 2024,

Η “μητέρα” όλων των μαχών

 Η “μητέρα” όλων των μαχών

΄Οπως όλα δείχνουν σήμερα Τετάρτη ο Βαρουφάκης πάει στις Βρυξέλλες για την “μητέρα” όλων των μαχών αφού η έκακτη συνεδρίαση του Eurogroup έχει ώς μοναδικό θέμα την Ελλάδα.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού την Κυριακή στείλανε ένα ακόμα μήνυμα στους δανειστές και εταίρους οτι αυτά που ξέρανε απο την εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βνιζέλου θα πρέπει να τα ξεχάσουν και να προετοιμάσουν ένα καινούργιο σχεδιασμό για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας που μόνο μετά απο συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αυτές τις παρεμβάσεις τις έχει μελετήσει και τις έχει προτείνει ο υπουργός οικονομικών Αστραπόγιαννος Βαρουφάκης αλλά δεν γίνονται δεκτές μέχρι σήμερα απο τους δανειστές οχι τόσο γιατί δεν είναι ορθές αλλα γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχτούν μια νέα κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ακόμα μήνα να        κάνει κουμάντο κοτζάμ Ευρώπη και να την διορθώνει.

Είναι εκτός των άλλων και θέμα εντυπώσεων.

Αφήστε που η Ευρωπαίκή Ένωση αν περάσει το πρόγραμμα Βαρουφάκη θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και για  άλλες χώρες με προβληματική οικονομία που ενδεχομένως θα θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους προγραμματισμό που θα ανατρέπει την σκληρή λιτότητα της Ευρώπης.

Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Βαρουφάκης σήμερα Τετάρτη  και όχι τόσο η ορθότητα των προτάσεων που θα τους παρουσιάσει.

Βέβαια οι δανειστές φαίνεται να έχουν πεισθεί για την αποφασιστικότητα του έλληνα πρωθυπουργού που είναι διατεθειμένος , υπερασπιζόμενος την αξιοπρέπεια των ελλήνων πολιτων, ακόμα και να πέσει.

Μετά απο αρκετά χρόνια οι δανειστές βρήκανε έναν αντίπαλο που οχι μόνο τους κοιτάει στα μάτια αλλα τους ζορίζει κιόλας.

Έχω την εντύπωση οτι οι εταίροι ψάχνουν να βρούνε τρόπο να έρθουν πιο κοντά στις ελληνικές προτάσεις, χωρίς βέβαια αυτό να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους πάνω σε χώρες όπως η Ελλάδα ,παρά να τις βγάλουν κουσουρλίδικες και να τις απορρίψουν γιατί δεν είναι και γιατί δεν τους συμφέρει να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Βαρουφάκης είναι σίγουρο οτι μπαίνει διαβασμένος στην αίθουσα της συνεδρίασης αλλα δεν φτάνει μόνο αυτό.

Έχω την εντύπωση οτι σήμερα θα γίνουν κάποια μικρά βήματα παρά το γεγονός οτι οι διαφωνίες θα είναι περισσότερες απο τις συμφωνίες.

Οι Ευρωπαίοι θα μας οδηγήσουν μέχρι το χείλος του γκρεμού εξαντλώντας κάθε πιθανότητα οπισθοχώρησης της ελληνικής πλευράς.

Οταν θα πάρουν χαμπάρι οτι δεν κολώνουμε ακόμα και πιασμένοι απο ένα κλαδί δέντρου (΄όπως στα γούστερν) τότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν και να βάζουν νερό στο κρασί τους.

Ηδη η δήλωση του Σόϊμπλε οτι ακόμα και αν γίνει συμφωνία – γέφυρα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα δείχνει οτι και ο πιο σκληρός διαπραγματευτής της άλλης πλευράς μαλακώνει και τα βλέπει διαφορετικά τα πράγματα.

Ακόμα και η δήλωση – παρότρυνση του ΟΜΠΑΜΑ μπροστά στην Μέρκελ να τα βρεί η χώρα μας με την Ευρώπη και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ζώνης είναι ενδεικτικό του κλίματος που αλλάζει υπέρ της χώρας μας.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλα είμαι και εγώ σίγουρος οτι θα υπάρξει συμφωνία.

Πάντως μου κάνει εντύπωση που για άλλη μια φορά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας το οποίο χαρακτηρίστηκε και ώς μετεωρολογική  βόμβα επηρέασε όλη την Ελλάδα σχεδόν εκτός απο τον δικό μας νομό.

Βροχές καταρρακτώδεις και πλημμύρες απο την Αλεξανδρούπολη και πάνω.

Χιόνια και πολλά προβλήματα απο την Θεσσαλονίκη και κάτω και στον Νομό Καβάλας δεν τρέχει τίποτα.

Πάντως οι επόμενες ημέρες θα είναι ηλιόλουστες με πάρα πολύ κρύο.

ΑΛΟΡΑ !

Διαβάστε επίσης