• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνέντευξη τύπου για την έως σήμερα παρουσία της στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας δίνει το μεσημέρι η κ. Δήμαρχος. Όπως φαίνεται η συνέντευξη τύπου είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και για χάρη της «μετακινήθηκαν» χρονικά μία άλλη συνέντευξη τύπου και μια συνεδρίαση. Η συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ θα γίνει αργότερα σήμερα το μεσημέρι ενώ η συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα γίνει νωρίς το πρωί.

5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, 8 μήνες μετά τη νίκη της στις εκλογές η κ. Δήμητρα Τσανάκα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται απ’ όλους ως νέα δήμαρχος. Ο κόσμος συνεχίζει να της δίνει πίστωση χρόνου ενώ οι δημοτικές παρατάξεις ασκούν (κυρίως στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου) μόνο εποικοδομητική κριτική. Ακόμη κι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αποδέχθηκε την ήττα της, συνήθισε στη νέα τάξη πραγμάτων κι έπαψε να υπερβάλλει. Πολύ περισσότερο να καταγγέλλει όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Το χαρακτηριστικό των πρώτων 5 μηνών είναι αυτό. Η συναίνεση και η μετριοπάθεια. Σε αυτόν τον βηματισμό κινείται και η νέα Δήμαρχος. Κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται, η διοίκηση του Δήμου μαθαίνει και προετοιμάζεται προκειμένου κάποια στιγμή (άγνωστο πότε) να δρομολογήσει όσα προεκλογικά υποσχέθηκε. Ρόλο παίζει η μεγάλη αλλαγή (προς το χειρότερο) που προκάλεσε στον θεσμό το μνημόνιο, ρόλο παίζει κι η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή που άπαντες στον Δήμο τους επηρεάζει θετικά αφού τους «ανοίγει» την όρεξη.

Προχθές προσπάθησαν να ιεραρχήσουν τους στόχους του Δήμου Καβάλας σε σχέση με το κράτος και τη νέα Κυβέρνηση. Όλοι πήγαν πρόχειρα στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατέληξαν να κάνουν προεκλογικές ομιλίες. Μας θύμισαν την προεκλογική περίοδο του περασμένου Μάη. Στο τέλος φρεσκάρισαν τις γνώσεις τους, αμφιβάλλουμε πόσο έκαναν ότι ήταν και παραμένει ζητούμενο. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Έχουν τη δυνατότητα με μια νέα συνεδρίαση (καλύτερη της Δευτέρας) να επανέλθουν.

Η καταγραφή των διεκδικήσεων, των πάσης φύσεως στόχων είναι μια εύκολη διαδικασία. Απλή και γρήγορη. Το δύσκολο είναι άλλο. Η ιεράρχηση των στόχων, ο συντονισμός, η κοινή προσπάθεια. Η μεθοδική δουλειά αντί της προχειρότητας. Δεν είμαστε σίγουροι ότι κατάφεραν το δύσκολο. Τυπικά ωστόσο έκαναν το καθήκον τους. Τώρα μπορούν να περιμένουν τους νέους βουλευτές να επιστρέψουν στην Καβάλα από την Αθήνα.

Η εταιρία Egnatia Aviation κατέθεσε πρόταση στον Δήμο Καβάλας για την αξιοποίηση δια της ενοικίασης του παλαιού Νοσοκομείου. Η κ. Τσανάκα έκανε αυτή την ανακοίνωση προχθές. Συμπληρωματικά τόνισε ότι δεν μελέτησε την πρόταση ώστε να μπορεί να μας γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της, το σκεπτικό της. Πρώτο λάθος. Ή διαβάζεις την πρόταση που δέχεσαι και μας εξηγείς τι περιλαμβάνει ή περιμένεις να την διαβάσεις και μετά ανακοινώνεις την ύπαρξη της.

Δεύτερο και βασικό σφάλμα. Το παλιό Νοσοκομείο είναι –ιδιοκτησιακά- στον «αέρα». Ως εκ τούτου περιμένεις αυτή η διαμάχη κάπου να καταλήξει, αμέσως μετά την πρόταση που έχεις ετοιμάσει την καταθέτεις εκεί που πρέπει. Η εταιρία βιάστηκε να απευθυνθεί στον Δήμο. Η Δήμαρχος δεν βιάστηκε να διαβάσει τι η εταιρία ζητά, ανακοίνωσε παρόλα αυτά την ύπαρξη της πρότασης.

Μπερδευτήκαμε. Η σχολή πιλότων έχει στη διάθεση της όλο το παλαιό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Δεν της είναι αρκετό. Ζητά το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Ξαφνικά ζητά και το παλαιό Νοσοκομείο. Ίσως στη ταράτσα του να προσγειώνονται μικρά αεροσκάφη…. Αν αποδεχθεί το γεγονός η γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας.

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές καταλάβαμε ότι όλες οι παρατάξεις συμφωνούν στη βασική διεκδίκηση. Στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Διαφωνούν στον τρόπο αξιοποίησης του. Κατά συνέπεια η πρώτη συνάντηση της Δημάρχου στην Αθήνα πρέπει να είναι με τον αρμόδιο Υπουργό Πάνο Καμμένο. Η κ. Τσανάκα δεν πιστεύει ότι πλησιάζει η ώρα οριστικής λύσης στο χρόνιο πρόβλημα του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου. Δεύτερο ραντεβού στην Αθήνα με τον αρμόδιο Υπουργό.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα δημοσίων κτιρίων που θέλει να αξιοποιήσει ο Δήμος. Και σε αυτό συμφωνούν. Παλιό Νοσοκομείο, παλιό Δικαστήριο, Ιχθυόσκαλα(!), Τελωνείο, Καπναποθήκες. Κοντά σε αυτά τα δύο αεροδρόμια, οικόπεδα της ΔΕΠΟΣ κτλ. Ζητάμε πολλά;

Το καλό είναι ότι η νέα Κυβέρνηση είναι εκ φύσεως υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τόσο πολύ που με κατάλληλους χειρισμούς ο Δήμος Καβάλας μπορεί να πάρει όλα όσα ζητά. Αρκεί να έχει σχέδιο για κάθε ένα από αυτά. Υπάρχει; Φυσικά και δεν υπάρχει. Αυτόν τον σκοπό είχε η προχθεσινή συνεδρίαση. Ο σκοπός δεν επετεύχθη.

Ο Άρης Βέρρος θέτει πρώτο θέμα την ενίσχυση του θεσμού. Σωστό αλλά όχι κατάλληλο για τη προχθεσινή συζήτηση. Ο Βαγγέλης Παππάς ζητά ισόρροπη ανάπτυξη προς τρεις κατευθύνσεις. Τουρισμό- ενέργεια- μεταφορές. Πολύ σωστό. Ο Μάκης Παπαδόπουλος προσθέτει την «επιχειρηματικότητα» σε οτιδήποτε είναι δημοτικό κι ο Κωστής Σιμιτσής έχοντας την σχετική πείρα, ζητά οι βουλευτές να έχουν κοινή γραμμή. Τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Δήμο Καβάλας.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν οι προοπτικές το σημερινό δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθεί η Καβάλα όσο δεν ωφελήθηκε ποτέ ως τώρα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα ομαδικής δουλειάς. Την οποία για τον Δήμο Καβάλας θα κάνει η Δήμαρχος. Κοντά της θα πρέπει να σταθούν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες και φορείς. Αν έχουμε σχέδιο (το οποίο πασχίζουμε να αποκτήσουμε) μπορούμε να ελπίζουμε.

Επόμενο βήμα το ταξίδι στην Αθήνα. Ταξίδι στα υπουργεία με παρόντες και τους 4 βουλευτές. Γρήγορα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα ραντεβού. Αν υποθέσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο ετοιμάστηκε, τώρα είναι η σειρά των βουλευτών. Θα περιμένουμε να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά έρχεται η δική τους σειρά.

Έσφαλαν τόσο ο Θόδωρος Μαρκόπουλος όσο και η Δήμητρα Τσανάκα που επί μακρόν ξέχασαν το αεροπορικό σόου. Η χθεσινή πρώτη σύσκεψη έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Και οι δύο αναγνώρισαν τις ευθύνες τους κι αυτό είναι καλό. Τώρα τρέχουμε, φάνηκε να είναι το σύνθημα που μαζί έδωσαν. Δυστυχώς ο χρόνος που χάθηκε δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση που μεταφέρεται κυρίως στους δύο φορείς (Δήμος, Αντιπεριφέρεια) το κόστος της διοργάνωσης. Όχι ότι είχαμε ελπίδες για χορηγούς. Θα κάναμε ωστόσο μια προσπάθεια.

Το βασικό πρόβλημα του σόου δεν είναι ότι του λείπει ο χρόνος. Βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει το ίδιο. Τα χρήματα. Όταν εκτός από χρήματα δεν υπάρχει και χρόνος τότε προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα ποσά κοιτάμε πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

Ρωτήθηκαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή τους στην Καβάλα. Απάντησαν ότι κι αυτοί δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς γυρίζουν. Ένα πρώτο σχέδιο που καταστρώνουν αναφέρεται σε επιστροφή Παρασκευή απόγευμα και κοινή συνέντευξη τύπου το Σάββατο το μεσημέρι. Κι αυτό όμως είναι αβέβαιο αφού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όλα είναι «ανοιχτά».

Συμβιβαστικά και χωρίς συνέχεια στο δικαστήριο λύθηκε παρεξήγηση (μάλλον τέτοια ήταν) που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Ιδιώτης θέλησε να πουλήσει παραθεριστική κατοικία του που βρίσκεται στην περιοχή του πρώην Δήμου Ελευθερών. Απευθύνθηκε σε μεσίτη. Ο μεσίτης του βρήκε αγοραστή από τη Βουλγαρία. Ο αγοραστής αποκλείστηκε επειδή δεν ήταν φερέγγυος. Ο ιδιώτης πήγε στο σπίτι που τελικά δεν πούλησε και εκεί βρήκε άλλον να διαμένει! Το νοίκιασα, του είπε. Κλήθηκε η αστυνομία κι η υπόθεση ήταν να δικαστεί στο Αυτόφωρο προχθες. Δόθηκαν όμως αμοιβαίες εξηγήσεις και το θέμα έληξε. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται κάπου έγινε κάποιο λάθος. Μάλλον από τον μεσίτη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος υπέγραψε απόφαση επιβολής προστίμου 2.000 ευρώ σε εταιρία της Θάσου που εκμεταλλεύεται λατομείο. Ο λόγος είναι (κατά την αρμόδια υπηρεσία που έκανε την εισήγηση) ότι «εναποθέτει σε μεγάλη έκταση μπάζα μαρμάρου και μουργκάνας που προκύπτουν από την επεξεργασία μαρμάρου, προκαλώντας περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή της μονάδας, ενέργεια, η οποία επισύρει επιβολή κυρώσεων». Είχε προηγηθεί αυτοψία εκπροσώπων της ίδιας υπηρεσίας τον Οκτώβρη του 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης